Okolje & energija

Do romantične svetlobe tudi z varčnimi žarnicami

Inovativna rešitev Marka Čenčurja omogoča zatemnitev vseh vrst varčnih sijalk

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
20.12.2011 09:27
Čas branja: 2 min

Za metodo zatemnjevanja varčnih žarnic je Marko Čenčur na nedavnem 6. forumu inovacij dobil nagrado za najboljši inovativen izdelek v kategoriji posameznih inovatorjev.

S težnjami po varčevanju z elektriko se vse bolj uveljavlja energijsko varčna razsvetljava. A varčnih žarnic, med katerimi so tudi LED-sijalke, drugače od klasičnih fluorescenčnih žarnic ni mogoče zatemnjevati. To težavo proizvajalci rešujejo tako, da v varčno žarnico dodajo elektroniko, ki omogoča zatemnjevanje. To varčno žarnico podraži, v testiranjih pa so kot dodatno pomanjkljivost ugotovili nezadostno zatemnitev.

Inovativna metoda v svetovnem pomenu

Inovator Marko Čenčur se želi z metodo za zatemnjevanje varčnih sijalk najprej uveljaviti v Sloveniji, Evropski uniji in ZDA, pozneje tudi v Aziji in na Bližnjem vzhodu.

Rešitev je našel Marko Čenčur, ki je razvil inovativno metodo. Ta s preprosto in poceni nadgradnjo zatemnjevalnih stikal omogoča učinkovito zatemnjevanje vseh varčnih žarnic, tudi tistih, ki niso namenjene zatemnjevanju. Čenčurjevo tehnologijo je mogoče uporabiti v zatemnjevalnih stikalih različnih proizvajalcev, zato je njen domet svetovni trg. Njegova rešitev je tržno zanimiva zaradi nadomeščanja klasičnih žarnic z varčnimi in do okolja bolj prijaznimi. Za omenjeno metodo je dobil tudi zlato nagrado gospodarske zbornice osrednjeslovenske regije za inovativnost in zlato nagrado na sejmu INOVA v Zagrebu.

Predraga evropska patentna zaščita

Marko Čenčur je metodo patentno zaščitil v ZDA in Evropski uniji. Ob tem pravi, da je za patentno zaščito v vsaki evropski državi treba plačati podobno kot za ZDA, ki so neprimerljivo večji trg. Zato bi bilo dobro evropsko patentno zaščito poceniti in poenotiti, dodaja Čenčur.

Svojo metodo bo prodajal proizvajalcem stikal, ki so njegovi ključni kupci, in jim zaračunal licenčnino. O tem se dogovarja in to načrtuje s proizvajalci stikal v Sloveniji, Evropski uniji in ZDA. Znesek licenčnine bo odvisen od tega, ali bo proizvajalec ekskluzivni ponudnik na trgu, lahko jo bodo določili na kos ali v fiksnem znesku, dodaja Čenčur.

Cilja tudi na Bližnji vzhod

najpodjetniška ideja

Po uveljavitvi na domačem, evropskem in ameriškem trgu načrtuje še vstop na trg Azije in Bližnjega vzhoda. Ta trg za varčna svetila za zdaj še ni dovolj zrel, saj zaradi manjšega varčevanja z energijo tam še ni toliko povpraševanja, vendar računamo, da se bo to v bližnji prihodnosti spremenilo, pravi Marko Čenčur. Išče vlagatelje za razvoj in razširitev omenjene metode.

Po njegovih izkušnjah je najtežje zagotoviti denar za razvoj inovacij, intelektualno zaščito in pogajanja s kupci, za katera potrebuje tudi pravniške nasvete. Išče različne vire financiranja, od posojil do strateških vlagateljev, s katerimi bi sodeloval projektno ali pa bi v Čenčurjev projekt vstopili kot strateški vlagatelji. Ne izključuje niti tega, da bi za večje korporacije projektno razvijal inovativne rešitve s področja razsvetljave.

Valilnica novih izumov

Marko Čenčur meni, da mu zamisli za nove izume ne bo zmanjkalo, in napoveduje še več patentov. Pričakuje, da bo razvijal nove inovativne rešitve in da bo njegova pot izumitelja lažja kot zdaj zaradi prilivov od trženja metode za zatemnjevanje varčnih žarnic. Načrtuje še bolj kompleksne rešitve v elektroniki in želi ustvarjati ideje z visoko dodano vrednostjo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Pozor, spet bo treba menjati žarnice, zdaj se poslavljajo halogenke
Okolje & energija
Okolje & energijaTina Petrovčič Pozor, spet bo treba menjati žarnice, zdaj se poslavljajo halogenke 10

Evropska komisija narekuje, da moramo do 1. septembra opustiti uporabo halogenskih žarnic in jih zamenjati z LED-svetili.

FINANCE
Podjetnik
Kako patentiram svojo poslovno idejo?
Podjetnik
PodjetnikTina Petrovčič Kako patentiram svojo poslovno idejo?

Nenehno poslušamo, kako do prave poslovne ideje. Kaj pa potem, ko jo imamo? Kako svojo idejo zaščititi pred intelektualno krajo? Popeljali vas bomo od prvega do zadnjega koraka za pridobitev patentne pravice tako v Sloveniji kot v tujini.

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.

FINANCE
Odločilno leto 2018
Finance
Matej Avbelj Odločilno leto 2018 7
FINANCE
Kolona mizerije
Finance
Miha Šalehar Kolona mizerije 21

Ekonomska moč je naša prva in najbolj demokratična moč, njen vpliv pa daleč prekaša tistega iz volilne skrinjice

FINANCE
Subvencije
Imate inovativno idejo? Tako jo prijavite na razpis za evropski denar
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Imate inovativno idejo? Tako jo prijavite na razpis za evropski denar

Ni dovolj, da imate dobro idejo, vedeti morate tudi, kako boste projekt izpeljali

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.