Okolje & energija

Slovenci nočemo gensko spremenjenih organizmov

To je pokazala javnomnenjska raziskava o stališčih in znanju o gensko spremenjenih organizmih (GSO), ki jo je opravil Center za raziskovanje javnega mnenja Fakultete za družbene vede.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

24.05.2012 22:04
Čas branja: 2 min

Raziskava je pokazala, da imamo Slovenci večinoma odklonilno ali povsem odklonilno stališče o uporabi GSO, in sicer ne glede na vrsto, uporabo in geografsko oddaljenost.

Javnomnenjsko anketo so predstavili na današnji okrogli mizi v Ljubljani, ki so jo naslovili (Ne)znanje in stališča prebivalcev Slovenije o GSO. Anketa, center jo je opravil na 446 anketirancih, je bila sicer izvedena v okviru ciljnega raziskovalnega projekta Socio-ekonomski dejavniki gojenja gensko spremenjenih rastlin v Sloveniji.

V javnomnenjsko raziskavo so bile vključene tudi trditve, večinoma povzete iz Evrobarometrovih raziskav, ki merijo znanje. Trditve je večina anketiranih opredelila narobe ali pa ni znala odgovoriti.

Mediji objavljajo predvsem negativna stališča

Karmen Erjavec s Fakultete za družbene vede je ob predstavitvi rezultatov ankete izpostavila, da so GSO tema, ki je dobila veliko pozornosti v številnih novinarskih prispevkih. "Novinarji to razumejo kot družbeno pomembno temo, mediji pa so prevladujoče objavili negativna stališča," je dejala.

Pojasnila je, da je analiza pokazala, da imamo dva skrajna diskurza. "Diskurz proti temelji na potencialnih tveganjih in poudarja ključne vzroke proti pridelavi. Tu je pomanjkanje rezultatov neodvisne znanosti, ki bi dala rezultate, kakšen je dolgoročen vpliv na življenje," je dejala in dodala, da diskurz za vključuje predvsem koristi GSO, in sicer manjšo uporabo kemije v kmetijstvu, torej manjšo onesnaženost in večjo ekonomsko korist.

polje

Med sogovorniki okrogle mize je bil tudi Gregor Majdič z Veterinarske fakultete, ki je poudaril, da je verjetno nasprotovanje javnosti predvsem posledica slabe obveščenosti o GSO. "Temu je kriva tudi znanost, ki je včasih sedela na piedestalu in izgubila stik z javnostjo. Treba bo zmanjšati ta razkorak," je dejal in dodal, da veliko nasprotovanja izvira predvsem iz neznanja.

Javnost pogreša neodvisne raziskave

Sanja Lončar iz revije Jana pa opozarja, da javnost pogreša prave raziskave na področju GSO in ne samo raziskave, ki so jih naročile in plačale velike korporacije.

Da gre pri dojemanju GSO predvsem tudi za percepcijo, je izpostavila Tatjana Zagorc iz Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij. "Živila izbira potrošnik sam in temu se živilska industrija prilagodi. Zdravila pa nam izbere zdravnik in pri težkih boleznih ne vidim junaka, ki bi zavrnil zdravila, narejena s pomočjo biotehnologije," je dejala.

Lončarjeva pa je ob tem izpostavila, da imamo še vedno veliko naravnih možnosti, ki rešujejo težave, ki naj bi jih rešili z GSO. Ta smer razvoja se ji zdi veliko boljša. "Tako bomo znanost vrnili temu, da služi človeku, je dejala.

EU ne podpira več raziskav za razvoj biotehnologije

Na vse večje razlike v razvoju GSO pa je opozorila Kristina Gruden z Nacionalnega inštituta za biologijo. Pojasnila je, da je v zadnjih letih v razvoj biotehnologije v javnem sektorju izjemno veliko vlagala Kitajska, kjer želijo zaradi vse večjih potreb po zadostni količini hrane in omejenih zemljiščih na teh kmetijskih zemljiščih pridelati čim več. Ob tem pa je izpostavila, da pa EU zadnja leta ne podpira teh raziskav.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Prevozi
Na trgu dizelskih dostavnikov kitajski dostavniki Maxus tečejo le na elektriko
Prevozi
PrevoziJure Šujica Na trgu dizelskih dostavnikov kitajski dostavniki Maxus tečejo le na elektriko

Čeprav imajo v Evropi med osebnimi in gospodarskimi vozili več klasično kot pa električno gnanih, Maxus v Sloveniji ponuja zgolj električne lahke dostavnike, klasično gnanih pa vsaj letos gotovo ne bo.

FINANCE
Avto
Cupra formentor in leon z novim obrazom dobivata tudi novo srce
Avto
AvtoJure Šujica Cupra formentor in leon z novim obrazom dobivata tudi novo srce

V motorni ponudbi bosta pri obeh modelih po novem na voljo dva precej bolj zmogljiva pogonska sklopa, en bencinski, drug priključnohibridni.

FINANCE
IKT
Telekom Slovenije vzpostavil mobilno intervencijsko enoto za krizne razmere
IKT
DOBRA PRAKSA
IKTPodpornik projekta Telekom Slovenije vzpostavil mobilno intervencijsko enoto za krizne razmere

V izrednih okoliščinah bodo lahko hitreje omogočili mobilne komunikacije na prizadetih območjih

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Evropsko računsko sodišče: izterjava nepravilno porabljenih sredstev traja predolgo
Finance
EVROPSKA SREDSTVA IN KRŠITVE
Teja Grapulin Evropsko računsko sodišče: izterjava nepravilno porabljenih sredstev traja predolgo

Če sredstva EU niso porabljena v skladu s pravili, se štejejo za nepravilne odhodke, ki so v letu 2022 znašali 4,2 odstotka proračuna.

FINANCE
Topjob
Top službe – Cosylab, IJS, Novartis, NLB, Petrol, SŽ, Toyota Adria
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe – Cosylab, IJS, Novartis, NLB, Petrol, SŽ, Toyota Adria

Pregledali smo ponudbe na trgu dela za strokovni kader in izbrali najboljše

FINANCE
Luka Mesec je šel z vlakom do Bruslja. Si zasluži aplavz?
Finance
BLAŽ ABE
Blaž Abe Luka Mesec je šel z vlakom do Bruslja. Si zasluži aplavz? 4

Ali je prav, da minister 16 ur sedi na vlaku?

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.