Okolje & energija

Proizvajalci plina lobirajo pri EU

EU bi lahko ciljno znižanje emisij ogljikovega dioksida dosegla ceneje s plinom kot z obnovljivimi viri energije, pravijo proizvajalci plina

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

17.02.2011 16:39
Čas branja: 2 min

Evropa bi lahko privarčevala 900 milijard evrov in še vedno dosegla ciljno znižanje ogljikovega dioksida do 2050, če bi zgradila manj vetrnih elektrarn in več plinarn, je Evropski komisiji sporočila koalicija proizvajalcev plina, med katerimi so Gazprom, Centrica in Qatar Petroleum. V poročilu, ki so ga poslali komisiji, opisujejo plin kot čisto in relativno poceni obliko energije, ki je veliko na voljo, piše Guardian. Omenjeno poročilo nasprotuje ideji, da bi morali biti obnovljivi viri energije primarni način znižanja emisij.

plin
Plinski lobiji skušajo EU prepričati, da bi lahko s plinom ceneje dosegli ciljnon znižanje emisij ogljikovega dioksida kot z obnovljivimi viri energije.

V poročilu je ocena stroškov gradnje več tisoč vetrnih elektrarn in novega električnega omrežja, ki bi jih povezoval. S tem naj bi namreč EU dosegla zakonsko zavezujočo znižanje emisij ogljikovega dioksida za 80 odstotkov od leta 1990 do 2050. Ena študija je ocenila, da bi morali za dosego tega cilja 60 odstotkov energije priti iz obnovljivih virov energije.

"Potrebne je manj kot pol OVE"

Analiza svetovalne družbe McKinsey, ki jo je naročil evropski plinski forum, v katerega sodijo tudi ENI, E.ON, GDF Suez, Shell in Statoil, pa kaže, da lahko to znižanje ogljikovega dioksida dosežemo s precej manj električne energije iz obnovljivih virov - celo precej manj kot 50 odstotkov. V poročilu trdijo, da lahko znižanje emisij dosegli z uporabo manj premoga, ki je dvakrat bolj ogljično intenziven kot plin, in trikrat več plina.

Tako bi lahko do leta 2050 prihranili 900 milijard evrov, čeprav bi bilo za doseganje ciljev še vedno potrebnih za 350 milijard evrov več investicij, kot jih predvidevajo trenutne politike. Načrt prevideva, da bo od leta 2030 za znižanje emisij večina plinarn uporabljala zajemanje in skladiščenje ogljika, čeprav za to tehnologijo še ni dokazano, da deluje.

"Plinu nikoli ne bomo mogli reči, da je zelen"

Nove tehnologije, ki omogočajo izkoriščanje prej nedosegljivih virov plina, še posebej plina iz skrilavca (shale gas) v ZDA, so spremenile prihodnost svetovne ponudbe plina. Novembra je mednarodna energetska agencija napovedala, da bo to vodilo do “presežka svetovnega plina” in pocenilo plin za potrošnike, obnovljivi viri energije in nuklearna energija pa bi postali manj konkurenčni.

Maria McCaffery, izvršna direktorica RenewableUK, sicer priznava, da plin izpušča manj emisij ogljikovega dioksida kot premog ali nafta, a pravi: “Plin ni nobeno nadomestilo za obnovljive vire energije. Nikoli v milijonih let mu ne bi mogli reči, da je zelen.” McCafferryjeva še dodaja, da bi večja odvisnost od plina Britanijo in ostalo Evropo izpostavila volatilnim cenam. “Enkrat, ko so zgrajeni objekti za izkoriščanje virov obnovljive energije, kot so vetrne elektrarne, imamo z njimi zelo malo stroškov - samo za delovanje in vzdrževanje,” še pravi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus, šef RWE Slovenija.

FINANCE
Okolje & energija
Kaj pomeni dogovor nemških energetskih gigantov za Slovenijo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kaj pomeni dogovor nemških energetskih gigantov za Slovenijo 3

Samo en teden potem, ko so nemški socialdemokrati potrdili vstop v koalicijo Angele Merkel, sta največji nemški energetski družbi E.ON in RWE obrnili nemško elektroenergetiko na glavo.

FINANCE
Okolje & energija
Nemška energetika: danes tako, jutri nekaj tretjega
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Nemška energetika: danes tako, jutri nekaj tretjega 1

Elektroenergetika se spreminja tako hitro, da se morajo tudi največje korporacije spremeniti prek noči, kažejo zadnji nemški prevzemi.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Trg navdušen nad nemškim mega energetskim poslom; preurejanja še ni konec
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Trg navdušen nad nemškim mega energetskim poslom; preurejanja še ni konec 2

Zaradi sobotnega dogovora med nemškima energetskima velikanoma so v ponedeljek skočili delniški tečaji: E.ON za pet odstotkov, RWE za devet, Innogyja pa za 13 odstotkov.

FINANCE
Okolje & energija
Ustanovljeno evropsko zavezništvo za zeleno okrevanje. Članica tudi Slovenka
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Ustanovljeno evropsko zavezništvo za zeleno okrevanje. Članica tudi Slovenka 1

Izvršni direktorji korporacij in poslovnih združenj, šefi think tankov, ministri, evropski poslanci in drugi so v ponedeljek sestavili neformalno skupino za zeleno okrevanje po koronakrizi.

FINANCE
Okolje & energija
Prihaja kriptoenergetika: blokovne verige preoblikujejo tradicionalno panogo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Prihaja kriptoenergetika: blokovne verige preoblikujejo tradicionalno panogo 47

Blockchain bo v energetiki povzročil podobne tektonske spremembe poslovnih modelov, kot smo jim priča v finančni industriji, napoveduje Denis Mancevič, partner v svetovalni družbi Strater, Blockchain Scaling Strategies.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti