Nepremičnine
Oglasno sporočilo

Bolj kot energetske izkaznice kupce zanimajo stroški energentov

Energetska učinkovitost stavb, med katerimi so tudi stanovanja in stanovanjske hiše, se uradno dokazuje z energetsko izkaznico.
Avtor
31.08.2015 22:30
Čas branja: 2 min

To morajo, razen izjem, pridobiti tudi prodajalci pri oglaševanju in prodaji. Kupci od prodajalca praviloma sami zahtevajo energetsko izkaznico, vendar pa praksa kaže, da jih glede energetske učinkovitosti stavb bolj zanimajo stroški porabe energije, ki jih plačuje lastnik.

Branko Potočnik, direktor mariborske nepremičninske agencije Insa, pravi, da njegova in druge agencije vse prodajalce in najemodajalce, za katere posredujejo pri prodaji ali oddaji nepremičnine, seznanjajo z določili energetskega zakona, ki predpisuje izdelavo energetske izkaznice. Poleg tega jim pri njeni izdelavi tudi svetujejo in pomagajo. »Trenutno imajo vse nepremičnine, ki jih oglašujemo v naši družbi, izdelano energetsko izkaznico,« pravi Potočnik, pri čemer opozarja na izjeme, ko energetska izkaznica ni potrebna (izjeme navajamo v posebnem okvirju).

potocnik-branko1.1441042540.jpg.o.600px.jpg
Branko Potočnik, Insa: Za stanovanja se cene izdelave energetske izkaznice gibljejo od 80 do 150 evrov, za hiše pa od 150 do 200 evrov. Pridobiti jih je mogoče že v nekaj dneh od naročila. Foto: Finbizmedia

Zmede pri izdelavi ni več

Kupci energetske izkaznice pregledajo, zanima jih, v katerem energetskem razredu je nepremičnina, vendar to dejstvo ne vpliva bistveno na odločitev o nakupu. Kupci že ob ogledu dobro vedo, ali je nepremičnina energetsko potratna. Bolj kot kazalniki iz energetske izkaznice jih zanima, kolikšen je mesečni strošek ogrevanja, pri čemer jih zanimajo predvsem položnice, ki jih je plačeval lastnik stanovanja. Pri nakupu hiš jih zanima letna poraba olja, plina in drugih energentov.

»Za stanovanja se cene izdelave energetske izkaznice gibljejo od 80 do 150 evrov, za hiše pa od 150 do 200 evrov. Cena je odvisna od površine nepremičnine in od dokumentacije, ki jo stranka zagotovi sama in predloži na vpogled,« razlaga Potočnik.

Sploh po začetku veljave energetskega zakona v začetku tega leta je bilo pri izdelavi energetskih izkaznic veliko zmede, čakalne dobe pa precej dolge. Zdaj so se razmere že umirile, izdelava poteka gladko, čakanja tako rekoč ni. Energetske izkaznice, ki jih izdelujejo neodvisni licencirani strokovnjaki, je tako po opažanjih več nepremičninskih agencij mogoče pridobiti že v nekaj dneh od naročila izdelave.

V registru 21.500 izdanih energetskih izkaznic

Register energetskih izkaznic vodi ministrstvo za infrastrukturo, vanj pa se vpišejo podatki o stavbi oziroma delu stavbe, podatki iz energetske izkaznice in podatki o izdelovalcu izkaznice. Do 20. avgusta letos je bilo v register ministrstva vpisanih 21.572 izdanih energetskih izkaznic. Nekatere izdane izkaznice še niso vidne, ker postopek vnosa še poteka ali pa podatki niso pravilni. Predvidoma od septembra bo vzpostavljen z izdajo sočasen prikaz energetskih izkaznic v e-registru. Do takrat se bodo objavljali posamezni paketi izdanih izkaznic.

Kdaj energetska izkaznica ni potrebna:

• pri oddaji v najem za obdobje, krajše od enega leta;

• pri prodaji v primeru izkazane javne koristi za razlastitev;

• pri prodaji v postopku izvršbe ali v stečajnem postopku;

• pri prodaji ali oddaji nepremičnine, ki je v last Republike Slovenije ali lokalne skupnosti prešla na podlagi sklepa o dedovanju;

• za stavbe, ki so varovane po predpisih o varstvu kulturne dediščine;

• za stavbe, ki se uporabljajo za obredne namene ali verske dejavnosti;

• za industrijske stavbe in skladišča;

• za nestanovanjske kmetijske stavbe, če se v njih ne uporablja energija za zagotavljanje notranjih klimatskih razmer;

• za enostavne in nezahtevne objekte;

• za samostojne stavbe s celotno uporabno tlorisno površino, manjšo od 50 kvadratnih metrov.

ei-racunska-01.1441042541.jpg.o.600px.jpg

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.