Okolje & energija

Vroče sončne elektrarne - skrb za okolje in zaslužek

Za sončne elektrarne se odloča vse več podjetij. Zakaj sploh v tako naložbo? Če gre soditi po odgovorih sogovornikov iz osmih podjetij, se zanje odločajo predvsem iz skrbi za okolje in s tem boljšega ugleda v javnosti, poleg tega dolgoročno pomenijo tudi dodatni vir zaslužka.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

06.04.2011 09:55
Čas branja: 6 min

Še pred nedavnim so bila le redka podjetja, na primer Pipistrel, ki so se odločila za postavitev lastne sončne elektrarne. Danes je seznam vse daljši. Po podatkih Agencije za prestrukturiranje energetike (ApE) je sončnih elektrarn v Sloveniji že več kot 620, njihovo število pa še narašča. Konec leta 2009 so jih prešteli le okoli 210.

[A] MN03_krka.1298814935.jpg
V Krki v nasprotju z drugimi elektrike ne bodo prodajali državi, temveč jo bodo porabili zase.

Podatka, koliko so jih postavili v podjetjih, sicer nimajo. Franko Nemac, direktor ApE, pove še, da se za naložbo v sončno elektrarno najpogosteje odločajo podjetja, ki tudi dobavljajo opremo ali postavljajo sončne elektrarne na ključ in jim je lastna elektrarna dobra referenca. Med njimi so denimo Trimo, Impol, Talum. Naložba se večinoma povrne v 10 do 15 letih.

Razloge za vse večje število sončnih elektrarn v podjetjih gre iskati v vrsti koristi, ki jih imajo ta od njih. Ker s tem izkazujejo skrb za okolje, imajo boljši ugled v javnosti, poleg tega pa imajo od sicer varne naložbe (država zagotavlja odkup po zagotovljenih cenah za 15 let, najpozneje v tem času pa se naložba tudi povrne) finančne koristi.

Prvič, zaradi subvencij države pri odkupu zelene energije podjetja to zeleno električno energijo prodajajo po dva- do trikrat višji ceni kot ta dosega ceno na trgu. Za to možnost so se odločili na primer v BTC-ju in Mercatorju.

Druga možnost je, da podjetja električne energije prek Borzena ne prodajajo državi, ampak jo porabijo sama ali jo prodajajo drugim kupcem električne energije, denimo elektrodistribucijskim podjetjem. Pri tej možnosti država ne prevzema in tudi ne plačuje električne energije, ampak glede na količino proizvedene električne energije izplačuje obratovalno podporo.

Ta pomeni nadomestilo za razliko med proizvodnimi stroški in tržno ceno, ki jo proizvajalec lahko iztrži na prostem trgu. Pri tem Mitja Žigante, ki je v Banki Koper zadolžen za financiranje sončnih elektrarn, pove, da je poraba zelene energije za lastno delovanje in s tem prejemanje obratovalne podpore najboljša možnost za podjetja, ki pa jo v Sloveniji še zelo redko uporabljajo.

Elektrodistribucijska podjetja namreč za zdaj še nimajo ustreznih navodil, kako postopati pri izdaji soglasij v takih primerih, zato pogosto prihaja do zmede. Tretjo možnost pa so izbrali v podjetjih Arcont in Talum, kjer so se odločili za oddajo svojih površin v najem z možnostjo poznejšega odkupa elektrarne.

Krka energijo zase, drugi jo bodo prodajali

[A] MN03_talum.1298815006.jpg
V Talumu so se odločili, da oddajo nekdanjo deponijo tehnoloških odpadkov, kjer je nastalo največje polje sončnih elektrarn v Sloveniji. Tako so dobili referenco, nekaj zaslužka, zemljišču so dali novo namembnost, saj industrijsko ni bilo več uporabno, in v krizi našli dodatno delo za zaposlene.

Med podjetji, s katerimi smo se pogovarjali, so se za drugo možnost odločili le v Krki. Marko Lampret, namestnik tehničnega direktorja v Krki, je pojasnil, da so se tako odločili zaradi tehničnih značilnosti njihovega odjemnega mesta, vendar bodo v finančnem smislu na približno enakem, kot če bi energijo prodajali Borzenu.

Krka je svojo elektrarno postavila lani na strehi skladišča embalaže, naložba jih je stala 240 tisoč evrov. Letna proizvodnja je okoli 66.500 kilovatnih ur, kar je letna porabo elektrike približno 16 gospodinjstev in jo bodo porabili izključno za svoje potrebe. S tem bodo tudi prihranili pri stroških energije. Koliko, Lampret še ni mogel reči, saj elektrarna obratuje šele nekaj mesecev.

Drugače kot v Krki v BTC-ju zeleno energijo pošiljajo v javno omrežje in jo prek Borzena prodajajo državi. Minuli mesec so zagnali prvo sončno elektrarno na svojem Logističnem centru, drugo bodo ta mesec na južnem pročelju Kristalne palače. Naložba za večjo od elektrarn je stala okoli 2,4 milijona evrov in so jo financirali deloma s posojilom, deloma iz lastnih sredstev, je povedal Janez Povše, pomočnik direktorja za investicije in tehnični razvoj.

Elektrarni bosta skupaj proizvedli za okoli 1,067 milijona kilovatnih ur, kar je letna poraba električne energije 290 gospodinjstev. Višina prihodka od prodane energije bo, kot pravi, odvisna od lepega vremena. S tem bodo tudi zmanjšali izpust za okoli 770 ton ogljikovega dioksida.

Tudi v Mercatorju, kjer so sončno elektrarno postavili na strehi Mercatorjevega centra v Šiški, bodo pridobljeno zeleno energijo prodajali državi. Na leto jo bodo proizvedli približno 7500 kilovatnih ur, kar je približno letna poraba dveh gospodinjstev. Elektrarno je v okviru projekta SARA sofinancirala EU. O višini investicije v Mercatorju niso želeli govoriti, dejali so le, da se jim bo povrnila v desetih letih.

Arcont daje streho v najem

Radgonski proizvajalec bivalnih enot Arcont pa se je odločil, da streho svoje proizvodne hale da v najem podjetju Bisol, s čimer bodo zaslužili okoli 40 tisoč evrov na leto. Podjetje po določenem številu let lahko odkupi sončno elektrarno, ki naj bi v enem letu proizvedla okoli 1,1 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je okoli petina njihove letne porabe. Najemnine se gibljejo od tri do osem odstotkov od vrednosti prodane električne energije, lahko pa jo določijo tudi pavšalno ali v obliki obnove kritine.

btc sončna
Sončni elektrarni BTC bosta skupaj na leto proizvedli okoli 1,067 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je letna porabo električne energije 290 gospodinjstev. Koliko bodo zaslužili, bo odvisno od lepega vremena, pravijo. V Impolu so izračunali, da bodo z elektrarno s primerljivo zmogljivostjo na leto imeli okoli 350 tisoč evrov prihodkov.

Mitja Žigante iz Banke Koper pove, da najemniki površin pogosto naletijo na težavo, ker imajo lastniki nepremičnin prevelika pričakovanja glede višine najemnine. Anton Merčnik, tehnični direktor Arconta, opozori še na drugo težavo, s katero se srečajo oddajalci površin: "Podjetja naj v primeru oddaje in poznejšega nakupa elektrarne najdejo način, kako se zavarovati, da bo elektrarna dajala predvideno količino energije.

Od tega je odvisno, ali se bo poznejši odkup izplačal. Našemu najemniku smo jasno predstavili, da se v primeru, da elektrarna ne bo dajala predvidenih količin elektrike, ne bomo odločili za nakup." Po pogodbi bodo elektrarno lahko odkupili med letoma 2013 in 2015.

Za oddajo v najem so se odločili tudi v Talumu, v tem primeru zemljišča oziroma nekdanje deponije tehnoloških odpadkov. Talum, ki se tudi sam ukvarja s postavitvijo elektrarn na ključ, je projekt štirih elektrarn izpeljal za druga investitorja (podjetji Solinvest in C&G). Postavili so največje polje sončnih elektrarn v Sloveniji, po količini proizvedenih kilovatnih ur na leto primerljivo z letno porabo 315 gospodinjstev.

Tako so dobili referenco ter oddali zemljišče, ki so mu dali novo namembnost, saj industrijsko ni bilo več uporabno, in mu tako tudi zvišali vrednost. Poleg tega so s tem pridobili dodatne aktivnosti za zaposlene, ko so v času gospodarske krize zmanjšali proizvodnjo za polovico, razložijo v Talumu.

Sončne elektrarne kot referenca

Kot že omenjeno, se nekatera podjetja za sončne elektrarne odločajo v okviru svoje osnovne dejavnosti. V Petrolu bodo zeleno električno energijo najprej prodajali državi, po petnajstih letih pa bi tako lahko dopolnili portfelj svojih produktov.

S skupno 14 sončnimi elektrarnami na nadstrešnicah bencinskih servisov bodo proizvedli okoli 635 tisoč kilovatnih ur zelene električne energije (kar ustreza letni porabi okoli 180 gospodinjstev), s čimer bodo le za malenkost povečali svoje skupne proizvodne zmogljivosti električne energije. Naložba je znašala 1,7 milijona evrov, povrnila pa naj bi se jim v devetih letih.

graf

V Trimu sončne elektrarne na ključ zaokrožajo njihovo osnovno dejavnost. Ker verjamejo v pomembnost obnovljivih virov energije, imajo v lasti dve sončni elektrarni: eno na skladišču Trima v Trebnjem, drugo pa na športni dvorani v Mokronogu. Tudi v Trimu tako pridobljeno električno energijo pošiljajo v omrežje. Elektrarni skupno proizvedeta 66.500 kilovatnih ur električne energije, kar pomeni približno 28.700 evrov prihodkov na leto.

Tudi v Impolu je postavitev sončne elektrarne del njihove osnovne dejavnosti, kjer trenutno izdelujejo podkonstrukcije za te elektrarne, letos pa bodo začeli izdelovati celoten sistem fotovoltaičnih modulov. Vendar so podobno kot v Trimu tudi v Impolu postavili lastno elektrarno, in sicer na nadstrešnicah dveh parkirišč, del tudi na strehi enega od proizvodnih obratov. Zmogljivost bo 1,05 milijona kilovatnih ur na leto, kar jim bo prineslo približno 350 tisoč evrov prihodkov na leto. Investicija jih je stala blizu tri milijone evrov.

Prezapleteni postopki

Medtem ko podjetja ne omenjajo večjih težav pri upravnih postopkih, se vsi strinjajo, da je sam postopek pridobivanja zelo zapleten in birokratski, saj naj bi potrebovali od 25 do 32 korakov, v katerih morajo pridobiti različna dovoljenja in mnenja ter oddati številne vloge.

Po mnenju Matjaža Grošlja, področnega vodje za program fotovoltaike v Trimu, je prav to ovira še večjega razmaha sončnih elektrarn pri nas. Poleg tega opozarja, da se na različnih območjih Slovenije srečujemo tudi z različnimi praksami (različnih regulatorjev, elektrodistributerjev) pri priključku sončnih elektrarn.

Nasvet

Na kaj je treba paziti pri postavitvi sončne elektrarne

• Če načrtujete novo stavbo, sodelujte z arhitektom že v zgodnji fazi projektiranja objekta, da bo ta čim primernejša za namestitev sončne elektrarne: ugodna lega, primeren naklon, odstranitev ovir na strehi itd.

• Pri obstoječih objektih je zelo pomembna analiza ekonomske upravičenosti elektrarne z oceno energijskega potenciala lokacije, izdelava analize senčenja, statična preverba objekta, možnosti montiranja modulov itd.

• Pomembna je pridobitev projektnih pogojev za priključitev na omrežje od elektrodistribucijskega podjetja, iz katerih je razvidna možnost priključitve na omrežje in s tem njegov strošek.

• Preverite, kakšne reference ima ponudnik in ali je sploh sposoben dobaviti dogovorjeno opremo v pogodbenih rokih.

• V primeru oddaje površine v najem in poznejšega nakupa elektrarne se zavarujte, da bo elektrarna dajala predvideno količino energije, saj je od tega odvisno, ali se bo poznejši odkup izplačal ali ne.

• Gradbeno dovoljenje sicer ni več potrebno, še vedno pa ga je treba pridobiti za sončne elektrarne, postavljene na zemljiščih kot samostojni objekti in v primeru integriranih sončnih elektrarn, pri katerih so fotonapetostni moduli sestavni del ovoja stavbe (kritina, fasada).

Avtorica: Kristina Koman

Članek je bil objavljen v reviji Manager, marec 2011.

Kaj prinaša aprilski Manager?

naslovkaman4

Na voljo je Manager, april 2011

Revijo lahko kupite v prosti prodaji za 10,85 EUR (DDV vključen), ali pa se na njo naročite in s tem pridobite tudi do 50% popusta.

Za naročilo kliknite tukaj.


Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Okolje & energija
Koliko boste v podjetju odšteli za sončno elektrarno
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Koliko boste v podjetju odšteli za sončno elektrarno

Želite v podjetju investirati v sončno elektrarno in pri tem izkoristiti podporo, ki jo prinaša sodelovanje v podporni shemi? Preverili smo, kaj ponujajo ponudniki sončnih elektrarn.

FINANCE
Okolje & energija
»Glede na pričakovano rast porabe potrebujemo še veliko sončnih elektrarn«
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar »Glede na pričakovano rast porabe potrebujemo še veliko sončnih elektrarn« 6

Z upokojenim profesorjem elektroenergetike Ferdinandom Gubino smo govorili o spremembah v panogi, o odzivanju na novosti, oblikovanju Energetskega koncepta Slovenije in o slovenski elektroenergetski stroki.

FINANCE
Okolje & energija
Bi lahko imeli sčasoma samo sončne elektrarne?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Bi lahko imeli sčasoma samo sončne elektrarne? 1

»Če postavite samo sončne elektrarne in če jih je seveda dovolj, ne pa tudi elektrarn s turbinami, dobite problem vztrajnosti,« je začel odgovor profesor elektrotehnike Ferdinand Gubina na vprašanje, zapisano v naslovu.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Kdo je tukaj osel: Za zelene elektrarne smo dali milijardo, koliko elektrike za to dobimo?
Finance
Jurij Šimac Kdo je tukaj osel: Za zelene elektrarne smo dali milijardo, koliko elektrike za to dobimo? 26

Za sončne, bioplinske in druge zelene elektrarne smo od leta 2004 plačali milijardo evrov subvencij – kaj smo za to dobili?

FINANCE
Okolje & energija
Stanovalci v slovenskih blokih bodo elektriko lahko odstopili sosedu
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Stanovalci v slovenskih blokih bodo elektriko lahko odstopili sosedu

Kaj bo prinesla sprememba uredbe o samooskrbi z električno energijo? Nižje cene sončnih elektrarn, možnost odstopa elektrike sosedom, pospešek skupnim polnilnicam pred stanovanjskimi bloki, napovedujejo družbe, ki se ukvarjajo s postavitvijo sončnih elektrarn.

FINANCE
Okolje & energija
Prva slovenska fotovoltaika  praznuje 20 let
Okolje & energija
Okolje & energijaFranko Nemac Prva slovenska fotovoltaika praznuje 20 let 4

Ob 20-letnici delovanja prve sončne elektrarne v Slovenji, priključene na distribucijsko omrežje

FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.