Okolje & energija

Šok iz Bruslja: nova direktiva prepoveduje neto meritve

Kaj prinaša električna direktiva iz tako imenovanega zimskega svežnja včeraj predstavljenih osnutkov energetskih aktov Evropske komisije.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

01.12.2016 11:25
Čas branja: 2 min
Šok iz Bruslja: nova direktiva prepoveduje neto meritve
Električna direktiva iz zimskega paketa postavlja odjemalca v aktivno vlogo, odpravlja pa neto meritve, je včeraj povedala Mateja Čuk iz Odvetniške pisarne Čuk na forumu Energetika in pravo. Foto: Borut Hočevar

»Zimski paket, ki ga sestavlja osem zakonodajnih aktov, bo močno zaposloval strokovno javnost. Na nekaterih področjih bodo zadeve urejene bolje kot doslej. Pričakuje se natančno urejanje obnovljivih virov energije. Pri tem pa imamo v Sloveniji razmeroma omejene možnosti. Z Naturo 2000 je pokrito 40 odstotkov Slovenije, evropski cilj pri obnovljivih virih pa bi lahko bil ambicioznejši od naših zmožnosti,« je povedal Jože Dimnik, vršilec dolžnosti direktorja Direktorata za energijo pri infrastrukturnem ministrstvu, na forumu Energetika in pravo, ki ga je včeraj organizirala družba Prosperia.

Evropska komisija želi, odjemalcu električne energije omogočiti različne vloge, pa je povedala Mateja Čuk iz Odvetniške pisarne Čuk, ki je podrobneje razložila osnutek direktive o električni energiji.

Predlagani zakonodajni sveženj bo odjemalcu omogočal aktivnejšo vlogo. Osnutek zimske električne direktive med drugim prinaša novo definicijo: aktivni odjemalec je odjemalec - lahko je tudi skupina odjemalcev, ki skupaj nastopajo na trgu -, ki odjema, shranjuje ali prodaja električno energijo, ki jo sam proizvede, ali pa sodeluje s prilagajanjem v drugih shemah energetske učinkovitosti. Takšne aktivnosti odjemalca ne smejo predstavljati njegove pridobitne dejavnosti.

Aktivni odjemalec ni več samo odjemalec, ki odvzema iz sistema in mu je predvsem pomembna varna in zanesljiva dobava električne energije po razumni ceni, kot je bilo določeno v tretjem zakonodajnem svežnju. V osnutku zimskega paketa so vse navedbe o razumni ceni energije črtane. Tudi zato, ker Evropska komisija želi, da se cene energije določajo na trgu, da se ne regulirajo.

Med pomembnimi novostmi iz osnutka zimske električne direktive za odjemalca je tudi opredelitev dinamičnega tarifiranja v pogodbi o dobavi. Cena se bo, če bo osnutek sprejet, določala tako, da bo odražala ceno na sprotnih trgih energije. Gospodinjski odjemalci, ki ne bodo imeli pametnih števcev, ne bodo mogli koristiti dinamičnega tarifiranja. V direktivi je zato določena obveznost, po kateri mora vsak dobavitelj omogočiti dinamično tarifiranje odjemalcu, če bo to želel. Ostaja pa odprto vprašanje, kako bodo to pravico uveljavljali odjemalci, ki še ne bodo imeli vgrajenega pametnega števca.  

Električna direktiva uvaja tudi pojem agregatorja, ki naj bi bil v osnovi tržni udeleženec in naj bi agregiral ponudbo proizvedene energije ali povpraševanje po energiji. Kot nekakšen agregator je lani nastopila Zveza potrošnikov Slovenije. Agregator lahko nastopa tudi neodvisno od volje dobavitelja, provizije agregatorja dobavitelju pa so razen v izjemah prepovedane.

Paket zakonov govori tudi o samooskrbi z električno energijo, bistvena sprememba pa je, da neto merjenje ne bo dovoljeno. Pri nas ga je uveljavila uredba o samooskrbi, sprejeta letos januarja, ki določa, da se proizvajalcem iz naprav za samooskrbo obračuna elektrika in omrežnina le kot razlika med prevzeto in oddano elektriko. Osnutek nove evropske električne direktiva neto merjenje izrecno prepoveduje. »Treba bo povrniti distributerjem stroške, ki jih s takšno razpršeno proizvodnjo povzročajo sistemu mali proizvajalci. Osnutek direktive namreč določa, da bodo mali proizvajalci zavezani k plačevanju določene omrežnine glede na oddano kot tudi prevzeto električno energijo iz sistema. Bistvena razlika od ureditve samooskrbe pri nas je tudi, da bo lahko proizvajalec višek električne energije, proizvedene v samoskrbi, na trgu tudi prodal,« je razložila Čukova.

 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
Z virtualnimi neto meritvami fotovoltaike tudi stanovalcem blokov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Z virtualnimi neto meritvami fotovoltaike tudi stanovalcem blokov

Samooskrba z električno energijo iz obnovljivih virov naj ne bo več vezana na eno lokacijo in enega lastnika, predlagajo poslanci Levice v predlogu dopolnitve Energetskega zakona.

FINANCE
Okolje & energija
Kako bomo odjemalci elektrike reševali težave (tudi) zaradi fotovoltaik
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako bomo odjemalci elektrike reševali težave (tudi) zaradi fotovoltaik

Na novem portalu i-energija.si so pojasnili, kako bodo odjemalci in proizvajalci električne energije v prihodnje sodelovali pri regulaciji frekvence.

PA
Novice
Kaj je pripravil lanski zmagovalec energetskega razpisa Financ?
Finance Akademija
NovicePoslovna akademija Kaj je pripravil lanski zmagovalec energetskega razpisa Financ?

Na novem portalu i-energija.si so pojasnili, kako bodo odjemalci in proizvajalci električne energije v prihodnje sodelovali pri regulaciji frekvence.

FINANCE
Okolje & energija
Vlada ni podprla virtualnih neto meritev
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Vlada ni podprla virtualnih neto meritev 1

Dopolnitev Energetskega zakona, ki ga je Državnemu zboru predložila skupina poslancev, danes ni dobila vladne podpore.

FINANCE
Okolje & energija
Kako pospešiti inovacije v elektroenergetiki
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako pospešiti inovacije v elektroenergetiki

Regulirana podjetja v elektroenergetiki vlagajo manj sredstev v inovacije in razvoj kot pa podjetja, postavljena na trg, je opozorila direktorica Agencije za energijo Duška Godina.

FINANCE
Okolje & energija
Tudi Slovenci kmalu aktivni odjemalci elektrike
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Tudi Slovenci kmalu aktivni odjemalci elektrike

V Agenciji za energijo bodo do jeseni pripravili usmeritve regulativnih sprememb za vzpostavitev vloge aktivnega odjemalca, do konca leta pa naj bi bile sprejete evropska direktiva in uredbe, ki jih bodo morale članice EU prenesti v nacionalno zakonodajo do leta 2022.

FINANCE
Okolje & energija
Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije 5

Sprejemanje energetskega koncepta Slovenije se preveša v sklepno fazo. V ponedeljek se namreč izteka javna obravnava, pripravlja se celovita presoja vplivov na okolje, sledilo bo medresorsko usklajevanje in nato potrjevanje na vladi. V DZ bo romal predvidoma marca, so za STA povedali na ministrstvu za infrastrukturo.

PA
Novice
(intervju) »V energetiki smo priče zelo dinamičnim časom«
Finance Akademija
NovicePoslovna akademija (intervju) »V energetiki smo priče zelo dinamičnim časom«

Predsednik uprave GEN-I o digitalizaciji in naprednih energetskih storitvah