Okolje & energija

Računsko sodišče: kaos s smetmi ostaja

Ob zadnji reviziji je moral odstopiti takratni okoljski minister Karl Erjavec, tokrat računsko sodišče odstopa ministrice ne zahteva

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

03.09.2015 12:40
Čas branja: 2 min

V ponovnem poročilu o ravnanju s komunalnimi odpadki, računsko sodišče (RS) ugotavlja, da tega področja okoljsko ministrstvo še vedno ni uredilo. Od ministrstva za okolje in prostor so tako zahtevali 23 popravljalnih ukrepov, dali so mu tudi 33 priporočil.

Spomnimo, prva revizija ravnanja s komunalnimi odpadki je leta 2009 odnesla takratnega okoljskega ministra Karla Erjavca. Odstopa okoljske ministrice tokrat ne pričakujejo. "Zamenjava ministra ne prispeva k temu, da bi bili ukrepi izvedeni. Bistveno bolj pomembno je, da se ukrepi izvedejo, kot pa da se zamenja minister,« je na novinarski konferenci povedal Samo Jereb, drugi namestnik predsednika računskega sodišča.

Kje računsko sodišče še vidi pomanjkljivosti?

Ponovna revizija se sicer ukvarja z obdobjem od leta 2009 do 2012, a kot dodajajo na RS, so se opredelili do vseh ukrepov, ki jih je ministrstvo za okolje in prostor opravilo do danes. Šest let po prvem revizijskem poročilu, pa RS ugotavlja, da večina takrat nezadovoljivo ocenjenih ukrepov, še danes ni izvedena. Edini ukrep, kjer je prišlo do sprememb, je ureditev ločenega zbiranja bioloških odpadkov.

Na RS pojasnjujejo, da okoljsko ministrstvo:

- ni vzpostavilo celovite normativne ureditve ravnanja s komunalnimi odpadki in ni odpravilo neustrezne opredelitve za izvajanje gospodarsko javnih služb (GJS) ter sistema "več ločuješ, več plačuješ za financiranje teh družb; ob tem na računskem sodišču ugotavljajo, da še danes niti niso sprejeti podzakonski akti, ki bi opredelili pogoje in pravila izvajanja GJS,

- ni vzpostavilo nadzora nad količinami odpadkov, saj ni ugotavljalo zakaj so se znižale količine nastalih odpadkov znižale za več kot 30 odstotkov,

- ni ustrezno uredilo razmerij med družbami za ravnanje z odpadki in izvajalci GJS, zato ne pozna stroškov sistema; zaradi tega na računskem sodišču ugotavljajo, da se zaradi neizvajanja nadzora ne zberemo 16 milijonov embalažnine, 12 milijonov evrov presežka družb za ravnanje z odpadki pa se ne uporablja za kritje 14 milijonov evrov stroškov zbiranja embalaže,

- okoljsko dajatev prejema le nekaj občin in te so zato zainteresirane za večje odlaganje.

Ministrstvu za okolje in prostor računsko sodišče med drugim nalaga, da preučijo organiziranost ravnanja z odpadno embalažo v drugih državah, ukinitev oprostitve poročanja o embalaži in plačevanja embalažnine, uvedbo poročanja o predelavi odpadkov.

Količina odpadkov se zmanjšuje, pojasnil kako in zakaj, ni

Ministrstvo pojasnil, zakaj se količina nastalih odpadkov zmanjšuje, nima, niti nad tem ne izvaja nadzora, ugotavlja računsko sodišče. Med letoma 2008 in 2012 se je količina nastalih komunalnih odpadkov zmanjšala za 33,2 odstotka (iz 542 kilogramov na prebivalca na 362 kilogramov na prebivalca). Na RS ugotavljajo, da gre za zmanjšanje predvsem v tistih občinah, ki nimajo svojih odlagališč. Zato se del teh odpadkov neustrezno evidentira ali pa jih predajo posrednikom. Torej, ne gre za zmanjšanje količine odpadkov, ampak le napačno evidentiranje.

Težava so tudi posredniki (denimo Papirservis), ki ne izpolnjujejo pogojev za obdelavo odpadkov. opozarjajo na RS. Tem posrednikom so dajale odpadke občine, ki niso imele svojih odlagališč. Del teh odpadkov, ki jih dobijo posredniki, se namreč identificira kot surovina in ne kot odpadek, še svarijo na RS.

Potencial je še za 16 milijonov evrov embalažnine

Družbe za ravnanje z odpadno embalažo imajo okoli 16 milijonov evrov stroškov s sortiranjem odpadne embalaže, ugotavlja RS, a imajo dva vira prihodkov: embalažnino (RS ocenjuje prihodke na 14,6 milijona evrov) in prodajo zbrane embalaže (tu prihodke ocenjujejo na 13 milijonov evrov). Družbam tako po oceni RS ostaja 12 milijonov evrov presežka, ki bi ga lahko izkoristile za aktivnosti povezane z odpadno embalažo.

Sicer pa na RS ugotavljajo še, da bi ministrstvo lahko zagotovilo še 16 milijonov evrov embalažnine. Zdaj namreč velja, da embalažnino plačujejo le podjetja, ki letno pridelajo 15 ton in več embalaže. Podjetij, ki pridelajo med petimi in 15 tonami embalaže pa je še okoli osem tisoč. Del teh prihodkov bi se tako lahko namenil za enostavnejši sistem zbiranja odpadne embalaže, je na novinarski konferenci povedal Jereb.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
V Mariboru začetek preverjanja učinkovitosti strojnega ločevanja odpadkov
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA V Mariboru začetek preverjanja učinkovitosti strojnega ločevanja odpadkov

V Mariboru naj bi poleti začela poskusno obratovati sortirnica mešanih komunalnih odpadkov, zato bodo prihodnji teden v mestni četrti Radvanje začeli zbirati podatke za primerjavo učinkovitosti ročnega in strojnega ločevanja odpadkov. Tehtali bodo smetnjake in tako poskušali dokazati, da je strojno ločevanje odpadkov cenejše in učinkovitejše.

FINANCE
Manager
Kitajci potegnili zavoro pri odkupu odpadkov – kaj to pomeni tudi za Slovenijo?
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Kitajci potegnili zavoro pri odkupu odpadkov – kaj to pomeni tudi za Slovenijo?

Omejitev izvoza plastičnih in papirnih odpadkov na Kitajsko v zahodnih državah že povzroča težave. Vrednost reciklatov je občutno upadla, za recikliranje ni dovolj predelovalnih zmogljivosti, pravih rešitev ni na vidiku.

FINANCE
(SUPERBIROKRACIJA) Boste plačevali dodatne dajatve za embalažo?
Finance
Tanja Smrekar (SUPERBIROKRACIJA) Boste plačevali dodatne dajatve za embalažo? 3

Zahteve EU pri embalaži so kaplja v morje v primerjavi z domačim ekočistunstvom; napovedujejo se dajatve tudi za tiste, ki ne dajejo v promet 15 ton embalaže in več, torej tudi za manjše subjekte

FINANCE
Okolje & energija
(intervju) »Ministrstvo za okolje nalaga evidence zaradi evidenc«
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (intervju) »Ministrstvo za okolje nalaga evidence zaradi evidenc« 1

Z direktorjem Zbornice komunalnega gospodarstva pri GZS Sebastijanom Zupancem smo govorili o morebitnem znižanju stroška za odvoz odpadkov na naših položnicah, o nesojenem novem objektu za energetsko izrabo odpadkov in o razmerah na trgu odpadkov.

FINANCE
Boste plačevali dodatne dajatve za embalažo?
Finance
Tanja Smrekar Boste plačevali dodatne dajatve za embalažo?

Napovedujejo se dajatve tudi za tiste, ki ne dajejo v promet 15 ton embalaže in več, torej tudi za manjše subjekte

FINANCE
Okolje & energija
Novi podatki o odpadni embalaži tudi za odločanje o embalažnini
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Novi podatki o odpadni embalaži tudi za odločanje o embalažnini

Ministrstvo za okolje in prostor bo po spremembi uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo podrobno spremljalo podatke o količinah, ki jo v promet dajo manjši proizvajalci. Če se bo izkazalo za potrebno, bo lahko predlagalo tudi znižanje praga za plačevanje embalažnine.

FINANCE
Subvencije
Računsko sodišče o črpanju evropskega denarja za podjetništvo: Zamude pri razpisih, zamiki in tveganje za izgubo sredstev
Subvencije
SubvencijeAnja Zaletel Računsko sodišče o črpanju evropskega denarja za podjetništvo: Zamude pri razpisih, zamiki in tveganje za izgubo sredstev

Računsko sodišče je objavilo revizijo učinkovitosti gospodarskega ministrstva pri črpanju kohezijskih sredstev za spodbujanje podjetništva od 1. januarja 2015 do 30. junija 2017

FINANCE
Okolje & energija
Cena sežiga odpadkov se je podvojila. GZS pozvala k samooskrbi
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Cena sežiga odpadkov se je podvojila. GZS pozvala k samooskrbi

Kaj je odpadek, kaj pa izdelek in kdaj naj uporabljamo zakonodajo o odpadkih, je pogosto nejasno, je povedala na Okoljskem dnevu gospodarstva Janja Leban, direktorica Službe za varstvo okolja pri GZS.