Okolje & energija

R. Golob: Fotovoltaike ne potrebujejo subvencij

Do leta 2050 bodo vse države temeljile na obnovljivih virih energije, je prepričan Robert Golob, predsednik uprave ponudnika energije Gen I.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

12.10.2016 13:34
Čas branja: 2 min
R. Golob: Fotovoltaike ne potrebujejo subvencij
Robert Golob, prvi z leve, je govoril o obnovljivih virih energije in energetskem konceptu na okrogli mizi na konferenci Energetika in inovacije. Ob njem sta energetika Peter Novak, Energotech, in Henrik Lund z Danske.

Na da Danskem je bila nosilec razvoja  obnovljivih virov vlada. »Pri nas ne bo nikoli. Pač ne delujemo tako. Preveč dobro poznam politiko,« je povedal Golob ob okrogli mizi, ki jo je pripravila družba Prosperia,in dodal, da se sebe uvršča med politike.

»Prvič pa se zaradi razvoja tehnologij kaže možnost, da bomo posamezniki postali nosilci razvoja. Na Danskem stavijo na centralizirane sisteme, ker pri njih država in skupnost delujeta, pri nas pa ne. Stavim na moč posameznika in na tehnologije, ki bodo spodbujale moč posameznika. Ti bodo leta 2050 pripeljali do Slovenije, ki bo stoodstotno temeljila na obnovljivih virih,« je nadaljeval Golob.

»Noben energetski koncept ne bo veliko spremenil. Ker ga ne bomo izvajali,« je prepričan Golob. »Doslej sprejeti ukrepi pri obnovljivih virih so bili običajno bolj škodljivi kot koristni. Narejeni so bili hitro in pretirano, potem pa smo jih pretirano zaustavili. Naša politika deluje zelo destruktivno, ne samo pri spodbujanju, pač pa tudi pri omejevanju. V poslovnem svetu si želimo predvidljivosti.

Energetski koncept me kot poslovneža sploh ne zanima. V svetu so razmere tehnološko in ekonomsko dozorele, da se lahko s poslovnega vidika začnemo ukvarjati s tem, kako istočasno spodbujati za posameznika všečne tehnologije in ukrepe, za posameznika ekonomsko sprejemljive in vzdržne ukrepe, za planet pa rešljive ukrepe. Prvič v zgodovini se je človeštvu poklopilo to troje.

Gen I vodi pilotni projekt 200 sončnih elektrarn brez vsake subvencije, vse pa so narejene v Sloveniji, Bojim se, da bo energetski koncept uvedel kakšno neumno subvencijo in zavrl tisto, kar se bo zgodilo po naravni poti. Govorim o mikro sistemih.

Energetski koncept bi govoril o makro sistemih, ki jih obvladujejo proizvajalci nafte, plina in elektrike. Ne verjamem, da bi katera koli vlada sprejela energetski koncept, ki bi bil v nasprotju z interesom katerega koli makro proizvajalca, fosilnega ali jedrskega. Ne verjamem, da bi kdorkoli, ki pride na vlado za štiri leta in tam ostane dve leti, zmogel narediti, kar naredijo tisti, ki delajo po deset ali 15 let. Ne potrebujemo ne vlade, ne koncepta, da bomo sto odstotno obnovljivi do leta 2050,« je povedal predsednik uprave Gen I.

Kakšna je po Golobovem mnenju usoda jedrske energije, je vprašal voditelj omizja, energetski strokovnjak Peter Novak. »Če si zastavimo za cilj, da bomo do leta 2050 sto odstotno obnovljivi, potem jedrske elektrarne po letu 2050 ne potrebujemo. Če pa bomo 2030 ugotovili, da tega cilja ne bomo izpolnili, bomo potrebovali alternativo. V tem trenutku nam ni treba sprejemati nobene odločitve, da potrebujemo kaj novega. Ko bomo leta 2030 videli, kje smo, se vprašamo po alternativah. To je odvisno od nas samih: če se vsak od nas posamezno ne bo hotel mobilizirati, da bi cilj uresničili, naj poskrbi vlada s centralnim sistemom. V tem primeru je jedrska energija najboljša alternativa.«

Preberite tudi: Podporna shema za obnovljive vire dobila evropsko soglasje

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije 5

Sprejemanje energetskega koncepta Slovenije se preveša v sklepno fazo. V ponedeljek se namreč izteka javna obravnava, pripravlja se celovita presoja vplivov na okolje, sledilo bo medresorsko usklajevanje in nato potrjevanje na vladi. V DZ bo romal predvidoma marca, so za STA povedali na ministrstvu za infrastrukturo.

FINANCE
Okolje & energija
Z virtualnimi neto meritvami fotovoltaike tudi stanovalcem blokov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Z virtualnimi neto meritvami fotovoltaike tudi stanovalcem blokov

Samooskrba z električno energijo iz obnovljivih virov naj ne bo več vezana na eno lokacijo in enega lastnika, predlagajo poslanci Levice v predlogu dopolnitve Energetskega zakona.

FINANCE
Okolje & energija
Avstrijska energetika: do leta 2050 le še obnovljivi viri
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Avstrijska energetika: do leta 2050 le še obnovljivi viri 3

Severni sosedje stavijo na energetske skupnosti, veliko pa govorijo tudi o priložnostih za uporabo tehnologije verižnih blokov v energetiki, je povedal Peter Kaube iz Elektra Maribor.

FINANCE
Okolje & energija
»Glede na pričakovano rast porabe potrebujemo še veliko sončnih elektrarn«
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar »Glede na pričakovano rast porabe potrebujemo še veliko sončnih elektrarn« 6

Z upokojenim profesorjem elektroenergetike Ferdinandom Gubino smo govorili o spremembah v panogi, o odzivanju na novosti, oblikovanju Energetskega koncepta Slovenije in o slovenski elektroenergetski stroki.

FINANCE
Okolje & energija
Vlada sprejela energetski koncept
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Vlada sprejela energetski koncept 2

Povzemamo nekatere navedbe Energetskega koncepta Slovenije, sprejetega na seji vlade.

FINANCE
Okolje & energija
(video) 'Odvisnost od uvoza elektrike šibi konkurenčnost gospodarstva'
FINANCE
Okolje & energija
Vse več terencev se že pozna na globalni porabi nafte
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Vse več terencev se že pozna na globalni porabi nafte

Globalne emisije ogljikovega dioksida, ustvarjene v energetiki, so lani zrasle za 1,4 odstotka ter dosegle rekordnih 32,5 gigatone. Lanska rast izpustov v energetiki je prva po treh letih, so sporočili iz mednarodne agencije za energijo IEA.

FINANCE
Okolje & energija
Bruselj za energetske projekte 200 milijonov evrov
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Bruselj za energetske projekte 200 milijonov evrov

Evropska komisija je objavila razpis iz instrumenta za povezovanje Evrope za financiranje projektov električne energije, pametnih omrežij, plinskih in čezmejnih odsekov.