Okolje & energija

Vladi pozivi, naj zagotovi denar za energetsko učinkovitost

V Centru za energetske rešitve menijo, da zamik razpisov Eko sklada državo oddaljuje od zavez Evropi glede energetske učinkovitosti

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Transport in logistika
Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili
Transport in logistika
Energetske nagrade 2024
Transport in logistikaNataša Koražija Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili

Za gradnjo sistema energetsko učinkovite dostave paketov so morali preurediti vse procese; kako s paketomati režejo prevožene kilometre in izpuste

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

18.03.2015 17:56
Čas branja: 1 min

Zagotovite čim hitrejšo objavo javnih pozivov in razpisov za spodbujanje ukrepov učinkovite rabe energije in obnovljivih virov (URE in OVE), ki bodo omogočili normalizacijo poslovanja, v dopisu vladi poziva Center energetskih rešitev (CER).

V dopisu so kot pobudniki omenjeni ustanovni člani centra Petrol, Jelovica in Knauf Insulation, naslovniki pa so ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, minister za finance Dušan Mramor, minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in direktor Eko sklada Milenko Ziherl.

O zamiku pri razpisu za denar Eko sklada smo pisali na [oe.finance.si] , o denarju, ki ga dajemo za zeleno energijo pa na [oe.finance.si] .

V CER o posledicah pravijo: "Zamikajo se investicije v OVE in URE ter zaustavljajo obnove energetsko neučinkovitih objektov in vlaganja v trajnostno mobilnost, kar državo oddaljuje od doseganja zastavljenih podnebno-energetskih ciljev, sprejetih na ravni Evropske unije." Pristavljajo, da nastaja poslovna škoda tudi za izvajalce.

V OVE in URE povprečno več kot 20 milijonov letno

O ukrepih URE in OVE so danes govorili tudi na Institutu Jozef Štefan (IJS). Franko Nemac, Agencija za prestrukturiranje energetike, je na dogodku o financiranju ukrepov dejal, da je bilo v obdobju med 2007 in 2013 okviru kohezijskega sklada odobrenih okrog 150 milijonov evrov nepovratnih subvencij za URE in OVE.

Vgrajena oprema je bila pri tem v veliki večini dobavljena iz tujine. Če bomo želeli od takšnih ukrepov v Sloveniji imeti gospodarske koristi, bomo morali pri nas kreirali proizvodnjo za tovrstne ukrepe, saj je v preteklem obdobju bilo za to finančnih sredstev dovolj, je dejal.

Energetsko pogodbeništvo

Damir Staničić z centra za energetsko učinkovitost IJS je spregovoril o modelu inovativnega energetskega podjetništva, ki deluje na način, da ponudnik energetskega pogodbeništva ponudi podjetju ukrep URE, vanj investira in ga nadzoruje ter preko učinkov poplača svojo investicijo. Energetsko pogodbeništvo se sicer ne izplača za projekte v vrednosti manj kot 50 tisoč evrov, saj tovrstne ukrepe navadno spremljajo visoki stroški.

V Sloveniji smo na tem področju pričeli v letu 2001 s prvim projektom, leta 2009 smo prešli na koncesije in v tistem letu imeli prvo eksplozijo tovrstnih projektov. Leta 2012 so vstopili veliki igralci, s čimer smo pridobili dodatne finančne vire in izvedli okrog 50 projektov, lani pa smo vpeljali tudi zasebne finančne vire.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Okolje & energija
Dobrega gradbinca za energetsko prenovo je težko dobiti
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Dobrega gradbinca za energetsko prenovo je težko dobiti 5

Slovenska gradbena operativa ni sposobna narediti bistveno več energetskih sanacij, kot jih je v letu 2017, je povedal direktor Eko sklada Hinko Šolinc.

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov: vrhunska predavanja in uspešne energetske rešitve
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Dnevi energetikov: vrhunska predavanja in uspešne energetske rešitve

Kaj prinašajo Dnevi energetikov, letošnje najpomembnejše srečanje slovenskih energetskih menedžerjev?

FINANCE
Okolje & energija
Dvajset let energetske odličnosti: od pionirjev do profesionalcev
FINANCE
Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod
OGLAS
Finance
Skupina HSE
Finance PR Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod (OGLAS)

Skupina HSE je največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji in nosilka zelenega prehoda. Sledimo poglavitnim strateškim smernicam države in Evropske unije na področju trajnostnega razvoja ter temu nenehno prilagajamo svojo dejavnost in storitve. Več kot polovica proizvedene električne energije iz skupine HSE že danes prihaja iz obnovljivih virov, končnim odjemalcem pa ponujamo celovite in konkurenčne energetske rešitve na področju trajnostne energetske oskrbe in samooskrbe.

FINANCE
Okolje & energija
(video) Na Dnevih energetikov svetovna avtoriteta za energetske poslovne modele
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Na Dnevih energetikov svetovna avtoriteta za energetske poslovne modele

Na letošnjih Dnevih energetikov bo predaval tudi Philip Lewis, ki sodi med najpomembnejše svetovne avtoritete pri oblikovanju novih poslovnih modelov na maloprodajnem trgu električne energije.

FINANCE
Okolje & energija
Bruselj za energetske projekte 200 milijonov evrov
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Bruselj za energetske projekte 200 milijonov evrov

Evropska komisija je objavila razpis iz instrumenta za povezovanje Evrope za financiranje projektov električne energije, pametnih omrežij, plinskih in čezmejnih odsekov.

FINANCE
Okolje & energija
(video) Na Dnevih energetikov tudi o verižnih blokih v energetiki
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Na Dnevih energetikov tudi o verižnih blokih v energetiki

»Tehnologija verižnih blokov je manjkajoči člen v energetiki.«

FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.