Okolje & energija

Petrol letos s 14-odstotno rastjo dobička

Skupina Petrol v 2011 z 48 milijoni evrov dobička pred slabitvami

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
13.12.2011 17:24
Čas branja: 2 min

Skupina Petrol bo letošnje leto po ocenah sklenila z 48 milijoni evrov dobička pred slabitvami. To je 35 odstotkov več od dobička po slabitvah v letu 2010 oz. 14 odstotkov več kot pred slabitvami. V 2012 naj bi se dobiček povečal za 19 odstotkov na 57 milijonov evrov.

Tako kažejo ocene poslovanja za leto 2011 in načrt poslovanja za prihodnje leto, ki ga je danes potrdil nadzorni svet Petrola s Tomažem Kuntaričem (na sliki) na čelu.

tomaž kuntarič

Prihodki od energetske dejavnosti zrasli za polovico

Skupina Petrol bo tekoče poslovno leto, ki se izteka v duhu močne širitve obsega poslovnih aktivnosti, racionalizacije poslovanja in intenzivnih investicijskih aktivnosti, zaključila uspešno. Prihodki od prodaje se bodo po ocenah povečali za 16 odstotkov na 3,25 milijarde evrov.

Količinska prodaja proizvodov iz nafte bo letos za odstotek večja kot lani in bo znašala 2,36 milijona ton, prihodki od prodaje trgovskega blaga pa se bodo povečali za štiri odstotke na 432,8 milijona evrov. Prihodki od energetske dejavnosti bodo znašali 176,7 milijona evrov, kar je 54 odstotkov več kot leta 2010.

Skupina Petrol bo konec leta beležila 119 milijonov evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) oz. 24 odstotkov več kot lani, denarni tok iz poslovanja pred spremembo obratnega kapitala pa se bo povečal za osem odstotkov na 107,3 milijona evrov. Čisti dobiček pred slabitvami bo, kot omenjeno, znašal 48 milijonov evrov.

Petrol ambiciozno v 2012

Kljub zahtevnim in negotovim gospodarskim razmeram si je skupine Petrol za leto 2012 zastavila ambiciozne cilje. Prihodki od prodaje naj bi se povečali za 16 odstotkov na 3,77 milijarde evrov. Količinska prodaja proizvodov iz nafte naj bi znašala 2,45 milijona evrov (+4 odstotke), prihodki od prodaje trgovskega blaga 470,3 milijona evrov (+9 odstotkov), od prodaje energetske dejavnosti pa 226,8 milijona evrov (+28 odstotkov).

Petrol naj bi na ravni skupine po načrtih v prihodnjem letu dosegel EBITDA v višini 126,8 milijona evrov, kar je sedem odstotkov več od ocen za leto 2011, denarni tok iz poslovanja pred spremembo obratnega kapitala pa naj bi se povečal za 17 odstotkov na 125,4 milijona evrov. Čisti dobiček skupine naj bi prihodnje leto znašal 57 milijonov evrov.

Skupina Petrol v 2012 načrtuje 80 milijonov evrov naložb v stalna sredstva. Od tega bodo 44 odstotkov namenili naftni dejavnosti na slovenskem trgu, 24 odstotkov naftni dejavnosti na trgih jugovzhodne Evrope Evrope, 27 odstotkov energetski dejavnosti ter pet odstotkov posodobitvi informacijske in druge infrastrukture.

Jugovzhodna Evropa ostaja prioriteta

Naložbena politika skupine Petrol bo tudi prihodnje leto usmerjena v širitev poslovanja na področju naftno-trgovske dejavnosti na trgih jugovzhodne Evrope, v širitev poslovanja na ostalih energetskih področjih tako v Sloveniji kot na trgih jugovzhodne Evrope Evrope (plin, elektrika, učinkovita raba energije, okoljski projekti) ter v utrjevanje položaja na področju naftno-trgovske dejavnosti na slovenskem trgu.

Za doseganje zastavljenih ciljev bo skupina Petrol v letu 2012 posebno pozornost namenila konsolidaciji novih družb in dejavnosti ter nadaljnji racionalizaciji komercialnih in podpornih poslovnih procesov, pravijo v družbi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Manager
Petrol gre v nepremičninski biznis
FINANCE
Nepremičnine
Petrol gre v nepremičninski biznis
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?
OGLAS
Finance
Finance PR Kako brez stresa do sončne elektrarne? (OGLAS)

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z električno energijo šele razmišljate? V vsakem primeru potrebujete pri nadaljnjih korakih za postavitev sončne elektrarne ob sebi več kot le izvajalca del. Pravi partner bo namreč poskrbel, da bo vse izvedeno kvalitetno in hitro, vi pa boste ob tem povsem brez skrbi.

FINANCE
Petrol rekordno, Berločnik pa tudi
Finance
Janez Tomažič Petrol rekordno, Berločnik pa tudi 1

Šef Petrola še nikoli ni imel tako visoke plače

FINANCE
Petrol: Berločnik & Co. za 2019 napovedujejo skoraj 100 milijonov evrov čistega dobička
Finance
Jurij Šimac Petrol: Berločnik & Co. za 2019 napovedujejo skoraj 100 milijonov evrov čistega dobička 6

O letošnjem poslovanju pa še nič ...

FINANCE
Sklicana Petrolova skupščina: kolikšna je dividenda in kaj še lahko pride na dnevni red?
Finance
Petra Sovdat Sklicana Petrolova skupščina: kolikšna je dividenda in kaj še lahko pride na dnevni red? 1

Energetski trgovec začenja sezono sej skupščin delničarjev: nova vlada, nova politika?

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.