Okolje & energija

Odgovor: Petrol spoštuje svoje stranke

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
05.11.2012 16:43
Čas branja: 2 min

Na spletnem portalu Finance.si v članku z naslovom »Zakaj se pri Petrolu norčujejo iz nas« na povezavi [oe.finance.si] dne 5. novembra 2012, so bile objavljene nepravilne navedbe o ponudbi družbe Petrol d.d.

Družba Petrol je malim poslovnim odjemalcem poslala prenovljeno ponudbo za odjem zemeljskega plina. Avtor članka Jože P. Damijan je kot pravna oseba (R&R Jože Pavlič Damijan s.p.) omenjeno ponudbo prejel na svoj naslov. V ponudbi je res navedeno, da družba Petrol zagotavlja prihranek do 1.050,00 EUR za male poslovne odjemalce, ki porabijo 50.000 Sm3 letno, vendar je v ponudbi transparentno naveden znesek prihranka v odvisnosti od porabe, tako da je očitek o zavajanju neprimeren. V nadaljevanju avtor članka omenjeno ponudbo za male poslovne odjemalce primerja s ponudbo za gospodinjstva konkurenčnih podjetij, kjer družba Petrol poleg konkurenčna cene 0,3980 EUR/m3 ponuja še dodatne ugodnosti (vračilo dobroimetja na Petrol klub plačilno kartico).

Poleg te napačne primerjave je avtor članka v tabeli s primerjavo cen uporabil napačne podatke. Navedena cena za Sm3 zemeljskega plina pri družbi Petrol že vsebuje trošarino in dajatve, ne pa tudi DDV-ja, medtem ko navedene cene konkurenčnih podjetij ne vsebujejo niti trošarin, niti dajatev in niti DDV-ja. Primerljiva cena Sm3 zemeljskega plina pri družbi Petrol je 0,3980 EUR, kar je znatno manj od navedene cene avtorja članka. Ob tem dodajmo, da je 2 centa nižja cena Sm3 zemeljskega plina pri Petrolu izračunana od zgoraj omenjene cene in velja za male poslovne odjemalce.

V primeru avtorja članka, ki kot navaja, letno porabi 2.000 Sm3, bi kot gospodinjski odjemalec skupno za dobavo zemeljskega plina z vsemi dajatvami, trošarino, omrežnino in DDV-jem plačal 1.544,11 EUR, kot mali poslovni odjemalec pa ob isti porabi enako ceno.

Če bi avtor članka kot gospodinjski odjemalec sklenil pogodbo o odjemu zemeljskega plina za dve leti in se odločil še za elektriko in plačilno kartica, bi mu družba Petrol na njegovo klub kartico nakazala 80 evrov. 60 EUR za odjem zemeljskega plina, 10 EUR za preklop na Petrolovo elektriko in 10 EUR za plačilno kartico Petrol klub. Skupaj z znižanjem cene plina na 0,3980 EUR / Sm3 bi bil skupni prihranek njegovega gospodinjstva glede na pretekla leta 300 EUR. Denar v obliki dobroimetja pa bi lahko potem takoj porabil za vse nakupe na Petrolu, tudi za nakup goriva za avto.

Če bi avtor članka kot mali poslovni odjemalec podaljšal pogodbo o odjemu za eno leto bi mu družba Petrol ob prvem računu odštela popust v višini 40 EUR, kar bi na letni ravni zneslo 1.504,11 EUR oz. 0,3780 EUR/Sm3.

Skupni letni strošek dobave zemeljskega plina, objavljen v tabeli v članku je sicer res enak zgoraj navedenemu (1.544,11 EUR), kar se tiče družbe Petrol, a bi radi opozorili, da so najcenejše ponudbe konkurenčnih podjetij časovno omejene z zaključkom leta 2012, prav tako pa pri konkurenčnih podjetjih v izračunu avtor članka ni upošteval trošarin in dajatev, ter s tem dodatno zavedel bralce. Priloženo pošiljamo izpis primerjave za ponudnike zemeljskega plina za občino Domžale, po kateri je razvidno, da je ponudba družbe Petrol med najkonkurenčnejšimi in je veljavna celotno kurilno sezono. V tem trenutku je konkurenčnejša le ena ponudba (na letni ravni za manj kot 8 EUR), seveda brez upoštevanih dodatnih ugodnosti za gospodinjstva.

Mag. Janez Grošelj

Direktor področja plin in toplota

Petrol d.d., Ljubljana

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.

Preberite tudi:

05.11.2012
06.11.2012
FINANCE
Kakšne so brezžične tehnologije v industrijskem okolju in kako se zaščititi pred napadi
PRO
Finance
Mladen Miković Kakšne so brezžične tehnologije v industrijskem okolju in kako se zaščititi pred napadi (PRO)

Na konferenci Pametna industrija bomo med drugim izvedeli, kakšne brezžične tehnologije v industrijskem okolju ima Cisco Systems in kako Smart Com povečuje odpornost organizacij pred kibernetskimi tveganji

FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?
OGLAS
Finance
Finance PR Kako brez stresa do sončne elektrarne? (OGLAS)

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z električno energijo šele razmišljate? V vsakem primeru potrebujete pri nadaljnjih korakih za postavitev sončne elektrarne ob sebi več kot le izvajalca del. Pravi partner bo namreč poskrbel, da bo vse izvedeno kvalitetno in hitro, vi pa boste ob tem povsem brez skrbi.

FINANCE
International
Why the EU's New Migration Pact Matters
FINANCE
ESG
Zakaj je ESG tako visoko na agendi vodilnih
ESG
Kje smo pri ESG
ESGAna Ivančič Zakaj je ESG tako visoko na agendi vodilnih

Analiza: ESG prinaša večje dohodke, prihranke pri stroških, večji je delež motiviranih zaposlenih in večja je verodostojnost blagovne znamke.

FINANCE
Manager
Balon trga električnih vozil resno pušča
Manager
VZPONI IN PADCI
ManagerTilen Humar Balon trga električnih vozil resno pušča

Prodaja e-avtov se je po večletni rasti prvič znašla v rdečem. Delnice največjih proizvajalcev (še) ne gredo ravno za drobiž, so pa vredne že tudi dve tretjini manj kot še pred nekaj leti. Kako (ne)srečen epilog zgodbe elektrifikacije vozil se trenutno kaže? Čeprav revolucionarna vizija prvega človeka pešajoče Tesle napoveduje drugače, bo za vlagatelje bolj verjetno slabši kot za same uporabnike e-vozil, vrednotenja namreč kažejo, da prostora za nadaljevanje upadanja tečajev še ni zmanjkalo.

FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?
OGLAS
Finance
Finance PR Kako brez stresa do sončne elektrarne? (OGLAS)

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z električno energijo šele razmišljate? V vsakem primeru potrebujete pri nadaljnjih korakih za postavitev sončne elektrarne ob sebi več kot le izvajalca del. Pravi partner bo namreč poskrbel, da bo vse izvedeno kvalitetno in hitro, vi pa boste ob tem povsem brez skrbi.