Okolje & energija

Černač: Umik zakona o poroštvu ne pomeni konec za Teš 6

"Gre predvsem za to, ali se bo financiranje projekta nadaljevalo z višjimi ali nižjimi stroški," pravi minister Zvonko Černač.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

23.05.2012 17:47
Čas branja: 1 min

[A] cernac_zvonko5_us.1332437235.jpg

Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač ob robu današnjega vrha malega gospodarstva ni želel komentirati, zakaj so poslanci z dnevnega reda današnje seje odbora DZ umaknili obravnavo državnega poroštva za Teš 6. Dejal je, da umik ni neposredno povezan z morebitno zaustavitvijo projekta, temveč gre za vprašanje višine sredstev.

Černač je na vprašanje novinarjev, kaj pomeni umik obravnave zakona o državnem poroštvu za Termoelektrarno Šoštanj (Teš), dejal, da "gre pri tem predvsem za to, ali se bo financiranje projekta nadaljevalo z višjimi ali nižjimi stroški, na sam projekt pa to ne sme imeti neposrednega vpliva".

Zakaj je bil zakon umaknjen z dnevnega reda odbora DZ za finance in monetarno politiko, pa je treba po njegovih besedah vprašati poslance.

Menjave v družbah so stvar nadzornikov

Na vprašanje o zaupanju vodstvu Teša je Černač odgovoril, da je pri tej stvari brezpredmetno, kaj si on osebno misli. "Tisti, ki imajo mehanizme v rokah, imajo tudi odgovornost, in verjamem, da bodo ravnali odgovorno in v primeru največje investicije v Sloveniji zagotovili zaščito energetske politike in javnega interesa," je poudaril.

Morebitna menjava vodstev Teša ali Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) je stvar nadzornikov, je dejal Černač. "V kolikor bi imeli kakršne koli pomisleke glede tega, bi bilo prav, da bi jih že v preteklosti izrazili," je poudaril.

Ob tem je pojasnil, da opaža veliko težav z zagotavljanjem pogojev, ki jih je vlada določila za potrditev poroštva, predvsem v delu, ko je govora o ceni premoga, znižanju vrednosti celotne investicije in bolj optimalnem vodenju projekta.

O scenariju B

Černač sicer meni, da ni mogoče povezovati podpore SD za gradnjo projekta Teš 6 in iskanja dvotretjinske večine v parlamentu, potrebne za vnos fiskalnega pravila v ustavo. Ti dve stvari sta po njegovem mnenju morda povezani samo posredno, v smislu, da velike investicije z državnim poroštvom predstavljajo dodatno breme pri zagotavljanju finančne stabilnosti države.

"Menim, da mora imeti vodstvo takega projekta, kot je Teš 6, vedno v rokavu tudi B scenarij. V primeru, da se karkoli zalomi, je potrebno imeti na razpolago tudi plan B, po katerem je mogoče zagotoviti izvedbo," je dodal.

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je z dnevnega reda današnje seje umaknil drugo obravnavo predloga zakona o državnem poroštvu za Teš 6, kar so sicer v torek predlagale koalicijske poslanske skupine SDS, Državljanska lista, SLS, DeSUS in NSi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

Preberite tudi:

26.05.2012
FINANCE
Okolje & energija
DeSUS vložil predlog zakona o izgradnji hidroelektrarn na srednji Savi
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA DeSUS vložil predlog zakona o izgradnji hidroelektrarn na srednji Savi 2

Poslanec DeSUS Ivan Hršak je danes v DZ vložil predlog zakona o izgradnji hidroelektrarn na srednji Savi. Za samostojno vložitev zakona, ki bi omogočil izgradnjo hidroelektrarn in tudi razvoj lokalne infrastrukture ter gospodarstva, se je odločil, potem ko je osem mesecev čakal na podporo poslancev koalicijske stranke SMC, so sporočili iz DeSUS.

FINANCE
Okolje & energija
Pred komisijo DZ za Teš 6 osnutek končnega poročila
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Pred komisijo DZ za Teš 6 osnutek končnega poročila

Preiskovalna komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 bo danes obravnavala osnutek končnega poročila. V poročilo bodo vključene tudi dosedanje ugotovitve komisije s področja premoga in javnega naročanja.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Manager
Bilanca dela poslancev – kdo je največ spraševal, kdo najbolj vestno glasoval, kdo največkrat manjkal...
Manager
ManagerLojze Javornik Bilanca dela poslancev – kdo je največ spraševal, kdo najbolj vestno glasoval, kdo največkrat manjkal... 2

Ob iztekanju mandata smo pogledali, kako zavzeto so delali poslanci.

FINANCE
Čakam na žalostno pismo Imreta Balogha, šefa DUTB, da ima previsoko plačo
Finance
Simona Toplak Čakam na žalostno pismo Imreta Balogha, šefa DUTB, da ima previsoko plačo 5

Države pri upravljanju premoženja ni mogoče enačiti s slonom v trgovini s porcelanom. Ubogi slon ne ve, kaj dela. Država dela preudarno.

FINANCE
Nepripravljeni na milijarde
Finance
Teja Grapulin Nepripravljeni na milijarde 1

Slovenska vlada je leta 2014 identificirala 22 projektov, katerih skupna vrednost je bila ocenjena na okoli devet milijard evrov.

FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.