Okolje & energija

Levičar: O koncu Južnega toka države niso bile uradno obveščene

Slovenija ima dobro razvit energetski trg, kot članica EU je zavezana k ciljem enotnega energetskega trga, podpira tudi strategijo energetske unije. Slovensko stališče je, da je treba hkrati razvijati vseh pet stebrov energetske unije, je danes v Portorožu dejal Danijel Levičar z ministrstva za infrastrukturo.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
25.05.2015 23:07
Čas branja: 2 min

Stebri energetske unije, ki jo je februarja predstavila Evropska komisija, so zanesljivost oskrbe, notranji energetski trg, energijska učinkovitost, nizkoogljičnost ter raziskave, inovacije in konkurenčnost. Temeljna cilja energetske unije pa sta zmanjšati energetsko odvisnost od Rusije in zagotoviti cenovno dostopno energijo vsem potrošnikom.

Pri vsakem od stebrov je treba pogledati, kje ima določena država pomanjkljivosti, in jih potem razvijati, je na okrogli mizi o evropski energetski uniji v okviru 12. konference slovenskih elektroenergetikov v Portorožu dejal direktor direktorata za energijo Levičar (na sliki).

levicar-danijel10-be.1387394232.jpg.n.360px.jpg

Po Levičarjevih pojasnilih nikoli ni bila ideja, da bi izenačili cene energentov v uniji - te ne bodo nikoli enake, ker je cilj odpiranje trga, poenotenje postopkov, metodologij, pravil...

Energetska unija ni institucija, temveč gre za to, da se udejanji omenjenih pet stebrov, je poudaril predsednik nacionalnega komiteja svetovnega energetskega sveta Franc Žlahtič (na sliki spodaj) in dodal, da je energetska unija pospeševalec tega, kar je treba v Evropi narediti. Eno je dodatno izboljšanje razmer na trgu.

zlahtic-franc.1432587603.jpg.s.360px.jpg

Slovenija pri energetski uniji ne sme spati, mora biti aktivna in delovati pri razvijanju omrežja za plin in električno energijo. Kot je poudaril, je boj pri načrtovanju infrastrukturnih projektov izjemen.

Žlahtič je opozoril tudi na odjemalce, ki jim je pri energetski uniji dana posebna teža. Odjemalec bo namreč aktiven, ne bo samo porabnik energije, čutiti mora celoten servis, torej zanesljivost oskrbe in primerno ceno.

Slovenija je del EU in mora slediti energetski uniji, je izpostavil predsednik združenja elektroenergetikov Cigre-Cired Krešimir Bakič. Po njegovem mnenju je pri energetski uniji premalo poudarka na petem stebru, raziskavah in novih tehnologijah.

bakic-kresimir4-ih.1432587852.jpg.n.360px.jpg

Slovenija mora spoštovati, da smo v EU, vendar ne slepo slediti nekaterim stališčem, ki niso primerna za majhna gospodarstva, kot je slovensko, je menil direktor Elesa Aleksander Mervar (spodnja slika). Cenovno dostopna energija, o čemer govori energetska unija, je po njegovi oceni "larifari", saj npr. v končnem računu za električno energijo 85 odstotkov predstavljajo prispevki in dajatve.

id-mervar-aleksander13-ih.20150120205909.jpg.s.360px.jpg

Predstavnik Acerja Marko Senčar je poudaril pomen enotnega trga kot enega od stebrov energetske unije. Na agenciji za sodelovanje energetskih regulatorjev verjamejo, da trg mora delovati in da ga je treba nadzirati. Enotni trg deluje, a z nekaterimi omejitvami. Ne moremo še govoriti o tem, da bi bil povsem enovit, je pa vedno manj omejitev in vse boljši nadzor, je še dejal Senčar.

Da skupni trg ne deluje, pa je menil predsednik Elektrotehniške zveze Slovenije Ferdinand Gubina. To je utemeljil s podatkom, da smo pred skupnim trgom imeli 10 odstotkov izmenjave električne energije, zdaj jo je 13 odstotkov. Med izzivi skupnega energetskega trga je izpostavil obnovljive vire energije in cene elektrike.

Levičar se je v razpravi dotaknil tudi zdaj "mrtvega" ruskega projekta Južni tok. Njegova zgodba je namreč geostrateško pomembna, gre za relacije med EU in Rusijo, zato je povezovati ta projekt z energetskim trgom pomanjkljivo, je dejal. Ob tem je spomnil, da države, ki so z Rusijo podpisale meddržavne sporazume, niso bile uradno obveščene o koncu projekta.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Kako bomo odjemalci elektrike reševali težave (tudi) zaradi fotovoltaik
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako bomo odjemalci elektrike reševali težave (tudi) zaradi fotovoltaik

Na novem portalu i-energija.si so pojasnili, kako bodo odjemalci in proizvajalci električne energije v prihodnje sodelovali pri regulaciji frekvence.

PA
Novice
Kaj je pripravil lanski zmagovalec energetskega razpisa Financ?
Finance Akademija
NovicePoslovna akademija Kaj je pripravil lanski zmagovalec energetskega razpisa Financ?

Na novem portalu i-energija.si so pojasnili, kako bodo odjemalci in proizvajalci električne energije v prihodnje sodelovali pri regulaciji frekvence.

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov: vrhunska predavanja in uspešne energetske rešitve
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Dnevi energetikov: vrhunska predavanja in uspešne energetske rešitve

Kaj prinašajo Dnevi energetikov, letošnje najpomembnejše srečanje slovenskih energetskih menedžerjev?

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.

FINANCE
Okolje & energija
Posebnost v energetiki: dobiček se včasih pokaže drugje, kot je bil ustvarjen
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Posebnost v energetiki: dobiček se včasih pokaže drugje, kot je bil ustvarjen

V nekaterih primerih se dobrobiti v energetskih družbah ne pokažejo v poslovnih izidih podjetja, kjer so jih ustvarili, je opozoril direktor družbe ELES Aleksander Mervar.

FINANCE
Okolje & energija
Bruselj za energetske projekte 200 milijonov evrov
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Bruselj za energetske projekte 200 milijonov evrov

Evropska komisija je objavila razpis iz instrumenta za povezovanje Evrope za financiranje projektov električne energije, pametnih omrežij, plinskih in čezmejnih odsekov.

FINANCE
Okolje & energija
Dvajset let energetske odličnosti: od pionirjev do profesionalcev
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo