Okolje & energija

Pri zelenem turizmu smo še daleč od želenih ciljev

»Vsi slovenski kraji imajo enake možnosti za uspešen razvoj zelenega turizma, a bo ponudbo in infrastrukturo treba še precej nadgraditi,« meni Maja Pak, direktorica STO

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
20.12.2011 10:27
Čas branja: 3 min

Celoten slovenski turizem je usmerjen v trajnostnega, nobena regija ni posebej poudarjena, pojasnjujejo v Slovenski turistični organizaciji (STO). Kljub temu so po prizadevanjih na tem področju v ospredju osrednjeslovenska, gorenjska in savinjska regija.

maja pak
»Zeleni turizem je gotovo razvojna priložnost Slovenije, saj koristi okolju, družbi in gospodarstvu,« o naravi kot slovenski konkurenčni prednosti poudarja Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

Okoljsko marjetico so do zdaj pridobili dva hotela (Terme Snovik v osrednjeslovenski in Thermana Laško v savinjski regiji) in ena turistična kmetija (kmetija Urška v vasi Križevec v savinjski regiji). V ljubljanskem City Hotelu se z merili za oddajo vloge ukvarjajo zadnji dve leti in računajo, da jo bodo pripravili v pol leta. Prijaviteljem ministrstvo za gospodarstvo sofinancira do 80 odstotkov upravičenih stroškov pridobitve oziroma uveljavitve omenjenega evropskega znaka.

Štiri slovenska območja vključena v EDEN

V gorenjski regiji sta dva primera dobre prakse: Bohinj Park Eko Hotel ima znak zeleni globus (green globe), v Campingu Bled družbe Sava Hoteli Bled pa so lani začeli in letos nadgradili ekološko vasice z glampingom - glamuroznim kampiranjem. V osrednjeslovenski regiji je Zavod Turizem Ljubljana v sodelovanju z Umanotero, slovensko fundacijo za trajnostni razvoj, izdelal strategijo z jasno opredeljenimi priporočili in merili za zeleni turizem.

Štiri slovenska območja so vključena v projekt evropske komisije Evropske destinacije odličnosti (European Destinations of Excellence - EDEN): Idrija, dolina Soče, Solčavsko v Savinjski regiji in reka Kolpa. Namen projekta je spodbujanje k ravnanju po načelih okoljske, družbeno odgovorne in kulturne trajnosti, s tem pa nadaljnji razvoj teh območij. STO še posebej poudarja Solčavo: občina je predlanskim ustanovila Zavod za turizem in trajnostni razvoj Solčavskega, letos pa v Solčavi odprla Center Rinka - večnamensko središče za trajnostni razvoj Solčavskega.

Pogoj je urejen javni prevoz

Kljub dobrim praksam STO ugotavlja, da bo treba ponudbo in infrastrukturo za razvoj zelenega turizma še precej nadgraditi. »Ozaveščenost o posledicah podnebnih sprememb se sicer povečuje, čeprav je še vedno razmeroma majhna v primerjavi z najbolj trajnostno ozaveščenimi destinacijami. Med načelno odgovornostjo menedžerjev in ukrepanjem je veliko razhajanje,« pravijo.

Za zagotavljanje trajnostnega turizma bo treba urediti tudi javni prevoz, omogočiti potrebno infrastrukturo za alternativna vozila (denimo polnilnike za električne avtomobile) in omogočiti ponudbo ekološko pridelane lokalne hrane, menijo v STO. Spodbuditi je treba tudi oblikovanje zelenih verig dobaviteljev, ki poslujejo z lokalnim okoljem.

tabla

Izobražujejo ponudnike in turiste

Razvoj zelenih turističnih produktov STO spodbuja z izobraževanjem, delavnicami, forumi, strokovnimi gradivi za turistične ponudnike, turiste pa ozavešča o zelenih praksah na področju nastanitve, prevoza, zelenih produktov in destinacij. Tuji turisti, zlasti Nemci, po njihovih podatkih zelo cenijo neokrnjeno naravo in naravne lepote. Te so med razlogi za obisk Slovenije celo na prvem mestu, pred kulturnimi znamenitostmi in prireditvami.

Usmeritev v zeleni turizem spodbuja tudi ministrstvo za gospodarstvo, in sicer:

  • uvajanjem ekološkega menedžmenta nastanitvenih zmogljivosti in ekoloških standardov storitev v slovenske hotele;
  • s programom in priročnikom za ekološko ureditev in posodobitev slovenskih hotelov (objavljen tudi na njegovih spletnih straneh);
  • s štirimi brezplačnimi delavnicami za predstavnike turističnega gospodarstva za ekološko ureditev in posodobitev hotelov in drugih namestitvenih zmogljivosti, na katerih jih seznanijo z merili za pridobitev evropskega okoljskega znaka marjetica ter predstavijo varčno rabo energije in ekološko gradnjo.

Strategija

Do trajnostnega turizma tudi z deklaracijo

Strategija zelenega turizma ministrstva za gospodarstvo obsega koncept trajnostnega razvoja na vseh področjih in ravneh: ekonomsko, družbeno-kulturno in naravno okolje, menedžement okoljskih vplivov in kakovost okolja, prehod v nizkoogljično družbo ... Na letošnjih Dnevih slovenskega turizma so tudi uradno podpisali deklaracijo za trajnostni in konkurenčni turizem. »Nova strategija razvoja slovenskega turizma predvideva, da bo turizem do konca strateškega obdobja v celoti temeljil na trajnostnem razvoju in bo kot ena najuspešnejših gospodarskih panog pomembno pripomogel k družbeni blaginji in ugledu naše države v svetu,« napovedujejo na ministrstvu.

Vlaganja

Ustvarili so 1.117 novih delovnih mest

Na ministrstvu za gospodarstvo so letos spremljali 62 infrastrukturnih projektov ter 23 promocijskih projektov in projektov regijskih destinacijskih organizacij; pet projektov je pripravljenih za neposredno potrditev. V razpisih iz obdobja 2007-2013 so skupno potrdili 145 projektov v predračunski vrednosti 396,7 milijona evrov, vrednost sofinanciranja je 112,8 milijona evrov. Največ projektov je v gorenjski regiji, najmanj v notranjsko-kraški. Skupno so ustvarili 1.117 novih delovnih mest, največ v savinjski regiji (337).

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Ni vsak konj bitcoin in ni vsak hotel turistični biser
Finance
Tanja Smrekar Ni vsak konj bitcoin in ni vsak hotel turistični biser

Turizem smo ljudje. Pa tudi denar, naložbe in pravi trenutek za posel.

FINANCE
Subvencije
Nove subvencije za turizem: na voljo je 4,6 milijona evrov
Subvencije
SubvencijeAnja Zaletel Nove subvencije za turizem: na voljo je 4,6 milijona evrov

V zahodni kohezijski regiji je mogoče s subvencijo kriti do 70 odstotkov upravičenih stroškov, v vzhodni pa do 90 odstotkov

FINANCE
Podjetniki, ki brez milijona evrov lovijo slovenski turistični val
Finance
Tina Petrovčič Podjetniki, ki brez milijona evrov lovijo slovenski turistični val

Preverjali smo, kakšnih poslov se lotevajo ljudje, ki bi radi ujeli slovenski turistični bum

FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.

Moje finance
Razno
Kje v Sloveniji turizem cveti? Top 30 slovenskih turističnih biserov
Moje finance
RaznoMarja Milič Kje v Sloveniji turizem cveti? Top 30 slovenskih turističnih biserov

Slovenija je pravi paradiž, je lepa kot Švica, toda cenovno ugodnejša, so navdušeni turisti. Lani je Slovenijo obiskalo 4,9 milijona gostov. Spet bo gneča, se turistični delavci že veselijo letošnjega poletja. Ponekod je v top sezoni treba celo dva dni prej rezervirati mizo v restavraciji. In kje najbolje živijo od turizma? Že tretje leto zapored smo poiskali top 30 slovenskih turističnih občin. Gorski trojček – Bled, Bovec, Bohinj – je na vrhu lestvice, sledita Ankaran in Kranjska gora. Največji skok je opaziti pri Radovljici, kjer si pomagajo tudi z Avseniki. Poiskali smo poslovne priložnosti v turizmu in preverili možnost razvoja kriptoturizma. Vsekakor pa na lestvici najdete tudi kakšno idejo za poletni odklop. 

AGROBIZ
Novice
S priročnikom do večjega deleža ekoloških živil v gastronomiji
Agrobiznis
NoviceSTA S priročnikom do večjega deleža ekoloških živil v gastronomiji

V Sloveniji je le 15 gostincev certificiranih, da ponujajo tudi ekološke jedi. Da bi to spremenili, so na mariborski fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV) izdelali priročnik za gostince z navodili, kako do zaupanja vredne ekološke ponudbe v gastronomiji. "Tudi hitra prehrana je lahko ekološka," je povedala Martina Bavec s FKBV.

FINANCE
(TURIZEM) Si država res lahko privošči, da leta odlaša s privatizacijo?
Finance
Tanja Smrekar (TURIZEM) Si država res lahko privošči, da leta odlaša s privatizacijo? 1

Kaj je državnega in zakaj država ne privatizira, kakšna vlaganja so potreba in kakšni so načrti

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.