Okolje & energija

Kako podjetja skrbijo za okolje

Podjetja, ki bodo sledila dolgoročnim ciljem, povezanim z zniževanjem stroškov in zmanjševanjem vplivov na okolje, bodo uspešna, trdijo poznavalci

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

17.02.2013 22:30
Čas branja: 2 min

zeleno-podjetnistvo-ss.1361136407.jpg.o.240px.jpg

V kriznih časih je glavna naloga podjetnikov z varčevanjem povečati učinkovitost, k čemur lahko obilno pripomore tudi elektronsko poslovanje.

Kako podjetja v obdobju krize skrbijo za okolje? Koliko denarja namenjajo okoljevarstvenim projektom? Kateri okoljski certifikati jih najbolj privlačijo? Kakšen bo model razvoja poslovanja, ki bo manj obremenilen za okolje? Spraševali smo štiri podjetja, ki imajo na slovenskem trgu vidno vlogo.

petrol zeleni nasveti

V Mercatorju, ki ga vodi Toni Balažič, pravijo, da izvajajo več projektov zagotavljanja brezpapirnega elektronskega poslovanja, hkrati pa optimizirajo centralne nadzorne sisteme. Poudarjajo poskusni projekt vzpostavitve nadzora nad delovanjem hladilne tehnike: »Z njim smo omogočili dostop do podatkov o porabi elektrike za hladilno tehniko. Tako zdaj laže ugotovimo večje porabnike elektrike in vpeljemo potrebne ukrepe.« Njihove aktivnosti zajemajo tudi ločeno zbiranje odpadkov, gradnjo energetsko varčnih nakupovalnih centrov, zmanjševanje rabe energentov in povečanje deleža obnovljivih virov energije. Mercator je sicer edino trgovsko podjetje na debelo in drobno z izdelki za široko porabo v Sloveniji, ki ima okoljski certifikat ISO 14001. Vrednosti naložb v varovanje okolja v javnih poročilih Mercatorja niso razkrite, so pa po besedah uprave zneski v zadnjih letih primerljivi s tistimi pred krizo.

Papir še ni povsod nadomestljiv

V Krki za varovanje okolja že vrsto let namenjajo nekaj milijonov evrov, podoben obseg aktivnosti in stroškov pa načrtujejo tudi v prihodnje. »V Krki in podjetjih, s katerimi poslujemo, uporabljamo elektronsko poslovanje. Ostajajo pa področja, kjer je papirno poslovanje nenadomestljivo,« pojasnijo v Krki, ki jo vodi Jože Colarič. Prepričani so, da bodo dolgoročno uspešni le modeli poslovanja, ki prinašajo zniževanje stroškov in zmanjševanje vplivov na okolje. V novomeškem farmacevtu so vzpostavili integrirani sistem vodenja kakovosti v skladu z dobro proizvodno prakso in standardom ISO 9001. V okviru evropskega združenja kemijske industrije, varnosti in zdravja pri delu pa izpolnjujejo tudi standard BS OHSAS 18001.

Energetsko učinkovito omrežje

V skupini Tuš poudarjajo odgovornost podjetij, ki so vpeljala brezpapirno poslovanje pri internih poslovnih procesih in komunikaciji s kupci oziroma uporabniki. »Pri poslovanju zmanjšujemo uporabo papirja, uporabljamo pa digitalne oblike shranjevanja in prenosa podatkov. V komunikaciji s strankami smo že vpeljali mnoga elektronska orodja, kot so e-novice, e-katalogi in e-računi, razvijamo pa še nova,« pravijo. Prepričani so, da je odgovoren odnos do okolja njihova pomembna prednost že od začetka delovanja, zato ostaja ena od prednostnih nalog tudi v prihodnje. »Zavedamo se, da je treba okolje ohraniti za prihodnje generacije, hkrati pa vidimo nove tehnologije kot priložnost za optimizacijo poslovnih procesov,« razmišljajo pri Tušu, kjer za ohranjanje okolja namenjajo sredstva v okviru načrtovanih in vzdrževalnih del.

Na vprašanje, koliko denarja gre za okoljevarstvene projekte, so nam odgovorili, da sredstva prilagajajo razmeram na trgu. »Pri prenovi objektov upoštevamo okoljske smernice ter vgrajujemo do okolja prijazno tehnologijo in naprave, ki varčujejo z energijo in zmanjšujejo negativne vplive na okolje,« so pojasnili. Opozarjajo tudi na omrežje Tušmobil, ki je bilo po njihovih besedah zgrajeno z mislijo na okolje in v primerjavi s starejšimi omrežji porabi tudi do 60 odstotkov manj energije.

Kako varčevati pri stroških obdelave

Spletni trgovec Mimovrste vsa naročila strank že od začetka obdeluje elektronsko. Prav tako v elektronski obliki kupcem posreduje predračune, naroča blago in izvaja plačila. »Naložba v tehnologijo, ki podpira brezpapirno poslovanje, ni samo družbeno odgovorna in do okolja prijazna, ampak prinaša še številne druge prednosti,« trdijo. »Predvsem prihranke pri stroških obdelave, pa tudi dodatne prihodke pri hitrosti obdelave in obravnavi naročil naših kupcev,« so prepričani. Po njihovih besedah sta prednosti brezpapirnega poslovanja hitrejši pretok informacij in nemotena dostopnost do naslovnikov. »Tudi naročila kupcev so zaradi elektronske obdelave hitreje obdelana in preglednejša, kupci pa bolj zadovoljni in ves čas obveščeni o stanju svojega naročila,« pravijo pri spletnem trgovcu. Za okolje skrbijo tudi pri pošiljanju pošiljk, saj v škatlah izdelke pred morebitnimi poškodbami zaščitijo s papirjem, prijaznim do okolja. »Kriza ne vpliva na okoljsko poslovanje našega podjetja, zato v prihodnosti ne tem področju ne bomo ničesar spremenili,« so sklenili.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Furs poslal prvi sveženj dohodnine: pazite na olajšave in morebitne dodatne dohodke, tudi iz tujine
Finance
DAVKI
Tanja Smrekar Furs poslal prvi sveženj dohodnine: pazite na olajšave in morebitne dodatne dohodke, tudi iz tujine

V prvi tranši ste nezapleteni zavezanci, torej tisti, ki prejemate plačo, ne pa denimo katastrskega dohodka, niste samostojni podjetnik in nimate VDČ; v nabiralnike – elektronske ali fizične – boste dohodninske izračune sicer prejeli šele po praznikih.

FINANCE
Bitenc ni več šef Geoplina. Kaj ima s tem Nada Drobne Popović?
Finance
politična preigravanja
Petra Sovdat Bitenc ni več šef Geoplina. Kaj ima s tem Nada Drobne Popović?

V Petrolu niso pojasnili, zakaj so iz prodajalca plina odslovili svojega nekdanjega člana uprave za finance.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Kakšno rast gradbenih aktivnosti napoveduje GZS za letos in prihodnje leto
TOP Gradbeništvo
Napovedi gradbenih aktivnosti
TOP GradbeništvoVasilij Krivec Kakšno rast gradbenih aktivnosti napoveduje GZS za letos in prihodnje leto

Po lanski veliki, 24-odstotni rasti gradbenih aktivnosti se bodo te v Sloveniji letos zelo upočasnile, v EU se bodo zmanjšale. Lani so bile investicije v zgradbe vredne 7,1, letos bodo 7,6, prihodnje leto pa 7,9 milijarde evrov.

FINANCE
Marčni podatek: Inflacija v Sloveniji se ne znižuje, nasprotno
Finance
inflacija
Albina Kenda Marčni podatek: Inflacija v Sloveniji se ne znižuje, nasprotno 3

Če gledamo nacionalno specifično košarico, se je inflacija v Sloveniji marca celo povišala - s februarskih 3,4 odstotka na marčnih 3,6 odstotka. Tudi če gledamo vseevropsko primerljivo košarico dobrin, slovenska inflacija ne popušča. Dodajamo hiter pogled na inflacijo v Italiji

FINANCE
Triglav: kaj je udarilo po njihovem dobičku v letih 2022 in 2023
Finance
ZAVAROVALNICA
Tanja Smrekar Triglav: kaj je udarilo po njihovem dobičku v letih 2022 in 2023 2

Iz letnega poročila: zakaj je predlanski rezultat po novem izguba namesto stomilijonski dobiček? Tudi zaradi davkov.

FINANCE
Kamniški podjetnik: Javni uslužbenci bi morali tekmovati v spodbujanju gospodarstva
Finance
KAMNIŠKI RAZVOJNI FORUM
Jana Petkovšek Štakul Kamniški podjetnik: Javni uslužbenci bi morali tekmovati v spodbujanju gospodarstva 1

Na Kamniškem razvojnem forumu bomo govorili o nujni podpori gospodarstvu ter iskanju razlikovalnih prednosti, ki jih ima kamniška občina veliko.

FINANCE
IKT
Poslovanje v segmentu B2B je vse bolj digitalno - kako daleč smo v Sloveniji?
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTKlemen Koncilja Poslovanje v segmentu B2B je vse bolj digitalno - kako daleč smo v Sloveniji?

Slovenija je ob pospešku digitalizacije posla ostala zadaj, vsaj kar zadeva spletno poslovanje B2B. Še vedno se namreč ukvarjamo predvsem s CRM.