Okolje & energija

Odgovor: Petrol spoštuje svoje stranke

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Kako so v Kočevju odrezali fosilna goriva, ustvarili delovna mesta in privabili industrijo
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Kako so v Kočevju odrezali fosilna goriva, ustvarili delovna mesta in privabili industrijo

V Kočevju so s prehodom na obnovljive vire postali neodvisni od nihanja cen energentov na svetovnih trgih; kako so gradili lokalno verigo oskrbe z biomaso

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Transport in logistika
Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili
Transport in logistika
Energetske nagrade 2024
Transport in logistikaNataša Koražija Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili

Za gradnjo sistema energetsko učinkovite dostave paketov so morali preurediti vse procese; kako s paketomati režejo prevožene kilometre in izpuste

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
05.11.2012 16:43
Čas branja: 2 min

Na spletnem portalu Finance.si v članku z naslovom »Zakaj se pri Petrolu norčujejo iz nas« na povezavi [oe.finance.si] dne 5. novembra 2012, so bile objavljene nepravilne navedbe o ponudbi družbe Petrol d.d.

Družba Petrol je malim poslovnim odjemalcem poslala prenovljeno ponudbo za odjem zemeljskega plina. Avtor članka Jože P. Damijan je kot pravna oseba (R&R Jože Pavlič Damijan s.p.) omenjeno ponudbo prejel na svoj naslov. V ponudbi je res navedeno, da družba Petrol zagotavlja prihranek do 1.050,00 EUR za male poslovne odjemalce, ki porabijo 50.000 Sm3 letno, vendar je v ponudbi transparentno naveden znesek prihranka v odvisnosti od porabe, tako da je očitek o zavajanju neprimeren. V nadaljevanju avtor članka omenjeno ponudbo za male poslovne odjemalce primerja s ponudbo za gospodinjstva konkurenčnih podjetij, kjer družba Petrol poleg konkurenčna cene 0,3980 EUR/m3 ponuja še dodatne ugodnosti (vračilo dobroimetja na Petrol klub plačilno kartico).

Poleg te napačne primerjave je avtor članka v tabeli s primerjavo cen uporabil napačne podatke. Navedena cena za Sm3 zemeljskega plina pri družbi Petrol že vsebuje trošarino in dajatve, ne pa tudi DDV-ja, medtem ko navedene cene konkurenčnih podjetij ne vsebujejo niti trošarin, niti dajatev in niti DDV-ja. Primerljiva cena Sm3 zemeljskega plina pri družbi Petrol je 0,3980 EUR, kar je znatno manj od navedene cene avtorja članka. Ob tem dodajmo, da je 2 centa nižja cena Sm3 zemeljskega plina pri Petrolu izračunana od zgoraj omenjene cene in velja za male poslovne odjemalce.

V primeru avtorja članka, ki kot navaja, letno porabi 2.000 Sm3, bi kot gospodinjski odjemalec skupno za dobavo zemeljskega plina z vsemi dajatvami, trošarino, omrežnino in DDV-jem plačal 1.544,11 EUR, kot mali poslovni odjemalec pa ob isti porabi enako ceno.

Če bi avtor članka kot gospodinjski odjemalec sklenil pogodbo o odjemu zemeljskega plina za dve leti in se odločil še za elektriko in plačilno kartica, bi mu družba Petrol na njegovo klub kartico nakazala 80 evrov. 60 EUR za odjem zemeljskega plina, 10 EUR za preklop na Petrolovo elektriko in 10 EUR za plačilno kartico Petrol klub. Skupaj z znižanjem cene plina na 0,3980 EUR / Sm3 bi bil skupni prihranek njegovega gospodinjstva glede na pretekla leta 300 EUR. Denar v obliki dobroimetja pa bi lahko potem takoj porabil za vse nakupe na Petrolu, tudi za nakup goriva za avto.

Če bi avtor članka kot mali poslovni odjemalec podaljšal pogodbo o odjemu za eno leto bi mu družba Petrol ob prvem računu odštela popust v višini 40 EUR, kar bi na letni ravni zneslo 1.504,11 EUR oz. 0,3780 EUR/Sm3.

Skupni letni strošek dobave zemeljskega plina, objavljen v tabeli v članku je sicer res enak zgoraj navedenemu (1.544,11 EUR), kar se tiče družbe Petrol, a bi radi opozorili, da so najcenejše ponudbe konkurenčnih podjetij časovno omejene z zaključkom leta 2012, prav tako pa pri konkurenčnih podjetjih v izračunu avtor članka ni upošteval trošarin in dajatev, ter s tem dodatno zavedel bralce. Priloženo pošiljamo izpis primerjave za ponudnike zemeljskega plina za občino Domžale, po kateri je razvidno, da je ponudba družbe Petrol med najkonkurenčnejšimi in je veljavna celotno kurilno sezono. V tem trenutku je konkurenčnejša le ena ponudba (na letni ravni za manj kot 8 EUR), seveda brez upoštevanih dodatnih ugodnosti za gospodinjstva.

Mag. Janez Grošelj

Direktor področja plin in toplota

Petrol d.d., Ljubljana

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.

Preberite tudi:

05.11.2012
06.11.2012
FINANCE
Avto
Na elektriko tudi najbolj robusten mercedes-benz in s ceno, primerljivo z dizlom
Avto
AvtoJure Šujica Na elektriko tudi najbolj robusten mercedes-benz in s ceno, primerljivo z dizlom 3

Vozilu primeren bo tudi baterijski sklop z zmogljivostjo 116 kilovatnih ur.

FINANCE
Slovenija na napačni poti
Finance
RAZVOJ
Simona Toplak Slovenija na napačni poti 5

Je Umarjevo poročilo o razvoju Slovenije 2024 dovolj glasen alarm za politiko, pa tudi za gospodarstvo?

FINANCE
Banke v prvih dveh mesecih 84,5 milijona evrov več čistega dobička kot lani
Finance
POSLOVANJE BANK
Petra Sovdat Banke v prvih dveh mesecih 84,5 milijona evrov več čistega dobička kot lani 2

Letos še bolj dobičkonosne kot lani; masa posojil podjetij je spet upadla, depoziti spet zrasli

FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?
OGLAS
Finance
Finance PR Kako brez stresa do sončne elektrarne? (OGLAS)

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z električno energijo šele razmišljate? V vsakem primeru potrebujete pri nadaljnjih korakih za postavitev sončne elektrarne ob sebi več kot le izvajalca del. Pravi partner bo namreč poskrbel, da bo vse izvedeno kvalitetno in hitro, vi pa boste ob tem povsem brez skrbi.

FINANCE
Manager
Balon v vzvratnem ogledalu
Manager
ManagerBoštjan Usenik Balon v vzvratnem ogledalu

Se Elon Musk morda s svojo retoriko zgolj podi za polnejšim balonom UI, po tem ko je vse bolj izpraznjen balon električnih vozil pustil za seboj v vzvratnem ogledalu?

FINANCE
Topjob
Primerjava OECD za leto 2023: Golob stisnil davčni primež
Topjob
OBDAVČITEV DELA
TopjobLana Dakić Primerjava OECD za leto 2023: Golob stisnil davčni primež 3

Davčni primež je bil lani v državah OECD 34,8-odstoten, v Sloveniji pa 43,3-odstoten, kar je še vedno zelo visoko. Prav tako smo tik pod vrhom po prispevkih zaposlenih. Kako se primerjamo s tujino?

FINANCE
Kakšne so brezžične tehnologije v industrijskem okolju in kako se zaščititi pred napadi
PRO
Finance
Redakcija Tovarna leta Kakšne so brezžične tehnologije v industrijskem okolju in kako se zaščititi pred napadi (PRO)

Na konferenci Pametna industrija bomo med drugim izvedeli, kakšne brezžične tehnologije v industrijskem okolju ima Cisco Systems in kako Smart Com povečuje odpornost organizacij pred kibernetskimi tveganji

FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?
OGLAS
Finance
Finance PR Kako brez stresa do sončne elektrarne? (OGLAS)

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z električno energijo šele razmišljate? V vsakem primeru potrebujete pri nadaljnjih korakih za postavitev sončne elektrarne ob sebi več kot le izvajalca del. Pravi partner bo namreč poskrbel, da bo vse izvedeno kvalitetno in hitro, vi pa boste ob tem povsem brez skrbi.