Zasebnost
Okolje & energija

Energetsko najbolj učinkoviti so Mercator, Menerga in Osnovna šola Brezovica

Komisijo so navdušili z izvirnimi in učinkovitimi projekti ter pogumom za nove naložbe.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

16.04.2012 19:00
Čas branja: 2 min

Osnovna šola Brezovica je v svoji kategoriji, torej energetsko učinkovit projekt, navdušila tudi spletne glasovalce. Ti so kot energetsko učinkovito podjetje prepoznali Revoz, najboljši projekt uporabe obnovljivih virov energije (OVE) pa ima po njihovi oceni Elektromehanika Ouček.

Večer prvega dneva energetikov v Portorožu se je končal slavnostno - s podelitvijo nagrad energetsko najučinkovitejšim.

Najbolj energetsko učinkovit projekt ima OŠ Brezovica

Kot energetsko najbolj učinkovit projekt je komisija, ki jo sestavljajo predsednik Boris Selan, Sašo Medved, Marjana Šijanec Zavrl, Dušan Novković in Stane Merše, prepoznala projekt gradnje prizidka k osnovni šoli Brezovica, ki je stal skoraj 3,8 milijona evrov. Nova 3.780 kvadratnih metrov velika stavba je zasnovana kot nizkoenergijski objekt, komisijo pa je med drugim navdušil tudi podatek, da so vsa gradiva, ki so ostala po rušenju starega objekta, uporabili pri postavitvi novega. Pa tudi to, da se je v primerjavi s starim objektom poraba energije za ogrevanje zmanjšala za 84 odstotkov.

[A] F74DO_nagrajenci1_ih.1334601319.jpg
Letošnje nagrade so si prislužili (od leve): v kategoriji energetsko učinkovito podjetje Marko Umberger, Jure Dolinar in Gregor Lukan (vsi Mercator), v kategoriji učinkovita uporaba OVE Aleš Gašparič in Danijel Muršič (oba Menerga) in v kategoriji energetsko učinkovit projekt Slavko Gabrovšek (arhitekt), Metod Ropret (župan Brezovice) in Vladimir Hanžekovič (ravnatelj) za projekt v OŠ Brezovica.

Menerga je zmagovalka v kategoriji uporabe OVE

Projekt gradnje večnamenskega objekta v Pesnici pri Mariboru, ki ga je prijavilo podjetje Menerga iz Maribora, je zasnovan v nizkoenergijski tehnologiji. Objekt je velik skoraj 5.800 kvadratnih metrov, temeljno vodilo pri njegovi zasnovi in izvedbi je bila skrb za okolje, a tudi čim nižji stroški za energijo. In s čim so najbolj prepričali? »S sodobnim konceptom so v primerjavi s klasičnimi sistemi zmanjšali porabo energije za ogrevanje in prezračevanje za 64 odstotkov. Glede na klasične sisteme so stroške za ogrevanje, prezračevanje in hlajenje znižali več kot za polovico,« je pojasnil Boris Selan.

Energetsko najbolj učinkovito podjetje je Mercator

Kljub temu, da je v Poslovnem sistemu Mercator delež stroškov za energijo v celotnih odhodkih komaj okoli 1,5-odstoten, na leto za energijo plačajo skoraj 24 milijonov evrov. Prejšnja leta so izpeljali številne projekte in izboljšave na področjih hladilnih naprav, notranje in zunanje razsvetljave ter soproizvodnje toplote in elektrike, pri novogradnjah pa so presegli s predpisi določeno raven energetske učinkovitosti. »Med letoma 2009 in 2011 so za povečanje energetske učinkovitosti namenili okoli 2,4 milijona evrov in na leto prihranili približno 12,4 gigavatne ure,« je poudaril Boris Selan. V dveh letih pa jim je z manjšimi ukrepi uspelo stroške za nakup energije znižali za več kot milijon evrov na leto.

Nagrade tudi po izboru bralcev

Posebna priznanja so dobili tudi tisti, za katere je glasovalo največ obiskovalcev naše spletne strani: za energetsko učinkovito podjetje Revoz, za energetsko učinkovit projekt OŠ Brezovica in za projekt uporabe obnovljivih virov Elektromehanika Ouček. Komisija se je odločila še za posebno priznanje in sicer za sistematično spodbujanje učinkovite rabe energije - prejelo ga je podjetje Enekom.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
TOP Gradbeništvo
TOP Gradbeništvo Cement - ali lokalna ali pa draga zgodba

Izšla je majska številka revije Gradbeništvo. Brezplačno si prenesite PDF-različico.

Preberite tudi:

16.04.2012
16.04.2012
16.04.2012
FINANCE
Avto
Križanec za manj kot 20 tisočakov
Avto
POSLOVNI AVTO LETA 2024
AvtoJure Šujica Križanec za manj kot 20 tisočakov

Kandidat za službeni avto leta 2024: peugeot 2008

FINANCE
Zasavska podjetja poskočno, a so še vedno pod povprečjem
Finance
Jana Petkovšek Štakul Zasavska podjetja poskočno, a so še vedno pod povprečjem

Aktualni Ajpesovi podatki kažejo, da je bil neto dobiček zasavskih podjetij lani v primerjavi z letom 2022 višji za petino, prihodki višji za sedem odstotkov, neto dodana vrednost pa za 12 odstotkov, a plače ostajajo nizke.

FINANCE
PMM
Zakaj bom kaznovan, ker sem preklopil na elektriko?
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Zakaj bom kaznovan, ker sem preklopil na elektriko? 1

Prehod s fosilnih goriv je dolgoročno trajnosten, odpira pa rane šibkega omrežja in neenakomerne porabe energije. Zato smo za isto stvar lahko nagrajeni ali kaznovani, če elektriko porabljamo kar povprek in brez prilagoditve.

FINANCE
Kako ELES vidi prihodnost ogrevanja gospodinjstev v Sloveniji
OGLAS
Finance
OGREVANJE
Finance PR Kako ELES vidi prihodnost ogrevanja gospodinjstev v Sloveniji (OGLAS)

Koncept dolgoročnega ogrevanja (KODO) nakazuje smer načrtovanja energetske infrastrukture v prihodnje, ko se predvideva čedalje večja elektrifikacija ogrevanja.

FINANCE
Prevozi
Renault ne bo izdeloval samovozečih avtov, pač pa samovozeče avtobuse
Prevozi
PrevoziJure Šujica Renault ne bo izdeloval samovozečih avtov, pač pa samovozeče avtobuse 1

Nova strategija znamke Renault na področju avtonomne vožnje jasno določa načrte tako v segmentih prve kot tudi druge vrste vozil.

FINANCE
Manager
Nemški križi in težave (z nenamernimi posledicami)
Manager
Boštjan Usenik
ManagerBoštjan Usenik Nemški križi in težave (z nenamernimi posledicami)

Stava na to, da je mogoče miselnost Nemcev korenito spremeniti, se zdi skoraj pretrd oreh.

FINANCE
Manager
Draga gospoda Janša in Mesec. Lepe pozdrave iz Italije, hvala. Coop, Famila, Conad …
Manager
Frankloskop
ManagerPeter Frankl Draga gospoda Janša in Mesec. Lepe pozdrave iz Italije, hvala. Coop, Famila, Conad … 4

Koliko socialnih stanovanj bi lahko gospoda Mesec ali Janša zgradila s 55 milijoni evrov, od katerih se zdaj večina steče v Italijo?