Okolje & energija

Vas mikajo nepovratna sredstva Eko sklada?

Na kaj morate biti pozorni, ko se prijavljate na razpis Ekosklada, kakšne so najpogostejše napake pri prijavah in koliko prijav je sploh uspešnih, smo se pogovarjali z Vesno Vidič iz Eko sklada.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

18.01.2013 12:12
Čas branja: 3 min

Več o razpisih Eko sklada si preberite v članku Ekosklad bo razdelil 20,8 milijona nepovratnih sredstev

Na kaj morate biti ljudje pozorni ko zaprošate za nepovratna sredstva Eko sklada in katere so najpogostejše napake pri vlogah?

Najpogostejši razlogi za zavrnitev vlog, kjer je posledično potrebna največja pozornost, so naslednji:

  • naložba je ob oddaji vloge že izvedena;
  • oprema, ki je predmet nepovratne finančne spodbude, ne ustreza tehničnim zahtevam javnega poziva (npr. neustrezno grelno število pri toplotnih črpalkah, neustrezen izkoristek pri kurilnih napravah na lesno biomaso, neustrezna toplotna prehodnost okna, za naprave in opremo niso predloženi ustrezni dokumenti zahtevani z javnim pozivom, npr. merilno poročilo, evropsko tehnično soglasje ETAG 004);
  • stavba, na kateri se bo naložba izvajala, ni stanovanjska (denimo zidanica, poslovni prostor, gospodarsko poslopje) oziroma ni zgrajena v skladu z veljavnimi predpisi in nima gradbenega dovoljenja za stanovanjsko stavbo;

Lahko pa se zgodi, da po pridobitvi pravice do nepovratne finančne spodbude in po izvedbi naložbe ter predložitvi dokumentacije o zaključku naložbe sledi zavrnitev izplačila. Razlogi so predvsem naslednji:

  • naložba ni ustrezno izvedena oziroma je ni izvedel usposobljen in registriran izvajalec (denimo neustreznost RAL montaže pri zamenjavi oken, nezadostna debelina toplotne izolacije, izvedba v lastni režiji, nezadosten volumen hranilnika toplote pri kurilni napravi na lesno biomaso, izvajalec nima ustrezne registrirane dejavnosti za izvajanje naložbe, ki je predmet vloge);
  • vlogi je priložena neverodostojna dokumentacija.

vidic-vesna4-ih.1358507705.jpg
"Vloga mora biti popolna, torej ustrezno izpolnjeni obrazci ustreznega javnega poziva in priložene vse zahtevane priloge. Vlagatelji kakor tudi naložbe, ki so predmet nepovratne finančne spodbude, morajo tudi izpolnjevati vse pogoje javnega poziva, na katerega se prijavijo," poudarja Vesna Vidič iz Eko sklada.

Kje lahko poiščete pomoč pri prijavi za nepovratna sredstva Eko sklada?

Informacije o javnem pozivu so dostopne na spletni strani www.ekosklad.si, v času uradnih ur (vsak delovni dan med 9. in 12. uro) pa tudi na kontaktnih telefonskih številkah, navedenih na povezavi [www.ekosklad.si] ki je dostopna na spletni strani Eko sklada v rubriki Razpisi, vlagatelji lahko oddajo po pošti ali osebno vsak delovni dan med 9. in 15. uro, v petek pa med 9. in 14.30. uro. Javni poziv in dokumentacijo za prijavo z obrazci lahko kandidati tudi naročijo pri Eko skladu na v povezavah navedenih telefonskih številkah in jo prejmejo po pošti oziroma po elektronski pošti. Za navedeno dokumentacijo lahko zaprosijo tudi s pisnim zahtevkom, poslanim na naslov:

Eko sklad, j.s.,

Bleiweisova cesta 30,

1000 Ljubljana

oziroma na elektronski naslov:

ekosklad@ekosklad.si.

Občanom so na spletni strani Eko sklada v pomoč tudi seznami ustrezne opreme, ki izpolnjuje zahtevane pogoje javnega poziva, to je seznam ustreznih sprejemnikov sončne energije, seznam ustreznih kurilnih naprav na lesno biomaso, seznam ustreznih toplotnih črpalk, seznam ustreznega zunanjega stavbnega pohištva in seznam fasadnih sistemov za sisteme kontaktno-izolacijskih fasad, ki imajo evropsko tehnično soglasje ETAG 004, v pripravi pa je tudi seznam ustreznih centralnih in lokalnih naprav za prezračevanje z vračanjem toplote odpadnega zraka.

Za katera nepovratna sredstva ljudje največkrat zaprosijo?

Na podlagi lanskega javnega poziva za dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud občanom za nove naložbe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije v eno in dvostanovanjskih stavbah ter posameznih stanovanjih v večstanovanjskih stavbah je bilo na podlagi doslej obdelanih vlog (vse vložene vloge namreč še niso obdelane) odobrenih 15,4 milijona evrov nepovratnih sredstev, od tega največ 4,165 milijona evrov ali 27 odstotkov za vgradnjo kurilnih naprav na lesno biomaso (za 2.845 naložb), po višini odobrenih nepovratnih finančnih spodbud 2,848 milijona evrov ali 18,5 odstotka sledijo naložbe v toplotne črpalke (3.931 naložb) in 2,572 milijonov evrov ali 16,7 odstotka za 1.172 naložb v toplotno izolacijo fasade.

Za skupne ukrepe pri energijski obnovi večstanovanjskih stavb pa je bilo na lanskem javnem pozivu največ nepovratnih sredstev odobrenih za ukrep toplotna izolacija fasade 3,748 milijona evrov ali 92,3 odstotkov vseh na tem javnem pozivu odobrenih nepovratnih sredstev.

Kakšen je odstotek prošenj, ki je odobren?

Nepovratna finančna spodbuda za naložbe občanov v povečanje energijske učinkovitosti in rabe obnovljivih virov energije v stanovanjskih stavbah je bila od začetka dodeljevanja v letu 2008 do 15.1.2013 dodeljena okoli 80 odstotkom vseh vlog, kar pomeni, da je bilo od vseh več kot 55 tisoč do sedaj obdelanih prejetih vlog, pozitivno rešenih skoraj 43 tisoč vlog. Med temi, ki niso pozitivno rešene, je največ zavrnjenih in zavrženih, nekaj pa je tudi prepozno vloženih vlog in odstopov od vloge.

Koliko prošenj za sredstva je zavrnjenih, ker niso pravilno izpolnjena?

V primeru, da vloga ni pravilno izpolnjena, jo ne zavrnemo. Razlog za zavrnitev mora biti vsebinske narave. V primeru, da je vložena nepopolna vloga, vlagatelja pozovemo, da jo dopolni. Če vlagatelj vloge v določenem roku ne dopolni, pa takšno vlogo zavržemo.

Zavrnjenih in zavrženih vlog je bilo v obdobju od začetka dodeljevanja nepovratnih finančnih spodbud v letu 2008 do 15.1.2013 skupaj okoli 13 odstotkov. Število zavrnjenih vlog se zmanjšuje. Na javnem pozivu iz leta 2011, namenjenem dodeljevanju nepovratnih sredstev za naložbe v eno in dvostanovanjskih stavbah (ter pri nekaterih ukrepih tudi za naložbe v posameznih stanovanjih v tri in večstanovanjskih stavbah), je bilo npr. zavrnjenih okoli 10 % vlog, medtem ko trenutni trend kaže, da bo na primerljivem javnem pozivu iz leta 2012 ta odstotek nižji.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Vlagatelj Maks
Predlogi za dividende, v zelenem pa le delnica Krke
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Predlogi za dividende, v zelenem pa le delnica Krke
FINANCE
Kako sem ugotovila, da mi ne dela daljinsko odčitavanje elektrike
Finance
ELEKTRIKA
Tanja Smrekar Kako sem ugotovila, da mi ne dela daljinsko odčitavanje elektrike 1

Kaos pred novim načinom obračunavanja elektrike: medtem ko na agenciji za energijo ne vidijo težav pri zaračunavanju elektrike po novem, elektrodistribucija opozarja, da je pri odčitavanju vse več motenj, ki jih ne morejo odpravljati sproti.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Ko se upokoji vodja gradnje
TOP Gradbeništvo
Maša Arko, Maja Koršič Potočnik
TOP GradbeništvoMaša Arko Ko se upokoji vodja gradnje

Kako naprej, ko velik gradbeni projekt trči ob javnonaročniški formalizem zaradi upokojitve odgovorne osebe, na trgu pa ni alternative?

FINANCE
Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod
OGLAS
Finance
Skupina HSE
Finance PR Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod (OGLAS)

Skupina HSE je največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji in nosilka zelenega prehoda. Sledimo poglavitnim strateškim smernicam države in Evropske unije na področju trajnostnega razvoja ter temu nenehno prilagajamo svojo dejavnost in storitve. Več kot polovica proizvedene električne energije iz skupine HSE že danes prihaja iz obnovljivih virov, končnim odjemalcem pa ponujamo celovite in konkurenčne energetske rešitve na področju trajnostne energetske oskrbe in samooskrbe.

FINANCE
Kako ravnati ob kibernetskih incidentih? Razlagamo v šestih korakih
FINANCE
Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov
Finance
PREMAJHNA KONKURENCA IN VELIKI STROŠKI
Petra Sovdat Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov 2

Do konca obratovalnega časa odlagališča je predviden strošek skoraj 300 milijonov evrov, pravi agencija za radioaktivne odpadke.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo