Okolje & energija

''Poceni elektrika ne omogoča varčevanja, ampak razmetavanje''

Prvi korak k zmanjšanju porabe energije je varčna in učinkovita raba energije, meni Lidija Živčič iz Fokusa

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
08.04.2011 15:35
Čas branja: 2 min

Nizkoogljično gospodarstvo - Evropska komisija je marca potrdila načrt za prehod v nizkoogljičnost do 2050 in načrt za energetsko učinkovitost - ponuja vrsto izzivov, pa tudi priložnosti, tako za Slovenijo kot za EU, je izpostavila direktorica v generalnem direktoratu za podnebno ukrepanje Mary Veronika Tovšak Pleterski.

Kot je uvodoma pojasnila Tovšak Pleterskijeva, je Evropa sicer na dobri poti, da doseže cilj 20-odstotnega znižanja emisij do leta 2020, vendar pa so ambicije večje. Tako so EU voditelji sklenili, da Evropa do leta 2050 zniža emisije za 80 odstotkov.

Energetski sektor naj bi se do 2050 skoraj popolnoma dekarboniziral

Ta cilj je po njenih besedah mogoče doseči z obstoječimi tehnologijami, prehod v nizkoogljično gospodarstvo pa bo zahteval veliko vedenjskih sprememb; veliko bo treba storiti na zavesti o energetski učinkovitosti in na zavedanju, da onesnaževanje z ogljikom stane.

K znižanju emisij bodo prispevali vsi sektorji, vendar pa bodo v nizkoogljično družbo vstopali z različno stopnjo in dinamiko prispevka. Največ se pričakuje v energetskem sektorju, ki naj bi se do leta 2050 skoraj popolnoma dekarboniziral, emisije CO2 naj bi se v primerjavi z letom 1990 znižale do 90 odstotkov.

Prihranili bi lahko do 320 milijard evrov

Če želi Evropa doseči cilje nizkoogljičnega gospodarstva v letu 2050, je ključnega pomena energetska učinkovitost.

"Trenutne ambicije niso zadostne, ampak analize kažejo, da že, če dosežemo 20-odstotno energetsko učinkovitost, to pomaga, da bomo za pet odstotkov več naredili tudi na področju emisij," je dejala in dodala, da bomo s tem do leta 2020 prišli na 25-odstotno raven znižanja emisij.

Če bo Evropi uspelo priti v nizkoogljično gospodarstvo, bodo med drugim prihranki iz naslova prihrankov goriv znatni. Po ugotovitvah analize bi bilo po njenih navedbah namreč iz tega naslova možno letno prihraniti povprečno od 175 do 320 milijard evrov.

lidija živčič

Potrebno je tudi osveščanje ljudi

Hkrati pa se bodo okrepile tudi investicije, letno naj bi bilo za 270 milijonov evrov naložb, kar je približno 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) Evrope. Evropa pa že danes vlaga 19 odstotkov BDP, torej bi morali ta odstotek povečati še za 1,5 odstotne točke, kar pa bi Evropo postavilo na raven pred krizo, je dejala Tovšak Pleterskijeva, ki je prepričana, da je nizkoogljično gospodarstvo priložnost tako za Slovenijo kot EU pri ustvarjanju novih delovnih mest.

Po oceni evropske poslanke Romane Jordan Cizelj pa je treba najprej uresničiti cilje, za katere se je na področju obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije postavila Evropa. Izzivov na področju energetike je po njenem mnenju mnogo, med drugim razvoj jedrske energije, zajemanje in shranjevanje CO2, predvsem pa je treba veliko narediti tudi na osveščanju ljudi.

Varčna in učinkovita raba energije pa je po mnenju Lidije Živčič (na sliki) iz Focusa prvi korak k zmanjšanju porabe energije. Prepričana je tudi, da "nizka cena električne energije ne omogoča varčevanja, ampak razmetavanje".

Šolinc: Poraba elektrike srednjeročno ne bo padla

Vodja sektorja za učinkovito rabo in obnovljive vire energije na gospodarskem ministrstvu Hinko Šolinc je sicer prepričan, da poraba električne energije v srednjeročnem obdobju ne bo padla. Opozoril je tudi na pomembnost učinkovite rabe energije in dodal, da za to niso dovolj le subvencije, treba je namreč zagotoviti investicije.

"Nizkoogljična družba je lahko velik izziv za slovensko gospodarstvo in industrijo," pa je poudaril Vekoslav Korošec iz Gospodarske zbornice Slovenije. Po njegovi oceni namreč naše gospodarstvo čaka prestrukturiranje, če želi biti konkurenčno.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Raziskava: podjetja še niso pripravljena na ekonomijo nove energije
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Raziskava: podjetja še niso pripravljena na ekonomijo nove energije 1

Čeprav se podjetja čutijo pripravljena za sodelovanje v spreminjajočem se energetskem okolju, pa njihovi postopki ne dokazujejo takšnega razmišljanja, kaže raziskava podjetja Schneider Electric. Ovire so nezadostno integrirano načrtovanje in realizacija na področju energije, vztrajnosti in upravljanja s podatki.

FINANCE
Okolje & energija
(video) 'Odvisnost od uvoza elektrike šibi konkurenčnost gospodarstva'
FINANCE
Okolje & energija
Vse več terencev se že pozna na globalni porabi nafte
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Vse več terencev se že pozna na globalni porabi nafte

Globalne emisije ogljikovega dioksida, ustvarjene v energetiki, so lani zrasle za 1,4 odstotka ter dosegle rekordnih 32,5 gigatone. Lanska rast izpustov v energetiki je prva po treh letih, so sporočili iz mednarodne agencije za energijo IEA.

FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.

FINANCE
Okolje & energija
Kaj se je dogajalo z nemškimi emisijami toplogrednih plinov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kaj se je dogajalo z nemškimi emisijami toplogrednih plinov 5

Emisije v nemški energetiki so lani rahlo upadle, emisije v prometu, stavbah in industriji pa so zrasle, so med drugim zapisali v nemškem think-tanku Agora Energiewende.

FINANCE
Okolje & energija
(video) Z energetsko prenovo bolnišnice prihranijo pol milijona na leto
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Z energetsko prenovo bolnišnice prihranijo pol milijona na leto 1

V Splošni bolnišnici Celje so leta 2013 opravili energetsko prenovo in od takrat dosegajo pomembne prihranke energije, so zapisali v prijavi na razpis za energetske nagrade v kategoriji energetsko učinkovito podjetje ali ustanova.

FINANCE
Okolje & energija
Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije 5

Sprejemanje energetskega koncepta Slovenije se preveša v sklepno fazo. V ponedeljek se namreč izteka javna obravnava, pripravlja se celovita presoja vplivov na okolje, sledilo bo medresorsko usklajevanje in nato potrjevanje na vladi. V DZ bo romal predvidoma marca, so za STA povedali na ministrstvu za infrastrukturo.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo