Okolje & energija
Komentar

Zgrešene energetske naložbe nam zagotavljajo drago elektriko

Slovenija zaradi svoje energetske politike ne bo izpolnila svojih obveznosti do leta 2020 - niti do leta 2030 in zelo verjetno niti do leta 2050

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
17.02.2013 22:30
Dopolnjeno: 17.02.2013 22:30
Čas branja: 4 min

Strokovnjaki in politiki so soglasni, da je fosilna goriva mogoče nadomestiti z obnovljivimi viri energije (OVE). Države EU so se zavezale zmanjšati izpuste toplogrednih plinov in trdnih delcev ob hkratnem zmanjšanju porabe energije. In Evropa misli resno o svojih obveznostih, o tem ni dvoma. Nemčija je že izpolnila svojo zavezo o deležu obnovljivih virov, to naj bi sicer uresničila do leta 2020. S tem je ustvarila veliko novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo in razvila nove tehnologije, ki jih ne trži le doma, ampak tudi in predvsem v tujini.

soca-ribici4-av.1361136608.jpg.o.470px.jpg

Večinoma uporabljamo klasične vire

Kako pa je pri nas? Sprva vladni politiki v Bruslju delijo obljube, pozneje pa se zaradi neizvajanja istih obljub izgovarjajo na opozicijo. Če pa že izpeljejo katero izmed reform in se zaradi tega zaupanje tujih partnerjev nekoliko poveča, hitro zaženemo vik in krik. Na področju OVE ni nič drugače.

Po podatkih energetske bilance Republike Slovenije (EBRS) je bruto domača poraba primarne energije lani znašala okoli 313,4 petadžula, od tega 84,8 odstotka iz klasičnih energetskih virov (predvsem premog, nafta in zemeljski plin) ter skromnih 15,2 odstotka iz obnovljivih virov in neobnovljivih industrijskih odpadkov (NIO) - 27,2 odstotka je pomenila hidroenergija, 70,6 odstotka drugi obnovljivi viri, predvsem biomasa, in 2,2 odstotka NIO. Poraba energije se je glede na leto 2011 povečala za 1,2 odstotka, zaradi tega so se povečali tudi izpusti toplogrednih plinov in prašnih delcev. Energetska odvisnost Republike Slovenije je 47,7-odstotna.

[A] 3d78Untitled-6.1361136846.gif

Svojih obveznosti ne bomo izpolnili

Žal lahko že danes trdim, da Slovenija zaradi svoje energetske politike ne bo izpolnila svojih obveznosti do leta 2020 - niti do leta 2030 in zelo verjetno niti do leta 2050. Ne samo da bo zato kaznovana s plačilom penalov in prisiljena kupovati drage energetske kupone v drugih državah, temveč bo tudi zaradi zgrešenih naložb v energetiki proizvajala drago in nekonkurenčno elektriko. Prav tako ne bo novih delovnih mest, ki bi jih lahko zagotovili z razvojem OVE. Gradimo TEŠ 6, iz katerega bo elektrika vsaj 50 odstotkov dražja, kot je njena trenutna borzna cena. Gradimo ga večinoma s posojili tujih bank, ki jih bo treba skupaj z obrestmi vrniti, razen če zdajšnja politika že načrtuje »grški scenarij«. Ustvarjenih ne bo tako rekoč nobenih novih dodatnih delovnih mest. Da bi bilo vse skupaj še slabše - pri celotnem projektu nismo izposlovali skoraj nobenih protidobav za slovensko gospodarstvo. In še to: glavni dobavitelj opreme je francoski Alstom, hkrati pa imamo s Francijo negativno bilanco.

Naložbi v TEŠ 6 bo verjetno sledila še naložba v Termoelektrarno Trbovlje (TET), nato v plinovod Južni tok in potem še v drugi blok nuklearke...

In če se sprašujete, kakšno povezavo ima to z OVE, odgovarjam, da ob navedenih naložbah zadolžena država in energetika preprosto ne bosta imeli kapitala, da bi lahko zadosti sofinancirali še OVE. Pa bi lahko.

Tujci bi vlagali tudi v vetrnice

Slovenija je kot lastnica klasičnih energetskih virov desetkrat revnejša od povprečja v svetu. Nasprotno pa je v precej boljšem položaju, kar zadeva razpoložljive obnovljive vire energije. Kot predalpska država ima razmeroma veliko padavin, zaradi česar so zelo velike možnosti izrabe hidropotenciala. Skupaj s podnebnimi danostmi izredne razmere za izrabo biomase. Kot hribovita dežela morda res nismo najprimernejši za izrabo vetrne energije, ki zahteva predvsem enakomeren in stalen veter, pa vendar so tujci pripravljeni (z dobičkom) vlagati. Izraba sončne energije je od izrabe vetrne energije precej bolj primerna, nekoliko pa je omejena z zemljepisno širino in s tem tudi kotom vpada sončnih žarkov. Potenciali geotermalne energije presegajo današnjo potrebo po energiji za nekaj stoletij.

Kako naprej?

Slovenija in njena politika imata v rokah tako rekoč vse vzvode, da lahko usmerjata prehod države na OVE, pa tudi za zmanjšanje porabe energije na prebivalca. V Sloveniji ni prostora, kjer ne bi bilo mogoče izrabljati vsaj enega izmed OVE. Cena instaliranega kilovata pri OVE pa tudi ni višja kot pri ceni za elektriko iz termoelektrarne, nuklearke ali hidroelektrarne.

Z radgonsko deklaracijo, ki jo je strokovna javnost skupaj s takratnim ministrom za okolje in prostor, predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije in članico odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane v evropskem parlamentu sprejela marca 2007, se je Slovenija zavezala, da bo v prihodnjih 20 do 30 letih klasične energetske vire v celoti nadomestila. Kje je danes ta dana beseda?

Kaj nam lahko prinese naložba v geotermalne vire

Poglejmo nekaj primerov naložb v geotermalne vire.

Za pridobivanje elektrike

Gradnja geotermalne elektrarne s 15 megavati električne instalirane moči pomeni letno proizvodnjo 112,5 gigavatne ure električne energije ali približno odstotek slovenske porabe. Groba ocena naložbe znaša 30 milijonov evrov. Ob z zakonom zagotovljeni enotni odkupni ceni 5,68 evra za kilovatno uro je letni dohodek 6,39 milijona evrov, kar pomeni, da bi se naložba povrnila v petih do šestih letih.

Neposredna izraba

Druga možnost uporabe geotermalnih virov je neposredna izraba. V tem primeru gre za izrabo termalne vode, in sicer v balneološko-rekreacijske namene - na primer za daljinsko ogrevanje, ogrevanje rastlinjakov in ribogojništvo, pa tudi v industriji. Pri subvenciji sto evrov za kilovat instalirane moči geotermalnega energetskega vira bi v desetih letih zagotovili okoli 130 megavatov dodatne instalirane toplotne moči. Za to bi potrebovali približno 13 milijonov evrov državne subvencije. Ob 40-odstotnem izkoristku bi na leto proizvedli 450 gigavatnih ur toplote, kar je ekvivalent 67 milijonov litrov ekstra lahkega kurilnega olja oziroma 446 tisoč sodov nafte. Pri ceni 61 evrov za 159-litrski sod bi prihranili 27 milijonov evrov na leto.

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke se uporabljajo za klimatizacijo in pripravo tople sanitarne vode tako v manjših kot tudi večjih objektih. Za njihovo delovanje lahko energijo odvzemamo odpadni termalni vodi, podtalnici ali pa neposredno iz kamenine. Zbiralnik lahko položimo neposredno pod površino zemljišča ali pa izdelamo vrtino, v katero vgradimo zaprt cevni sistem (geosonde).

Pri subvenciji 250 evrov za kilovat instalirane moči (deset milijonov evrov v desetih letih) je realno v desetih letih pričakovati gradnjo sistemov s toplotnimi črpalkami s skupno instalirano močjo 40 megavatov. To bi vsako leto občutno zmanjšalo kurjenje klasičnih energetskih virov (prihranili bi za okoli 16,7 milijona litrov lahkega kurilnega olja). Strošek za nakup na primer nafte bi se na letni ravni zmanjšal za 111 tisoč sodov. Pri ceni 61 evrov za sod bi na leto prihranili 6,8 milijona evrov.

Peter Kralj je neodvisen strokovnjak na področju raziskav in izrabe mineralnih surovin, vod in obnovljivih virov energije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Vlagatelj Maks
Predlogi za dividende, v zelenem pa le delnica Krke
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Predlogi za dividende, v zelenem pa le delnica Krke
FINANCE
Kako sem ugotovila, da mi ne dela daljinsko odčitavanje elektrike
Finance
ELEKTRIKA
Tanja Smrekar Kako sem ugotovila, da mi ne dela daljinsko odčitavanje elektrike 2

Kaos pred novim načinom obračunavanja elektrike: medtem ko na agenciji za energijo ne vidijo težav pri zaračunavanju elektrike po novem, elektrodistribucija opozarja, da je pri odčitavanju vse več motenj, ki jih ne morejo odpravljati sproti.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Ko se upokoji vodja gradnje
TOP Gradbeništvo
Maša Arko, Maja Koršič Potočnik
TOP GradbeništvoMaša Arko Ko se upokoji vodja gradnje

Kako naprej, ko velik gradbeni projekt trči ob javnonaročniški formalizem zaradi upokojitve odgovorne osebe, na trgu pa ni alternative?

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Kako ravnati ob kibernetskih incidentih? Razlagamo v šestih korakih
FINANCE
Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov
Finance
PREMAJHNA KONKURENCA IN VELIKI STROŠKI
Petra Sovdat Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov 3

Do konca obratovalnega časa odlagališča je predviden strošek skoraj 300 milijonov evrov, pravi agencija za radioaktivne odpadke.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti