Skoraj 60 odstotkov državljanov Evropske unije meni, da v svojih gospodinjstvih ne proizvedejo preveč odpadkov, tako meni tudi 53 odstotkov vprašanih Slovencev, kažejo danes objavljeni rezultati raziskave Eurobarometra o odnosu Evropejcev do učinkovitosti virov. Ta podatek je v izrazitem nasprotju s statističnimi podatki, ki kažejo, da povprečni Evropejec na leto proizvede več kot pol tone odpadkov, pravijo v Evropski komisiji.
Raziskava je razkrila tudi slabo ozaveščenost o količini živilskih odpadkov, saj je 11 odstotkov vprašanih izjavilo, da ne odvržejo nobenih kupljenih živil (enako meni 14 odstotkov Slovencev), približno 70 odstotkov (tudi 73 odstotkov Slovencev) pa jih je ocenilo, da odvržejo 15 odstotkov ali manj hrane, ki so jo kupili. Po drugi strani statistični podatki kažejo, da se v evropskih gospodinjstvih povprečno odvrže 25 odstotkov kupljene hrane.
Večina vprašanih Evropejcev se je strinjala, da bi potrebovali boljše storitve zbiranja odpadkov, 80 odstotkov pa jih je dejalo, da okoljski vidiki proizvoda, na primer možnost njegove ponovne uporabe ali recikliranja, pomembno vplivajo na njihove nakupne odločitve.
Potočnik: Večino odpadkov lahko ponovno uporabimo ali recikliramo
»Ta raziskava kaže, da se nas večina ne zaveda, koliko odpadkov v resnici odvržemo. Kjer odpadkov ne moremo preprečiti, jih moramo uporabiti kot vreden vir. Večina naših odpadkov se lahko ponovno uporabi ali reciklira - od hrane in vrtnih odpadkov do starih mobilnih telefonov. In s tem, da učinkovito uporabljamo vire, lahko celo privarčujemo denar - gospodinjstva EU bi lahko na leto privarčevala okoli 500 evrov, če bi zmanjšala odpadno hrano,« pravi evropski komisar za okolje Janez Potočnik.