Okolje & energija

Varčevanje z energijo: slovensko gospodarstvo kipi od izvrstnih projektov

Pred aprilskimi Dnevi energetikov predstavljamo projekte, prijavljene na razpis za letošnje nagrade Financ.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

31.03.2016 07:53
Čas branja: 2 min
Varčevanje z energijo: slovensko gospodarstvo kipi od izvrstnih projektov
Zmagovalci na lanskih Dnevih energetikov (z leve): Aleš Pučnik, MVE Razdrt, Roman Tušek, Steklarna Hrastnik, Alenka Palian, GOLEA, in Jani Uranič, XELLA Porobeton.

Projekte predstavljamo na portalu Okolje in energija oe.finance.si. Predstavili jih bomo tudi v prilogi Financ Okolje in energija, ki izide 19. aprila, ko se začne letno srečanje Dnevi energetikov. Takrat bomo predstavili tudi finaliste, najboljšim pa podelili priznanja, in sicer po dve v vsaki kategoriji: po izboru strokovne komisije in prek glasovanja po spletu tudi po izboru bralcev Financ.

Povzemamo seznam prijavljenih projektov. Tistim, ki so na oe.finance.si že podrobneje predstavljeni, dodajamo povezavo na predstavitveni članek. Druge bomo predstavili v prihodnjih dneh in dodajali povezave.

1. V kategoriji energetsko učinkovit projekt smo dobili največ prijav.

• Družba Atlas Trading iz Vojnika je v večstanovanjski stavbi na Jesenicah izvedla projekt ogrevanja sanitarne tople vode s toplotno črpalko.

• Družba Bioenergetika je prijavila projekt energetske postaje. Plinska kotla so zamenjali s kogeneracijo.

S prenovo javne razsvetljave v 11 koroških in savinjskih občinah so zmanjšali porabo električne energije za javno razsvetljavo za 45 odstotkov. Projekt je prijavila družba Breznik in Breznik.

Tudi v Italiji so ponosni na projekt za izkoriščanje Julonove odpadne toplote v bazenih Atlantisa. Pri projektu je sodelovala družba BTC.

• S celovito rekonstrukcijo sistema daljinskega ogrevanja so v kranjski soseski Planina zmanjšali rabo primarne energije, znižali stroške ogrevanja in zmanjšali ogljični odtis.

• V vipavskem dvorcu Lanthieri je družba E 3 pripravila projekt izkoriščanja površinske tekoče vode za ogrevanje s toplotno črpalko z visoko razpoložljivostjo.

• V Mestni občini Koper so pri prenovi spomeniško zaščitene protokolarno-prireditvene dvorane sv. Frančiška Asiškega uredili tudi talno in stensko ogrevanje.

Petrol energetika in Metal Ravne iz skupine SIJ sta pripravila sistem izkoriščanja odpadne toplote iz železarne za daljinsko ogrevanje Raven.

• V Sparu Slovenija so ob prenovi ljubljanske trgovine Interspar Citypark med drugim prenovili tudi sistem za hlajenje in zmrzovanje, razsvetljavo in peči za peko.

• V ljubljanskem upravitelju stavb SPL so izvedli vrsto energetskih sanacij zgradb. Na razpis so prijavili enega od prenovljenih blokov.

• V Talumu so posodobili centralni sistem proizvodnje komprimiranega zraka in hkrati izrabili odpadno toploto iz kompresorjev.

2. V kategoriji energetsko učinkovito podjetje oziroma ustanova sta se prijavila občina Škofja Loka in Šolski center Velenje.

• V Škofji Loki so energetsko sanirali tretjino objektov v občinski lasti, vzpostavili energetski nadzorni sistem, optimizirali javno razsvetljavo in izvedli vrsto drugih aktivnosti.

• V Šolskem centru Velenje so med drugim energetsko sanirali objekte centra, pripravili termosolarni absorbcijski sistem, vpeljali energetski monitoring in energetsko upravljanje zavoda.

3. V kategoriji promocijski projekt smo dobili sedem prijav.

• Družba Borzen s projektom Trajnostna energija obvešča in ozavešča o obnovljivih virih in učinkoviti rabi energije širok spekter javnosti in povezuje različne akterje, informacije in zamisli.

• Ponudnik energije ECE je na spletu pripravil interaktivni vodnik z nasveti za varčevanje z energijo in vodo.

• Družba Goodyear Dunlop Sava Tires je izpeljala okoljski osveščevalni projekt Pozor(!)ni za okolje. Projekt je namenjen mladim po vsej državi.

• Javno podjetje Komunala Brežice z akcijo brezplačne menjave Prinesi - odnesi spodbuja k ponovni uporabi rabljenih predmetov.

Merkur trgovina s prenovljenim centrom Primskovo oziroma Zelenim trgovskim centrom prihodnosti ponuja zgled za podobne objekte.

Klub OVEN je projekt družbe Oven Elektro Maribor, s katerim izobražujejo in obveščajo o obnovljivih virih in učinkoviti rabi energije, e-mobilnosti, zelenih delovnih mest in drugem.

• Fundacija za trajnostni razvoj Umanotera s projektom Slovenija znižuje CO2: dobre prakse promovira nizkoogljične dobre prakse. Prikazali so dolgo vrsto primerov.

Center Vitra je razvil javno dostopno in brezplačno spletno orodje NEP Slovenija za lažje odločanje pri naložbah v učinkovito rabo in obnovljive vire energije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Kako pridobiti soglasje sostanovalcev za fotovoltaiko na bloku?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako pridobiti soglasje sostanovalcev za fotovoltaiko na bloku? 2

Soglasje stanovalcev je glavna ovira pri postavitvi sončne elektrarne na večstanovanjski stavbi. Kako ravnati pri njegovem pridobivanju, so pojasnili v družbi SPL.

FINANCE
Okolje & energija
‘EKS, darilo premogovni industriji’
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar ‘EKS, darilo premogovni industriji’ 3

Predlog Energetskega koncepta Slovenije (EKS) je darilo premogovni industriji, so ocenili predlog EKS v Greenpeaceu in društvu Focus.

FINANCE
Okolje & energija
(video) Na Dnevih energetikov svetovna avtoriteta za energetske poslovne modele
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Na Dnevih energetikov svetovna avtoriteta za energetske poslovne modele

Na letošnjih Dnevih energetikov bo predaval tudi Philip Lewis, ki sodi med najpomembnejše svetovne avtoritete pri oblikovanju novih poslovnih modelov na maloprodajnem trgu električne energije.

FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.

FINANCE
Okolje & energija
Raziskava: podjetja še niso pripravljena na ekonomijo nove energije
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Raziskava: podjetja še niso pripravljena na ekonomijo nove energije 1

Čeprav se podjetja čutijo pripravljena za sodelovanje v spreminjajočem se energetskem okolju, pa njihovi postopki ne dokazujejo takšnega razmišljanja, kaže raziskava podjetja Schneider Electric. Ovire so nezadostno integrirano načrtovanje in realizacija na področju energije, vztrajnosti in upravljanja s podatki.

FINANCE
Okolje & energija
Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije 5

Sprejemanje energetskega koncepta Slovenije se preveša v sklepno fazo. V ponedeljek se namreč izteka javna obravnava, pripravlja se celovita presoja vplivov na okolje, sledilo bo medresorsko usklajevanje in nato potrjevanje na vladi. V DZ bo romal predvidoma marca, so za STA povedali na ministrstvu za infrastrukturo.

FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.