Okolje & energija

Skupina SIJ: Tri nagrade za inovacije

SIJ Acroni/Razvojni center Jesenice je prejel zlato priznanje Gospodarske zbornice Slovenije za inovacijo brezkislinskega čiščenja valjane pločevine. Srebrno priznanje je dobila inovacija kovanja in toplotne obdelave večjih dimenzij jekla v SIJ Metal Ravne, bronasto pa SIJ Metal Ravne skupaj s Petrolom Energetiko za izkoriščanje odvečne toplote za daljinsko ogrevanje.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

21.09.2016 16:13
Čas branja: 2 min
Skupina SIJ: Tri nagrade za inovacije
Vodja tehnologije v SIJ Acroni Janez Katnik (levo) in strojni inženir vzdrževanja Bojan Finc sta nagrajeni postopek čiščenja površine vroče valjanih jeklenih trakov s peskanjem lani razložila za Finance.

Na nacionalno raven tekmovanja Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so se uvrstile tri inovacije skupine SIJ, so sporočili iz SIJ. Strokovne ocenjevalce je najbolj prepričala inovacija »Brezkislinsko čiščenje toplo in hladno valjanih pločevin«, ki so jo razvili v  SIJ Acroni/RCJ.

»Stari postopek brušenja trakov pločevine smo nadomestili z inovativnim postopkom brezkislinskega čiščenja trakov, ki omogoča višjo produktivnost, nižje obratovalne stroške, boljše končne lastnosti pločevine, izrazito nižji okoljski odtis in izboljšano varnost pri delu. Inovacija, ki ponuja toliko izboljšav, spada v kategorijo "ena na tisoč"je poudaril direktor razvoja v  SIJ Acroni dr. Matevž Fazarinc.

Srebrni inovatorji SIJ Metala Ravne so z inovacijo »Kovanje in toplotna obdelava izločevalno utrjevalnih nerjavnih jekel večjih dimenzij« oziroma novo tehnologijo kovanja in toplotne obdelave oplemenitili veliko Metalovo naložbo v VOD  (vaccum oxygen decarburization) napravo za proizvodnjo jekel z nizkim ogljikom in visoko vsebnostjo kroma. Poleg tega, da so v SIJ Metalu Ravne znižali lastno ceno izdelka, jim bo inovacija omogočila tudi vstop v nov tržni segment.

Z inovativnim in že večkrat nagrajenim energetskim zgledom prehoda v krožno gospodarstvo sta SIJ Metal Ravne in Petrol Energetika osvojila bronasto priznanje. Inovacija »Izkoriščanje odvečne toplote metalurških procesov za namene daljinskega ogrevanja in priprave sanitarne tople vode na Ravnah na Koroškem« je celovita energetska rešitev, ki izkorišča odpadno toploto, ki nastane pri metalurških procesih.

»Dolgoletni inovativni presežki raziskovalcev skipine SIJ na nacionalni ravni so  rezultat intenzivnih vlaganj v poglabljanje sodelovanja več kot sto strokovnjakov SIJ, raziskovalcev in industrijskih tehnologov, v treh razvojnih oddelkih Skupine SIJ,« je povedal predsednik uprave Skupine SIJ Anton Chernykh.

Poleg tega Skupina SIJ išče sinergije tudi z drugimi raziskovalno-znanstvenimi ustanovami in v letu 2015 je ta prizadevanja nadgradila z ustanovitvijo kompetenčnega centra Inovativni kovinski materiali, v katerem so poleg družb Skupine SIJ povezali tudi Inštitut za kovinske materiale in tehnologije in Naravoslovnotehniško fakulteto.

»Verjamemo, da je strokovno povezovanje tako znotraj Skupine SIJ kot tudi  navzven zmagovalna strategija, ki zagotavlja kontinuirano iskanje boljših rešitev in razvoj novih izdelkov. S sočasnim prilagajanjem in  modernizacijo tehnologije tako lahko zagotavljamo prave rešitve in hiter odziv na spreminjajoče se zahteve trga, zato nam zaupajo kupci iz 80 držav po vsem svetu,« so besede Antona Chernykha zapisali v sporočilu SIJ.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
SIJ Metal Ravne: evropska sredstva in nova tehnologija za izkoriščanje odvečne toplote
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar SIJ Metal Ravne: evropska sredstva in nova tehnologija za izkoriščanje odvečne toplote

SIJ Metal Ravne iz skupine SIJ in Institut Jožefa Stefana sta pridobila evropska sredstva za inovativen projekt uporabe odvečne toplote, ki nastane pri obdelavi jekla.

IZVOZNIKI
Novice
Z novo pečjo se SIJ Metal Ravne bojuje proti trgovinski vojni
Izvozniki.si
NoviceMateja Bertoncelj Z novo pečjo se SIJ Metal Ravne bojuje proti trgovinski vojni

Z novo pečjo, ki jim omogoča izdelavo specialnih jekel, pričakujejo 200 milijonov evrov prihodkov

IZVOZNIKI
Novice
Tibor Šimonka bo poleg šefa Perutnine Ptuj še član uprave SIJ
FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.

FINANCE
Članki
Kako je mogoče, da v Sloveniji lahko največ zapravljajo Korošci
Finance
FinanceAna Turk Kako je mogoče, da v Sloveniji lahko največ zapravljajo Korošci 2

Skoraj tisoč evrov večje dohodke na leto imajo Korošci od slovenskega povprečja, kažejo podatki statističnega urada. Raziskali smo, kako jim to uspe.

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.