Okolje & energija
Komentar

Zakaj se pri Petrolu norčujejo iz nas

Res smo tepci, ker se pustimo tako nategovati lokalnim monopolistom

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

05.11.2012 09:34
Čas branja: 3 min

V petek sem v nabiralnik dobil kuverto Petrola s "Paketi UGODNOSTI". Predvideval sem, da se bo Petrol po solistični akciji Gen-I glede zniževanja cen in posledičnem razbitju kartelnih cen za dobavo zemeljskega plina na to odzval z ustrezno konkretno ponudbo znižanih cen. In res, na naslovnici zgibanke bombastično piše v velikem fontu "Do 1.050,00 € popusta".

Nato odprem zgibanko in ugotovim, seveda, da gre za povsem običajen NATEG. Dejansko mi ponujajo le za 2 centa nižjo ceno od njihove redne cene oziroma 40 € pri celoletni dobavi (za 2,000 m3)!!! Se je gospodom iz Petrola zmešalo?! Se mar norčujejo iz mene?

Res se norčujejo iz nas. Zelo grdo norčujejo. Dejansko mislijo, da smo tepci. In v bistvu smo res.

Vzel sem si pet minut časa in na spletni strani Javne agencije RS za energijo na hitro preračunal, kaj Petrolova nova ponudba prinaša v primerjavi s cenami konkurence. Glede na lokacijo, kjer živim, sem preveril, kolikšen je letni znesek, ki ga moram različnim dobaviteljem plačati za dobavo 2,000 m3 zemeljskega plina, kolikor letno porabimo (kar je tudi nekako tipična letna poraba gospodinjstva s hišo in štirimi družinskimi člani).

In Petrol, če se milo izrazim, še zdaleč ni najcenejši. Brez te najnovejše "ugodne" ponudbe je pri celoletni porabi le za 12 € cenejši od najdražjega, hkrati pa za 177 € dražji od najcenejšega ponudnika! In pri tej visoki ceni mi Petrol milostno na letni ravni podari 40 €?!?

V spodnji tabeli je primerjava cen treh glavnih ponudnikov v mojem kraju: Energetike Ljubljana, Gen-I ter Petrola. Petrol mi je do sedaj prodajal plin po 0.4448 € za m3, zdaj pa jo do konca kurilne sezone milostno znižuje na 0.4248 €, medtem ko je trenutna cena pri Energetiki Ljubljana 0.3589 €, pri Gen-I pa 0.3499 € za m3.

Pri celoletni porabi (zraven je treba prišteti še dajatve za distribucijo, meritev, učinkovito rabo, trošarino, CO2 takso ter seveda DDV) to pomeni, da bi mi Petrol prej zaračunal 1,584 €, po novi ponudbi pa 1,544 €, medtem ko bi moral pri Energetiki plačati 1,407 € pri Gen-I pa 1,428 € (po ceni do konca leta 2012).

Tabela: Primerjava ponudb za dobavo zemeljskega plina za ogrevanje (gospodinjski odjem)

tabela_damjan

Z drugimi besedami, medtem ko mi pri Petrolu ponujajo za 40 € popusta, če podpišem pogodbo za 1 leto, dobim pri Gen-I 4-krat večji (155 €), pri Energetiki pa 4.4-krat večji popust (177 €). Kdo je tukaj nor?

Zdaj pa še enkrat k Petrolovi ponudbi. Kako so prišli do fenomenalne ponudbe "Do 1.050,00 € popusta"? Heh, zelo preprosto. 1,000 € popusta dobite s tem znižanjem cen, če na leto porabite 50,000 m3 (mi toliko porabimo v 25 letih!), zraven pa dobite še 50 € popusta, če sklenete še ponudbo za dobavo električne energije. Res velikodušno, bravo!

Že nekaj časa sem razmišljal, da bi zamenjal dobavitelja plina, pa se mi nekako ni dalo ukvarjati s to papirologijo. Pri samo nekaj evrih razlike na letni ravni je mentalni in dejanski "switching cost" previsok. Pred nekaj tedni sem že na spletni strani Gen-I preverjal, koliko pridobim z zamenjavo dobavitelja. Vendar je takrat prevladal pomislek, da se bo tej nižji ceni najbrž zelo hitro prilagodil tudi Petrol, meni se pa ne bo treba ukvarjati s to papirologijo. Toda ta Petrolova "ugodna ponudba" me je pa res pogrela. To, da me imajo za tepca.

Torej, zdaj sem si vzel tiste 4 minute in na spletni strani Gen-I izpolnil obrazec in vložil prošnjo za zamenjavo dobavitelja (za naslednji dve leti mi ponujajo ceno 0.3950 € za m3 oziroma za 131 € prihranka na letni ravni glede na "super ugodno" novo ponudbo Petrola).

In ker sem bil že pri stvari, sem hkrati vložil še vlogo za zamenjavo dobavitelja električne energije. Pri Gen-I na letni ravni privarčujem 79.5 € (pri dnevni porabi 10 kWh).

Se opravičujem Elektru Ljubljana, tokrat je pač kolateralna škoda. Verjetno ne bi zamenjal dobavitelja, če me ne bi spodbodla Petrolova "izjemno ugodna" nova ponudba glede zemeljskega plina.

Za konec: res smo tepci, ker se pustimo tako nategovati lokalnim monopolistom. Najhuje pa je, da se morajo prav nesramno ponorčevati iz nas, kot je bila ta njihova "super ugodna ponudba", da se zganemo in jih odklopimo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

05.11.2012
06.11.2012
avtor2
Jože P. Damijan

Jože P. Damijan je redni profesor na ekonomski fakulte­ti v Ljubljani.
FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču

FINANCE
IKT
Rusi Sloveniji napovedujejo kibernetsko vojno. Kako zaščititi vaše podjetje
FINANCE
Vlagatelj Maks
Nočete kupiti bitcoina? Morda vas prepričajo kriptodelnice
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Nočete kupiti bitcoina? Morda vas prepričajo kriptodelnice 1

Trojica delnic, povezanih z bitcoinom, v zadnji polovici leta več kot 150 odstotkov v zelenem.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Gradnja hitre ceste od priključka Velenje jug do priključka Slovenj Gradec jug na 3. razvojni osi sever
OGLAS
TOP Gradbeništvo
3. RAZVOJNA OS
TOP GradbeništvoFinance PR Gradnja hitre ceste od priključka Velenje jug do priključka Slovenj Gradec jug na 3. razvojni osi sever (OGLAS)

Sklop B – Škalsko jezero in sklop H – Konovo

FINANCE
IKT
Hitra rast števila kibernetskih napadov na mobilne telefone – kako jih zaščititi
IKT
KIBERNETSKA VARNOST
IKTMiran Varga Hitra rast števila kibernetskih napadov na mobilne telefone – kako jih zaščititi

Več ko je virov, do katerih dostopa mobilna naprava, strožje mora biti varovana.