Okolje & energija

Jedrski odpadki: V dveh mesecih morajo odgovorni popraviti napake

Komisija DZ za nadzor javnih financ od revidirancev - Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO), okoljskega ministrstva in vlade - v dveh mesecih pričakuje terminski načrt za odpravo nepravilnosti, ki jih je ugotovilo računsko sodišče.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

24.05.2012 11:42
Čas branja: 2 min

Komisija DZ za nadzor javnih financ je danes razpravljala o revizijskem poročilu računskega sodišča o izbiri lokacije odlagališča nizko in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO) iz lanskega leta. Komisija od revidirancev v roku dveh mesecev pričakuje terminski načrt za odpravo nepravilnosti, ki jih je ugotovilo računsko sodišče.

Računsko sodišče je revizijo poslovanja pri izbiri lokacije odlagališča NSRAO v obdobju od leta 2005 do 6. januarja 2011 objavilo konec lanskega junija, porevizijsko poročilo, v katerem je presojalo popravljalne ukrepe, pa je računsko sodišče objavilo oktobra lani. Takrat so revizorji ocenili, da so Agencija za radioaktivne odpadke (ARAO), okoljsko ministrstvo in vlada le deloma izpolnili zahteve računskega sodišča.

radioaktivnost

Pričakujejo potrditev investicijskega programa za odlagališče NSRAO

Člane komisije je v današnji razpravi zanimalo predvsem, kakšni so stroški razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (Nek) in izgradnje odlagališča NSRAO ter kako daleč je izgradnja odlagališča, kako tečejo pogovori s sosednjo Hrvaško o odlagališču in vprašanje izplačevanja nadomestil zaradi omejene rabe prostora na območju jedrskega objekta.

Po pojasnilih direktorja ARAO Vladislava Krošlja je projekt v fazi, ko pričakujejo potrditev investicijskega programa za odlagališče NSRAO, ki bo stal na Vrbini pri Krškem. Po potrditvi investicijskega programa sledi pridobivanje dokumentacije in gradbenega dovoljenja, zatem sama gradnja NSRAO.

Za odlagališče in razgradnjo nuklearke okoli dve milijardi evrov

Investicijski program za odlagališče NSRAO po njegovih besedah podrobno opredeljuje stroške projekta, tudi 26 milijonov evrov dosedanjih stroškov, pa tudi stroškov priprave in izgradnje projekta ter posrednih netehničnih stroškov, kar skupaj znese okoli 120 milijonov evrov brez davka.

Celotni stroški razgradnje Neka in izgradnja odlagališča NSRAO so po sedanjih izračunih po Krošljevih besedah ocenjeni na približno dve milijardi evrov.

nek_jedrska elektrarna krško_nuklearna elektrarna krško

Ob tem je državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Igor Šalamun pojasnil, da gre pri omenjenih dveh milijardah evrov za strošek, ki odpade na obe lastnici Neka, torej tako na Slovenijo kot Hrvaško. Na slovenski sklad, kamor se stekajo sredstva za razgradnjo Neka, tako odpade polovica, torej okoli milijarda evrov. Doslej se je v sklad Nek po Krošljevih navedbah steklo nekaj manj kot 150 milijonov evrov.

V pripravi nova uredba o merilih za določitev višine nadomestil

Glede nepravilnosti o izplačilu nadomestil zaradi omejene rabe prostora na območju jedrskega objekta, ki so jih ugotovili revizorji, je državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo in okolje Marjeta Peterlin pojasnila, da ministrstvo skupaj z upravo za jedrsko varnost pripravlja novo uredbo o merilih za določitev višine nadomestil.

Ta uredba bo po njenih pojasnilih nadomestila staro, v njej pa bo upoštevano mnenje in napotila računskega sodišča. Upoštevana bo omejena raba prostora za odlagališča in se bo krožno območje omejene rabe skladno s priporočili ustrezno zmanjšalo, ravno tako se bo za posamezno lokalno skupnost upoštevalo samo eno nadomestilo in se ne bo več izplačevalo nadomestilo za izvajanje terenskih raziskav lokalnim skupnostim za bodoče jedrske objekte, je naštela Peterlinova in dodala še, da bo uredba predvidoma sprejeta do konca letošnjega leta.

Jedrska elektrarna

Glede reševanja vprašanja razgradnje Neka in izgradnje odlagališča skupaj s Hrvaško pa je Šalamun dejal, da imata slovenska in hrvaška stran različne poglede. Med drugim Slovenija meni, da je treba problem izgradnje odlagališča rešiti pred iztekom življenjske dobe Neka, medtem pa se hrvaška stran zavzema, da se to rešuje po zaprtju Neka.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Transport in logistika
Bo Avtobusno postajo Ljubljana prevzel Nomago?
Transport in logistika
Potniški promet
Transport in logistikaNataša Koražija Bo Avtobusno postajo Ljubljana prevzel Nomago?

Nomago že upravlja 15 avtobusnih postaj v Sloveniji, med vsemi pa je poslovno najzanimivejša prav ljubljanska.

FINANCE
Avto
V Slovenijo zapeljal prihodnji "best seller" znamke Ford
Avto
AvtoJure Šujica V Slovenijo zapeljal prihodnji "best seller" znamke Ford 1

Ford tourneo courier naj bi pomenil nadomestilo za opuščene enoprostorce, kupce pa naj bi pritegnil z nekoliko bolj terenskim videzom, prostornostjo, predvsem pa ceno, ki se začne pri dobrih 24 tisoč evrih.

FINANCE
Predlog: v NS Triglava ostaja nekdanji član uprave Triglava in Petrola Igor Stebernak, na novo prihaja Rok Ponikvar
Finance
SKUPŠČINA
Tanja Smrekar Predlog: v NS Triglava ostaja nekdanji član uprave Triglava in Petrola Igor Stebernak, na novo prihaja Rok Ponikvar

Predlagana dividenda je 1,75 evra bruto na delnico

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Prevozi
Uspešno leto 2023 za avtobuse MAN
Prevozi
PrevoziMarko Čopi Uspešno leto 2023 za avtobuse MAN

Prihodnje leto bo že polovica mestnih avtobusov MAN električnih, leta 2030 pa že 90 odstotkov vseh avtobusov MAN v Evropi.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Kje bo v poletni sezoni največ gradbenih inšpektorjev
TOP Gradbeništvo
INŠPEKCIJE
TOP GradbeništvoTanja Smrekar Kje bo v poletni sezoni največ gradbenih inšpektorjev

Preverjali bodo vgrajene gradbene materiale, z delovno inšpekcijo pa bodo opravili akcijo na večjih gradbiščih.

FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?
OGLAS
Finance
Finance PR Kako brez stresa do sončne elektrarne? (OGLAS)

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z električno energijo šele razmišljate? V vsakem primeru potrebujete pri nadaljnjih korakih za postavitev sončne elektrarne ob sebi več kot le izvajalca del. Pravi partner bo namreč poskrbel, da bo vse izvedeno kvalitetno in hitro, vi pa boste ob tem povsem brez skrbi.