Okolje & energija

Na Hrvaškem omejili požar pri Crikvenci

Po podatkih hrvaške državne uprave za zaščito in reševanje je pri gašenju sodelovalo skupno okoli 350 gasilcev z različnih koncev države in približno sto vojakov

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Transport in logistika
Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili
Transport in logistika
Energetske nagrade 2024
Transport in logistikaNataša Koražija Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili

Za gradnjo sistema energetsko učinkovite dostave paketov so morali preurediti vse procese; kako s paketomati režejo prevožene kilometre in izpuste

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

24.07.2012 18:52
Čas branja: 2 min

požar fire dim gasilci

Požar, ki je v ponedeljek zjutraj izbruhnil v kraju Selce pri Crikvenici, je v celoti pod nadzorom. Po besedah poveljnika reških gasilcev Hinka Manceta je manjše ognjene zublje še mogoče videti, vendar jim je širjenje požara, ki je še v ponedeljek grozil tudi naseljem, uspelo ustaviti. Boj z ognjem medtem bijejo tudi drugod na Balkanu.

Gasilci so uspeli velik požar na crikveniški rivieri v torek lokalizirati, potem ko se je burja umirila in jim je na terenu v dopoldanskih urah priskočilo na pomoč več letal za gašenje.

Kamp so morali izprazniti

Po podatkih hrvaške državne uprave za zaščito in reševanje je pri gašenju sodelovalo skupno okoli 350 gasilcev z različnih koncev države in približno sto vojakov.

Lokalne oblasti na tem območju, ki ga je v ponedeljek zajel požar, so še davi prebivalce in turiste pozvale, naj zaradi dima ne odpirajo oken in vrat. Prav tako so zatrdile, da ni nobenega razloga za paniko. Zaradi ognja so morali sicer že v ponedeljek izprazniti kamp v Selcah pri Crikvenici, številni turisti pa so v strahu zapuščali območje.

Potem ko je bila zaradi požara in gostega dima od ponedeljka zaprta, so v torek dopoldan za promet znova tudi odprli jadransko magistralo, tako da so se razmere na območju postopoma normalizirale. Normalizirane so tudi že trajektne in katamaranske povezave s kvarnerskimi otoki, ki so bile v ponedeljek prekinjene zaradi burje.

Gorelo tudi na otoku Mljet

Po domnevah policije je največji letošnji požar na hrvaški obali zagotovo posledica človeškega dejavnika. Niso pa policisti potrdili ugibanj, da naj bi se ognjeni zublji razširili z dvorišča neke družinske hiše v Bribiru.

Na Hrvaškem so sicer v ponedeljek zabeležili več drugih požarov, od Istre do otoka Mljeta. Večino so uspeli vsaj lokalizirati, če ne že pogasiti.

Zagorelo je na območju Ervenik-Pađane v šibeniško-kninski županiji, kjer je požar zajel približno hektar trave in nizkega rastlinja. Ogenj je zajel tudi del Škrljeva ob železniški progi proti Reki. Po navedbah gasilcev varnost ljudi ali njihovo premoženje za zdaj nista ogrožena.

Zagorelo tudi v begunskem taborišču

Medtem je gorelo tudi v drugih državah na Balkanu. Zagorelo je na območju makedonskega mesta Strumica, kjer je bilo v ponedeljkovem požaru ranjenih 15 ljudi, med njimi sedem otrok. Ogenj je uničil približno sto hektarjev borovega gozda, gasilcem pa ga je že uspelo spraviti pod nadzor.

Ogenj je povzročal škodo tudi v Črni gori, kjer je zagorelo v begunskem taborišču v podgoriškem naselju Konik. Žrtev ni bilo, zgorelo pa je večje število barak, kjer so prebivali Romi in begunci s Kosova. Zaradi močnega vetra se je požar hitro širil, vendar je gasilcem uspelo vzpostaviti nadzor nad njim.

Z ognjem se je borila še ena balkanska država, BiH, kjer pa je gasilcem uspelo spraviti pod nadzor oziroma pogasiti vsa območja, ki so jih ognjeni zublji v občini Konjic.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.

Preberite tudi:

23.07.2012
FINANCE
Okolje & energija
Obsežen požar v zbirnem centru za odpadke Suhadole
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Obsežen požar v zbirnem centru za odpadke Suhadole 12

Ponoči je zagorelo v zbirnem centru za odpadke Suhadole v občini Komenda. Gasilci so požar že lokalizirali in omejili, zaradi obsežnosti požara pa bo intervencija trajala dlje časa. Na občini Komenda zagotavljajo, da je požar pod nadzorom in ne predstavlja nevarnosti za občane.

FINANCE
Manager
Ameriško politično-podnebno pogorišče
FINANCE
Okolje & energija
Gromozanske razsežnosti emisij ogljika zaradi požarov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Gromozanske razsežnosti emisij ogljika zaradi požarov 41

Bruto emisije ogljikovega dioksida, do katerih pride zaradi požarov, znašajo osem gigaton, kar je dvakratna vrednost skupne emisije industrije fosilnih goriv v EU leta 2016 in skoraj četrtina globalnih letnih emisij zaradi rabe fosilnih goriv.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Manager
Kriki na pomoč z grških otokov
Manager
ManagerJasmina Pavlović-Stamenić Kriki na pomoč z grških otokov 1
FINANCE
Okolje & energija
V Sloveniji 1081 funkcionalno degradiranih območij
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA V Sloveniji 1081 funkcionalno degradiranih območij

V Sloveniji je 1081 funkcionalno degradiranih območij, ki skupno obsegajo 3423 hektarjev površin, je pokazal raziskovalni projekt oddelka za geografijo ljubljanske filozofske fakultete s soizvajalci. Ob tem le za 15 odstotkov teh območij že obstajajo konkretni načrti za reaktivacijo, torej državo in občine čaka še veliko dela.

FINANCE
Manager
Grška tragedija s političnimi razsežnostmi
Manager
ManagerJasmina Pavlović-Stamenić Grška tragedija s političnimi razsežnostmi 12
FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.