TEŠ spet globoko v izgubi. Kako kaže preostali energetiki? TEŠ spet globoko v izgubi. Kako kaže preostali energetiki? Pogledali smo, kako so lani poslovali slovenski proizvajalci elektrike
EU hoče biti 'vodilna svetovna sila pri ravnanju z odpadki in recikliranju' EU hoče biti 'vodilna svetovna sila pri ravnanju z odpadki in recikliranju' Evropska komisija je sprejeta pravila, ki predstavljajo najmodernejšo zakonodajo o odpadkih na svetu, so sporočili iz Bruslja.
Okoljsko odgovornost lahko tudi zavarujemo Okoljsko odgovornost lahko tudi zavarujemo Zavarovanje okoljske odgovornosti je precej nova storitev, zato se pri zavarovanju pojavljajo težave starih onesnaženj.
Slovenija dobila opomin zaradi programa ravnanja z radioaktivnimi odpadki Slovenija dobila opomin zaradi programa ravnanja z radioaktivnimi odpadki Iz evropske komisije so poslali Sloveniji opomin glede spoštovanja direktive, ki ureja ravnanje z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim jedrskim gorivom.
V Brestanici nova turbina. Priskrbel jo je Stenmark. V Brestanici nova turbina. Priskrbel jo je Stenmark. Včeraj so odprli šesti blok Termoelektrarne Brestanica, razmišljajo pa že o sedmem.

Eberlinc spet napoveduje skorajšnjo ustanovitev družbe Južni tok Slovenija

28.05.2012  13:18
Prvi mož Plinovodov Marjan Eberlinc tokrat napoveduje, da bo pogodba o ustanoviti družbe Južni tok Slovenija podpisana v tem tednu.

marjan eberlinc

Potem ko sta družbi Plinovodi in Gazprom konec februarja podpisali aneks k sporazumu o ustanovitvi družbe Južni tok Slovenija in ustanovitev napovedali v enem mesecu, naj bi se to vendarle zgodilo. Kot poudarja prvi mož družbe Plinovodi Marjan Eberlinc, bo pogodba o ustanoviti podjetja Južni tok Slovenija predvidoma podpisana v tem tednu.

Kot je ob tem dodal Eberlinc, bo vodstvo družbe znano še pred ustanovitvijo podjetja. Ruski Gazprom in Plinovodi bosta imela v skupnem podjetju, katerega sedež bo v Sloveniji, vsak po 50-odstotni delež. Podjetje bosta vodila dva direktorja, vsak enega bosta določila družbenika.

V članku Grošelj, Eberlinc in Napast - slovenska trojica za Južni tok pa smo že poročali, da naj bi bil slovenski član uprave izvršni direktor energetike na Petrolu in nadzornik Geoplina Janez Grošelj, za nadzornika pa naj bi bila imenovana Eberlinc in prvi nadzornik Plinovodov ter predsednik uprave Geoplina Boštjan Napast.

Dokončna trasa plinovoda še ni znana

Trasa plinovoda Južni tok na slovenskem ozemlju je po Eberlinčevih pojasnilih trenutno obdelana na ravni študije izvedljivosti, ki sta jo izdelala in potrdila oba partnerja na projektu, natančno pa bo trasa določena v okviru postopkov prostorskega umeščanja skladno s slovensko zakonodajo. Vrednost naložbe se sicer giblje okoli milijarde evrov.

Dokončna odločitev o trasi celotnega plinovoda Južni tok še ni znana - ta naj bi bila znana novembra. Na končnem zemljevidu trase plinovoda naj bi bile Bolgarija, Slovenija, Srbija in Madžarska, medtem ko Avstrije za zdaj ni.

Plinovod naj bi bil končan do leta 2015

Plinovod, katerega gradnja je ocenjena na okoli 16,5 milijarde evrov in po katerem naj bi letno steklo 63 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina, naj bi bil končan leta 2015. Januarja se je namreč Gazprom odločil, da se bo gradnja Južnega toka začela decembra letos in ne leta 2013, kot je bilo sprva predvideno.

Mednarodne sporazume o sodelovanju pri gradnji plinovoda so poleg Slovenije podpisale še Bolgarija, Srbija, Madžarska, Grčija, Hrvaška in Avstrija. S Turčijo pa je Rusija decembra lani podpisala sporazum, po katerem bo Ankara omogočila gradnjo plinovoda skozi turške ozemeljske vode oz. po dnu Črnega morja. Projektu se je v začetku februarja pridružila tudi Črna gora.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Preberite tudi:

20.03.2012

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Sorici so postavili elektrarno, kakršne ni v Evropi 5

V soriški soproizvodnje elektrike in toplote z lastno patentirano tehnologijo uplinijo sekance, ki jih ni treba posebej obdelati....

OK & EN
Elektrika
Elektrika (dopolnjeno) Vlada potrdila samooskrbne elektrarne tudi na strehah blokov 9

Na seji vlade so sprejeli spremembe Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije, ki med drugim omogočajo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Musk napovedal baterijo, ob kateri bodo vse dosedanje le palčice

Teslin šef je prepričan, da bo lahko v nekaj mesecih obelodanil posel o postavitvi baterijskega sistema, ki bo imel osemkrat večjo...

OK & EN
Novice
Novice Razkrivamo: v Golobov GEN-I začasno vstopata SOP in Gorenjska banka

Neuradno: iz tekme za dvoletno "parkirišče" med drugim izpadli Kolektor, Modra zavarovalnica in Sava

OK & EN
Elektrika
Elektrika Magna jo je še poceni odnesla. Poglejte ELES! 7

Pri daljnovodu Cirkovce – Pince smo zakorakali v tretje desetletje, pa še vedno nimamo gradbenega dovoljenja, je povedal Tomaž Šenica,...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Ikea bo na Dunaju brez parkirišč 1

Švedsko pohištveno podjetje Ikea namerava na osrednji dunajski nakupovalni ulici Mariahilfer Straße zgraditi nakupovalno središče brez...

OK & EN
Novice
Novice Župan, ki čebelnjaka ni mogel umestiti v prostor 17

Kakšne zadrege so imeli v Murski Soboti pri postavitvi prvega čebelnjaka za paraplegike.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo vse je grešil, da bomo plačali milijardo subvencij za sončne elektrarne 15

Od vključno leta 2009 je bilo izplačanih za skoraj 400 milijonov evrov subvencij za sončne elektrarne. Ker gre za izplačila po...