Okolje & energija

Prva komercialna fuzijska elektrarna sredi stoletja

Fuzija je tudi zaradi pravičnejše porazdelitve zalog goriva po Zemlji politično sprejemljivejša kot drugi viri energije

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

11.02.2011 14:37
Čas branja: 2 min

Uporaba fuzijske energije v komercialne namene je sicer še precej oddaljena, a znanstveniki pravijo, da gre za eno izmed najobetavnejših vrst energije. Zaloge goriva zanjo so namreč skoraj neomejene.

[A] OE08_cercek_milan_xx.1290358943.jpg
"Iz 45 litrov vode, iz katere izločimo devterij, in iz litija, kolikor ga vsebuje baterija za namizni računalnik, lahko pridobimo toliko energije, kolikor je dobimo iz 45 ton premoga okoli 200 tisoč kilovatnih ur. Tolikšna je 30-letna proizvodnja elektrike na prebivalca EU," razlaga Milan Čerček, vodja raziskovalne enote Slovenske fuzijske asociacije EURATOM-MHEST.

Milan Čerček, vodja raziskovalne enote Slovenske fuzijske asociacije EURATOM-MHEST, pravi, da tega, koliko bo stala postavitev fuzijske elektrarne, zdaj še ni mogoče napovedati. Naložba bo gotovo zelo velika, cena elektrike pa bo morala biti primerljiva ceni elektrike iz drugih virov, predvsem iz jedrskih elektrarn.

Za raziskovalni reaktor bo potrebnih 10 milijard evrov

Na jugu Francije nastaja velik poskusni fuzijski reaktor ITER, ki ga gradijo EU, Indija, Japonska, Kitajska, Rusija in ZDA. Za skupni projekt so se države odločile zaradi izredno visokih stroškov gradnje, ki naj bi po zdajšnjih ocenah dosegli 10 milijard evrov. Reaktor, ki naj bi ga postavili do konca leta 2018, bo vsaj polovico manjši od tistih, s katerimi bodo opremljene komercialne fuzijske elektrarne, pravi Čerček.

Izjemno visoke stroške gradnje pripisuje temu, da gre za prvi tako obsežen projekt na tem področju, zato je skoraj vso opremo treba še razviti. Pričakujemo, da bo ITER deloval do leta 2029, še dodaja. ITER bo nasledila demonstracijska fuzijska elektrarna, ki naj bi jo zagnali leta 2040. Če bosta oba projekta prinesla pričakovane rezultate, bi prvo komercialno elektrarno lahko dobili v začetku druge polovice tega stoletja, napoveduje Čerček.

Neomejene zaloge goriva za fuzijsko energijo

Komercialna uporaba fuzijske energije je še oddaljena, a njene prednosti so že znane. Glavna je ta, da so zaloge goriva devterija in tritija tako rekoč neomejene. Devterij najdemo v vodi in ga je dovolj za milijone let. Tritij je radioaktiven in ga ni v naravi. Pridobivali ga bomo neposredno v oblogah reaktorjev iz litija s fuzijskimi nevtroni.

Tudi litija je v zemeljski skorji in oceanih dovolj za dolga tisočletja uporabe, pojasnjuje Čerček. Iz 45 litrov vode, iz katere izločimo devterij, in iz litija, kolikor ga vsebuje baterija za namizni računalnik, lahko pridobimo toliko energije, kolikor je dobimo iz 45 ton premoga okoli 200 tisoč kilovatnih ur, to pa je 30-letna proizvodnja elektrike na prebivalca EU. Poleg tega pri tem ne nastajajo toplogredni plini in plini, ki povzročajo kisli dež, še dodaja sogovornik.

Fuzijske elektrarne bodo varne

Fuzijska elektrarna bo varna. V fuzijskem reaktorju namreč ne poteka verižna reakcija, tu je tudi zelo malo goriva in vsaka napaka takoj povzroči ustavitev reaktorja. V elektrarno ne bo treba dovažati radioaktivnega goriva niti skladiščiti neizrabljenega, razlaga Čerček. Zaradi obsevanja delov reaktorske posode z nevtroni bodo sicer nastali radioaktivni odpadki, doda, a strokovnjaki pričakujejo, da jih bo zelo malo in bodo že po stotih letih spet uporabni.

Izredno zahtevna gradnja reaktorja

Ta hip edina znana slabost fuzijske energije je zahtevnost gradnje reaktorja. Čerček opozarja, da je kljub dokazani znanstveni izvedljivosti fuzije potrebnega še veliko truda pri razvoju tehnologije pogona reaktorja in ustreznih materialov, odpornih proti visokim toplotnim in sevalnim obremenitvam.

Slovenija najbrž nikoli ne bo imela svoje fuzijske elektrarne. Te bodo zaradi fizikalno-tehničnih razlogov zelo velike, postavitev enega samega vira energije v majhni državi pa ni smiselna. Zato fuzijska energija neposredno ne bo razsvetljevala naših domov, bo pa k nam prihajala verjetno posredno iz elektrarn v večjih evropskih državah.

Kaj je fuzijska energija

Fuzijska energija se sprosti pri reakciji zlivanja (fuzije) lahkih jeder v težja in je vir energije na Soncu. Tam se pri temperaturi 10 milijonov stopinj Celzija spajajo jedra vodika, vročo plinsko zmes v obliki plazme pa zaradi velike mase Sonca zadržujejo skupaj močne gravitacijske sile.

Na Zemlji je fuzijsko reakcijo najlaže doseči z jedri vodikovih izotopov devterija in tritija. Zadostna količina reakcij za pridobivanje energije je mogoča le pri temperaturi okrog 100 milijonov stopinj Celzija, saj tako gostih mešanic, kot so na Soncu, na Zemlji ne moremo doseči.

Iz priloge Okolje in energija, 22. novembra 2010.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

FINANCE
Vlagatelj Maks
NLB z rekordnim rednim četrtletnim dobičkom, je pa na ravni zadnjega lanskega četrtletja
Vlagatelj Maks
rezultati poslovanja
Vlagatelj MaksPetra Sovdat NLB z rekordnim rednim četrtletnim dobičkom, je pa na ravni zadnjega lanskega četrtletja 5

Skupina NLB je do konca marca ustvarila natanko 140 milijonov evrov čistega dobička, 20 milijonov evrov ali 16,5 odstotka več kot v prvem lanskem četrtletju – večje spremembe glede na zadnje četrtletje pa ni.

FINANCE
Nove omejitve za Airbnb na Dunaju: kakšne so v primerjavi z načrtovanimi prepovedmi pri nas
Finance
AIRBNB
Tanja Smrekar Nove omejitve za Airbnb na Dunaju: kakšne so v primerjavi z načrtovanimi prepovedmi pri nas

Kakšne so pravzaprav omejitve kratkoročnega oddajanja stanovanj turistom v najbolj zanimivih mestih in ali hočemo biti v Sloveniji še bolj strogi.

FINANCE
Avto
BMW M4 CS prihaja z motorjem, ki izvira iz serije DTM
Avto
AvtoJure Šujica BMW M4 CS prihaja z motorjem, ki izvira iz serije DTM 2

Trilitrski šestvaljnik bo postregel z močjo 550 konjev oziroma 405 kilovati, ki jo bo na cesto prenašal prek dvo- ali štirikolesnega pogona.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Sistemska in interesna ksenofobija do tujih lastnikov ubija vrednost Slovenije
Finance
SIMONA TOPLAK
Simona Toplak Sistemska in interesna ksenofobija do tujih lastnikov ubija vrednost Slovenije 6

Roman Žveglič in Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije sta najnovejši prvi obraz domačijskega »siromaštva«.

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.