V podaljšani javni obravnavi prejeli še štiri pripombe na energetski koncept V podaljšani javni obravnavi prejeli še štiri pripombe na energetski koncept Ministrstvo za infrastrukturo je v podaljšani javni obravnavi predloga resolucije energetskega koncepta prejelo še štiri pripombe, skupno jih je prejelo 29. Pripombe bodo sedaj pregledali in se z novo ministrico Alenko Bratušek do njih opredelili. Cilj ostaja, da bi energetski koncept sprejeli do konca prihodnjega leta.
(Volitve v Ljubljani, 3.) Logar, Janković, bodo dizli še lahko vozili po Ljubljani? (Volitve v Ljubljani, 3.) Logar, Janković, bodo dizli še lahko vozili po Ljubljani? Objavljamo odgovora kandidatov za ljubljanskega župana na tretje iz serije okoljsko-energetskih vprašanj.
Na Okoljskem srečanju avstrijski strokovnjak za alternativna goriva Na Okoljskem srečanju avstrijski strokovnjak za alternativna goriva Na letošnjem Okoljskem srečanju bomo podelili priznanja za do okolja prijazne projekte, storitve, postopke in podjetja. Prijave zbiramo do 19. oktobra.
(video) Koprska embalaža, ki jo sčasoma razgradijo kar sončni žarki (video) Koprska embalaža, ki jo sčasoma razgradijo kar sončni žarki V podjetju KMK Box izdelujejo transportno embalažo iz valovitega polipropilena, ki je do okolja zelo prijazen material.
Vse več dvomov o slovenski uspešnosti ločenega zbiranja odpadkov Vse več dvomov o slovenski uspešnosti ločenega zbiranja odpadkov Presenetljivi podatki o količini zbranih odpadkov kažejo, da "sistem pri nas strukturno ne deluje".

Eberlinc spet napoveduje skorajšnjo ustanovitev družbe Južni tok Slovenija

Čas branja: 1 min
28.05.2012  13:18
Prvi mož Plinovodov Marjan Eberlinc tokrat napoveduje, da bo pogodba o ustanoviti družbe Južni tok Slovenija podpisana v tem tednu.

marjan eberlinc

Potem ko sta družbi Plinovodi in Gazprom konec februarja podpisali aneks k sporazumu o ustanovitvi družbe Južni tok Slovenija in ustanovitev napovedali v enem mesecu, naj bi se to vendarle zgodilo. Kot poudarja prvi mož družbe Plinovodi Marjan Eberlinc, bo pogodba o ustanoviti podjetja Južni tok Slovenija predvidoma podpisana v tem tednu.

Kot je ob tem dodal Eberlinc, bo vodstvo družbe znano še pred ustanovitvijo podjetja. Ruski Gazprom in Plinovodi bosta imela v skupnem podjetju, katerega sedež bo v Sloveniji, vsak po 50-odstotni delež. Podjetje bosta vodila dva direktorja, vsak enega bosta določila družbenika.

V članku Grošelj, Eberlinc in Napast - slovenska trojica za Južni tok pa smo že poročali, da naj bi bil slovenski član uprave izvršni direktor energetike na Petrolu in nadzornik Geoplina Janez Grošelj, za nadzornika pa naj bi bila imenovana Eberlinc in prvi nadzornik Plinovodov ter predsednik uprave Geoplina Boštjan Napast.

Dokončna trasa plinovoda še ni znana

Trasa plinovoda Južni tok na slovenskem ozemlju je po Eberlinčevih pojasnilih trenutno obdelana na ravni študije izvedljivosti, ki sta jo izdelala in potrdila oba partnerja na projektu, natančno pa bo trasa določena v okviru postopkov prostorskega umeščanja skladno s slovensko zakonodajo. Vrednost naložbe se sicer giblje okoli milijarde evrov.

Dokončna odločitev o trasi celotnega plinovoda Južni tok še ni znana - ta naj bi bila znana novembra. Na končnem zemljevidu trase plinovoda naj bi bile Bolgarija, Slovenija, Srbija in Madžarska, medtem ko Avstrije za zdaj ni.

Plinovod naj bi bil končan do leta 2015

Plinovod, katerega gradnja je ocenjena na okoli 16,5 milijarde evrov in po katerem naj bi letno steklo 63 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina, naj bi bil končan leta 2015. Januarja se je namreč Gazprom odločil, da se bo gradnja Južnega toka začela decembra letos in ne leta 2013, kot je bilo sprva predvideno.

Mednarodne sporazume o sodelovanju pri gradnji plinovoda so poleg Slovenije podpisale še Bolgarija, Srbija, Madžarska, Grčija, Hrvaška in Avstrija. S Turčijo pa je Rusija decembra lani podpisala sporazum, po katerem bo Ankara omogočila gradnjo plinovoda skozi turške ozemeljske vode oz. po dnu Črnega morja. Projektu se je v začetku februarja pridružila tudi Črna gora.

Preberite tudi:

20.03.2012

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V energetiki se vse draži: kurilno olje, plin, elektrika … 9

Se grejete na kurilno olje? Pozor, cena je že za četrtino višja kot lani in z začetkom kurilne sezone utegne še rasti

OK & EN
Novice
Novice (intervju) A. Bratušek o NEK 2, TEŠ 6, Muri, e-mobilnosti, zamenjavi grelnikov ... 7

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je pojasnila, kako gleda na ključna vprašanja v slovenski energetiki.

OK & EN
Elektrika
Elektrika (video) E-mobilnost: že po sto metrih vožnje se argumenti spremenijo

Na posvetu o zeleni mobilnosti v slovenskih podjetjih so sogovorniki predstavili prve poslovne izkušnje z električnimi vozili.

OK & EN
Novice
Novice (volitve v Ljubljani, 1.) Janković, Logar, kaj bosta počela s premogom? 6

Županskima kandidatoma Zoranu Jankoviću in Anžetu Logarju smo zastavili tri okoljsko-energetska vprašanja. Objavljamo odgovor na prvega.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin (Volitve v Ljubljani, 3.) Logar, Janković, bodo dizli še lahko vozili po Ljubljani? 3

Objavljamo odgovora kandidatov za ljubljanskega župana na tretje iz serije okoljsko-energetskih vprašanj.

OK & EN
Novice
Novice Kako s toplotnimi črpalkami ogrevajo paradižnik Lušt 5

»En lušten projekt s toplotnimi črpalkami,« je opisal pomurski projekt direktor Kronoterma Bogdan Kronovšek.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Ena zares 'lovska': Zaradi vetrnic bo medved pritisnil na naselja 1

Lovec iz Loškega Potoka je komentiral trditve okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green o nevarnosti, da bodo zaradi vetrnih elektrarn...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Odvečna toplota iz nuklearke za ogrevanje Zagreba 23

Prejeli smo: Z odvečno toplotno energijo iz jedrske elektrarne bi lahko ogrevali vsaj polovico stanovanjskih enot v sosednji prestolnici.