Okolje & energija

Prihodnji teden osrednji dogodek za slovensko jedrsko znanost

V ponedeljek se v Portorožu začenja NENE 2016, 25. mednarodna konferenca jedrske energije za novo Evropo (Nuclear Energy for New Europe).

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

02.09.2016 18:00
Čas branja: 3 min
Prihodnji teden osrednji dogodek za slovensko jedrsko znanost
»Na konferenci NENE 2016 bomo obeležili 50. let raziskovalnega reaktorja TRIGA, ki dokazuje, da že 50 let obvladujemo jedrsko tehnologijo. Svetovnim trendom v Sloveniji ne le sledimo, ampak jih tudi oblikujemo. Opravljamo eksperimetne, ki jih v tujini uporabljajo kot referenčne.« Luka Snoj, vodja raziskovalnega jedrskega reaktorja TRIGA v Podgorici pri Ljubljani.

Jedrska tehnologija je prisotna v našem življenju, tudi če se je ne zavedamo. Ni samo v jedrskih elektrarnah. V raziskovalnih reaktorjih opravljajo raziskave, ki so povezane z jedrsko energijo in so med drugim namenjene izobraževanju, usposabljanju zaposlenih in preverjanju računskih metod, ki jih uporabljajo v elektrarnah, pojasnjuje vodja raziskovalnega reaktorja TRIGA Luka Snoj.

Jedrska energija v vsakdanjem življenju

Tudi tisti, ki se ne ukvarjamo z jedrsko energijo, se srečujemo s produkti raziskovalnih reaktorjev. Takšni reaktorji so del raziskovalne infrastrukture, ki je vir nevtronov za različne aplikacije. Nekaj primerov:

● Medicinski izotopi, ki jih uporabljajo v medicinski diagnostiki in za zdravljenje rakavih obolenj. Tehnecij 99 je osnova medicinske diagnostike, proizvaja pa se samo v jedrskih reaktorjih.

● Drugi izotopi, uporabljajo jih na primer v polnilnicah pijač, železarnah, cestna podjetja pa z njimi merijo debelino asfalta in vsebnosti vlage.

● Izotop kobalt uporabljajo za obsevanje pacientov pri zdravljenju raka.

● Radioaktivne izotope uporabljajo tudi pri neporušnih raziskavah, kadar hočejo videti notranjost objekta. Primer: če želijo videti notranjost železnega kolesa, uporabijo nevtrone, katerih vir je raziskovalni jedrski reaktor.

● Reaktorje uporabljajo tudi za tako imenovano dopiranje polprevodnikov. Polprevodniki, kot je na primer silicij, morajo biti dopirani s fosforjem. V jedrskih reaktorjih dopirajo polprevodnike velikih moči, kakršne uporabljajo na primer v vetrnih elektrarnah. »Vetrna tehnologija temelji na komponenti, ki se lahko naredi samo v jedrskih reaktorjih,« pojasnjuje Snoj.

Tehnecij morajo proizvesti za vsakega pacienta posebej, kobalt pa lahko uporabljajo v medicinski ustanovi pet let, potem razpade in ga je treba proizvesti znova.

Nekoč so izotope proizvajali tudi v Sloveniji

Izotope so v reaktorju Instituta Jožef Stefan proizvajali še v Jugoslaviji, ko jih ni bilo mogoče kupiti na mednarodnem trgu. Ko so delali tehnecij za ljubljanski UKC, je reaktor obratoval ves dan: zjutraj so izotope odpeljali v ljubljanski UKC in z njimi zdravili, nekaj ur kasneje so izotopi razpadli in je bilo treba proizvesti nove. Vendar pa je podgoriški reaktor majhen in raznovrsten in ni namenjen veliki proizvodnji izotopov, pač pa poskusom in šolanju. Proizvodnja izotopov je njegov stranski produkt.

Za proizvodnjo izotopov so primernejši večji reaktorji v državah, ki imajo še bolj razvito pripadajočo infrastrukturo in večje kadrovsko zaledje, na primer v Belgiji in na Nizozemskem. Med predavatelji na konferenci NENE 2016 je tudi Gilles Bignan, ki sodeluje pri evropskem reaktorskem projektu, katerega namen bo služiti evropski industriji. Na Nizozemskem pa načrtujejo izgradnjo reaktorja z zasebnim vložkom, njegov cilj bo ustvarjanje dobička.

Pozitiven finančni rezultat

Reaktor ustvarja finančne presežke, če gledamo njegove družbene koristi oziroma koristi na državni ravni, je prepričan Snoj: »Ocenjujemo, da ima celotna družba od reaktorja Triga od enega do dva milijona evrov plusa.«

Reaktor v Podgorici je 250-kilovaten in služi osnovnim raziskavam fizike, raziskavam v znanosti o okolju, raziskavam reaktorske fizike, ki delno podpirajo delovanje JEK in šolanju kadrov, ki delajo v JEK. Za takšne potrebe zadošča majhen reaktor.

Največja težava: slaba percepcija

Jedrska industrija je zelo inovativna. Poleg tega je to edina energija, razmišlja Snoj, ki ni odvisna od sonca. Fosilna goriva izvirajo iz ostankov organizmov in tudi vetrna energija in biogoriva potrebujejo sonce.

»Z jedrsko energijo se je človeštvo prvič srečalo v obliki bombe. To je zelo slabo vplivalo na percepcijo jedrske energije. Sicer je to vir energije, ki nima praktično nobenih emisij. Radioaktivne odpadke znamo pravilno shranjevati in skrbeti, da ne pridejo v stik z okoljem. Največja ovira je družbena percepcija. Če primerjamo nesreče v jedrski industriji z drugimi viri energije, kaže, da je to varen vir energije. Zaradi percepcije lahko jedrska energija doživi v nekaterih državah zaton, dolgoročno pa bo igrala pomembno vlogo v državah z razviti jedrsko industrijo, kot so ZDA, Francija, Rusija, Japonska, Kitajska, Južna Koreja in druge,« pravi Snoj.

Priznanje slovenski jedrski stroki

Letošnja konferenca NENE je že 25. Organizira jo Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije in pomeni osrednje stičišče slovenske jedrske stroke. Uveljavila se je tudi v svetu, govorci prihajajo iz vsega sveta, člani programskega odbora so iz vse Evrope. Snoj: »Konferenca je priznanje tujine slovenski jedrski stroki, ki jo priznajo kot enakovredno partnerico. Vpeti smo v svetovni jedrski prostor, imamo znanje in opravljamo raziskave, ki so mednarodno primerljive.«

Pomembno tudi za zdravstvo

Slovenija je jedrska država in bo kot takšna še desetletja po zaustavitvi JEK. Zato je pomembno, da ima lasten raziskovalni jedrski program, nadaljuje vodja reaktorja TRIGA: »Na konferenci bomo poudarili pomen raziskav za varno in učinkovito obratovanje vse jedrske in sevalne tehnologije. Nenazadnje je tudi za zdravstvo pomembno, da znamo nadzorovano delati z radioaktivnimi snovmi. Raziskave so ključ. Ker je jedrska energija dolgoročna, si brez podpore raziskavam ne znamo predstavljati njene dolgoročno varne uporabe.«

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Okolje & energija
Postopno vračanje jedrske energije
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Postopno vračanje jedrske energije

Svetovna proizvodnja jedrske energije je lani zrasla peto leto zapored, v svetu je delovalo 448 jedrskih reaktorjev.

FINANCE
Okolje & energija
Kako bi pocenili postavitev jedrske elektrarne
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako bi pocenili postavitev jedrske elektrarne 4

Največja ovira za uporabo jedrske energije so visoki stroški, so zapisali v študiji univerze MIT. Druge tehnologije se cenijo, jedrska pa se draži, kar med drugim povišuje stroške razogljičenja.

FINANCE
Okolje & energija
(intervju) Jedrska energija: kaj delajo Kitajci in kaj to pomeni za nas
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (intervju) Jedrska energija: kaj delajo Kitajci in kaj to pomeni za nas 2

Z Leonom Cizljem, vodjem odseka za ­reaktorsko tehniko na Institutu Jožefa Stefana in znanstvenim svetnikom, smo govorili o najnovejših dosežkih pri razvoju tehnologije jedrskih elektrarn na Kitajskem. Zanimalo nas je, kako utegne razvoj vplivati na naše odločanje o drugem bloku jedrske elektrarne.

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.

FINANCE
Okolje & energija
Po svetu v gradnji 54 novih jedrskih reaktorjev; največ na Kitajskem
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Po svetu v gradnji 54 novih jedrskih reaktorjev; največ na Kitajskem 19

Jedrske elektrarne proizvedejo približno 11 odstotkov vse električne energije na svetu. Trenutno obratuje 444 reaktorjev v 30 državah, v gradnji je 54 novih, še 111 jih je načrtovanih. Medtem ko nekatere države razmišljajo, da bi se kot Nemčija odrekle jedrski energiji, pa veliko novih reaktorjev gradijo v Aziji, predvsem na Kitajskem.

FINANCE
Okolje & energija
V Portorožu 200 mednarod­nih jedrskih strokovnjakov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V Portorožu 200 mednarod­nih jedrskih strokovnjakov

Društvo jedrskih strokovnjakov in Institut Jožefa Stefana bosta od 10. do 13. septembra pripravilo 27. mednarodno konferenco o jedrski energiji NENE oziroma Nuklearna energija za novo Evropo.

FINANCE
Okolje & energija
Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije 5

Sprejemanje energetskega koncepta Slovenije se preveša v sklepno fazo. V ponedeljek se namreč izteka javna obravnava, pripravlja se celovita presoja vplivov na okolje, sledilo bo medresorsko usklajevanje in nato potrjevanje na vladi. V DZ bo romal predvidoma marca, so za STA povedali na ministrstvu za infrastrukturo.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti