Okolje & energija

Kdo so letošnji okoljsko-gospodarski biseri

Na Okoljskem srečanju smo danes podelili nagrade v treh kategorijah: za okolju prijazen izdelek, storitev in podjetje

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

10.11.2015 12:16
Čas branja: 3 min

Na letošnji razpis okoljskih nagrad smo dobili 17 prijav, kar je največ v zadnjih letih. Okrepljeno zanimanje podjetij potrjuje, da so načela trajnostnega razvoja, varčevanja z viri in zmanjševanje izpustov vse bolj uveljavljena v slovenskem gospodarstvu in javnem sektorju.

Prijave po kategorijah

V kategoriji okolju prijazno podjetje smo dobili štiri prijave, v finale sta se uvrstila tolminska Hidria AET in Tabor Ljubljana s Hotelom Park. V kategoriji okolju prijazna storitev je bilo šest prijav, finalista sta bila Komunalno podjetje Velenje za tehnično - ekonomsko optimizacijo vodovodnega sistema in skupaj SIJ, Metal Ravne in Petrol Energetika za izkoriščanje odpadne toplote za daljinsko ogrevanje. Finalista v kategoriji okolju prijazen izdelek pa sta bila M Sora za okno Wintherwax in JUB za Sistem Thermo. Vseh prijavljenih je bilo v tej kategoriji šest. Ena prijava, Alpe Adria Green, pa je bila v kategoriji mednarodno okoljsko partnerstvo, vendar nagrade v tej kategoriji nismo podelili.

Kdo so nagrajenci?

okoljske-nagrade.1447153813.JPG.n.960px.jpg
Letošnje okoljske nagrade časnika Finance so prevzeli predstavniki podjetji: Hidria AET, M Sora, SIJ, Metal Ravne, Petrol Energetika in JUB

Na Ravnah prvi pri izkoriščanju odpadne toplote

metal-ravne03-xx.1441820493.jpg.n.360px.jpg

Slovenska industrija jekla, Metal Ravne, in Petrol Energetika sta dobila nagrado za okolju prijazen postopek za projekt izkoriščanja odpadne toplote iz Metalove elektroobločne peči. Z odpadno toploto bo Petrol Energetika nadomestila del zemeljskega plina, ki ga uporablja za proizvodnjo daljinske toplote pri ogrevanju Raven na Koroškem. Poleg finančnih učinkov bo projekt pripomogel tudi k izboljšanju kakovosti lokalnega okolja. Projekt je prvi v Sloveniji in je zato pomemben tudi za promocijske namene in za prenos znanja pri razvoju sistemov izkoriščanja industrijske toplote tudi v drugih slovenskih mestih.

Izolacija tudi za spomeniško zaščitene zgradbe

V kategoriji okolju prijazen izdelek sta dva prijavljenca dobila povsem enako točk, zato se je strokovna komisija odločila, da dodeli nagrado obema.

sistem-thermo-xx.1447057479.jpg.w.240px.jpg

Podjetje JUB je dobilo nagrado za Sistem Thermo, ki omogoča toplotno izolacijo prostorov z notranje strani. Sistem je primeren tudi za spomeniško zaščitene zgradbe, pri katerih ni dovoljena sprememba zunanjega videza. Uporaben je tudi za stanovalce, ki si zaradi manjše kupne moči ne morejo privoščiti sanacije ovoja stavbe. Sistem je sestavljen iz dveh izdelkov. Jubolin Thermo je premaz, ki vsebuje drobne votle kroglice. Polnjene so s plinom, ki je boljši izolator od zraka, in zato ustvarijo po celotni površini premaza termično oviro. Drugi izdelek, Jupol Thermo, pa učinek izolativnosti še okrepi.

Sodelovanje fakultete in gospodarstva

MSora2.1378060424.jpg.e.360px.jpg

Podjetju M Sora je pripadla nagrada za leseno okno Wintherwax. Okno je rezultat sodelovanja Biotehniške fakultete, ljubljanskega podjetja Silvaprodukt in M Sore. Izdelano je iz domače smrekovine, ki je termično obdelana po patentiranem postopku Silvapro. Površinsko pa je obdelano z inovativnim premazom na osnovi naravnega voska. Wintherwax je certificirano pasivno okno z visoko toplotno izolativnostjo in podaljšano življenjsko dobo. Okno je edinstveno v svetu. Razvojni projekt Wintherwax je bil izbran kot prvi slovenski projekt na evropskem razpisu SME Instrument, Obzorja 2020.

Celovito obvladovanje okoljskih vprašanj v Hidrii AET

institut-hidria-aet-xx.1447057020.jpg.s.360px.jpg

Hidria AET iz Tolmina je prejela nagrado za okolju prijazno podjetje. V podjetju celovito obvladujejo okoljska vprašanja. Okoljska poročila so korektna in pregledna, imajo certificiran sistem ravnanja z okoljem ISO 14001. Oblikovali so cilje in kazalnike, s katerim merijo in nadzirajo učinkovitost procesa SHE, s katerim skrbijo za varnost, zdravje in okolje. Spremljajo okoljsko dejavnost dobaviteljev, v okoljski menedžment vključujejo tudi zaposlene. Med dejavnostmi podjetja je tudi razvoj izdelka, ki bo bistveno pripomogel k znižanju emisij motorja z notranjim izgorevanjem v osebnih avtomobilih in k manjši porabi goriva.

Prijave na razpis smo prejeli v štirih kategorijah. V kategoriji okolju prijazen izdelek so kandidati Indop, Pavan ekologija, M Sora, JUB, Laboratorij za fluidno tehniko ljubljanske strojne fakultete in Šolski center Velenje skupaj z družbo Bahč.

V kategoriji okolju prijazna storitev so se prijavili SPL, MK Projekt, SIJ oziroma Metal Ravne skupaj s Petrol Energetiko, Komunalno podjetje Velenje, Komunala Brežice in Osnovna šola Cerkno.

V kategoriji okolju prijazno podjetje smo dobili štiri prijave: Energetika Šentrupert, Tabor Ljubljana, Hidria AET in Ing.klan. V kategoriji mednarodno okoljsko partnerstvo pa smo dobili prijavo organizacije Alpe Adria Green.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

PA
Novice
Od prodaje barv do prodaje hiš
Finance Akademija
NovicePoslovna akademija Od prodaje barv do prodaje hiš

JUB je razširil svoj prodajni program z notranjih barv na fasadne sisteme, rešitve za zaključna dela v gradbeništvu na osnovi naravnih materialov ter celo energijsko varčne hiše. Na 12. Sales Summitu bo med drugim predstavljeno, kako je potekala širitev in kako so na novosti pripravili prodajalce.

PA
Novice
(Foto in video) Po 12. Sales Summitu
Finance Akademija
NovicePoslovna akademija (Foto in video) Po 12. Sales Summitu

12. Sales Summit postregel s številnimi vpogledi, dobrimi praksami, nasveti pa tudi novostmi za drugačno prodajo.

FINANCE
Topjob
Top službe - farmacevti Pfizer, Roche, Novartis zaposlujejo; službe tudi v Celtri, Goodyearu, Magni, IBM, Darsu in še 15 podjetjih
IZVOZNIKI
Novice
Jub je 50-letnico blagovne znamke Jupol zaznamoval s humanitarnostjo
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc Jub je 50-letnico blagovne znamke Jupol zaznamoval s humanitarnostjo

Svoj jubilej praznujejo tudi s tistimi, ki sodijo med najbolj ranljive skupine in iz različnih razlogov potrebujejo pomoč širše družbe

IZVOZNIKI
Novice
Zakaj se splača biti družbeno odgovoren
Izvozniki.si
NoviceMladen Miković Zakaj se splača biti družbeno odgovoren 2

Intervju z Željkom Kovačevičem, izvršnim direktorjem družbe JUB

FINANCE
Topjob
Top službe - ICAO išče šefa financ; zaposlujejo tudi Pipistrel, Telekom Slovenije, Perutnina Ptuj, DUTB, Radenska in še 15 podjetij
IZVOZNIKI
Novice
Barva generacij, ki jo je pred pol stoletja poimenovala računovodkinja
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc Barva generacij, ki jo je pred pol stoletja poimenovala računovodkinja

V prostorih Švicarije v ljubljanskem Tivoliju je potekalo sklepno praznovanje 50-letnice Jupola

Moje finance
Razno
Top službe tega meseca
Moje finance
RaznoTOP JOB Top službe tega meseca