Avto

Par-nepar ali kako bi čistili zrak v najlepšem mestu na svetu

Pariška županja za zmanjšanje onesnaženja zraka predlaga sistem par-nepar, brezplačen javni transport, prepoved vožnje tovornjakov

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

20.03.2015 10:26
Čas branja: 1 min

"Pariz je najlepše mesto na svetu," je v intervjujih po nastopu mandata večkrat poudarila francoska županja iz vrst socialistov Anne Hidalgo, ki je bila izvoljena aprila lani.

A, kot poročajo mediji, se več kot dvomilijonsko mestno središče bori z naraščajočo onesnaženostjo zraka, zato je županja predstavila ukrepe za njegovo zmanjšanje.

Hidalgojeva zdaj vladi Francoisa Hollanda predlaga, da bi uvedli ukrep omejitve vožnje z avtomobilom po sistemu par-nepar ter prepoved vožnje tovornjakov - oboje bi veljalo le ob petkih.

Po stopinjah Milke Planinc

Slovencem je ukrep par-nepar znan iz časov Jugoslavije, le da je do njega prišlo iz drugih razlogov. Milka Planinc, ki je med letoma 1982 in 1986 vodila Jugoslavijo (presedovala je zveznemu izvršnemu svetu), je sprejela več ukrepov za blokado uvoza potrošnih dobrin.

V državi je zmanjkovalo goriva, zato so najprej uvedli bone, ki so lastnikom omogočili, da kupijo največ 40 litrov goriva mesečno, ker to ni znižalo povpraševanja, pa so uvedli še sistem 'par-nepar'. En dan so se lahko z avtomobilom vozili le tisti s sodo številko na registrski tablici, drugi dan tisti z liho številko, navaja Wikipedia.

A ljudje so se znašli. Tisti, ki so bili bolj pri denarju, so se nevšečnostim izognili tako, da so kupili še en avto.

Za prekrškarje celo zaseg avtomobila

Sistem v francoski prestolnici bo podoben, poroča francoski LesEchos.fr, pri čemer navajajo, da za električna vozila, hibride in vozila na plin omejitev ne bi veljala. Ukrep bi veljal za Pariz in 22 predmestnih občin, prekrškarji pa bi tvegali 22 evrov kazni in - kar je bolj problematično - začasni odvzem ali celo zaseg avtomobila.

Ukrep seveda ne bi veljal za policijska, gasilska, reševalna, zdravstvena vozila. Lesechos.fr poroča še, da bi bila izvzeta transportna vozila centralne banke Francije, nacionalnega energetske družbe EDG-GDF in zaporov.

Dodajmo, da so v Parizu sistem par-nepar do zdaj že dvakrat uvedli za kratek čas (le leta 1997 in lani marca).

pariz-ss.1401459820.jpg.w.960px.jpg

Brezplačen javni transport

Pariška županja sicer predlaga še, da bi bil ob petkih javni transport brezplačen. Parižane je pozvala k uporabi platform za skupne prevoze (podobno kot je pri nas prevozi.org ).

Uradniki francoske prestolnice predlagajo še znižanje omejitev hitrosti in prebivalcem svetovali, naj se izogibajo intenzivni športni aktivnosti zunaj ter sprehodom z otroki, navajajo francoski mediji.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
Med izganjalci dizla tudi Rim. Vendar ne zaradi zdravja meščanov.
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Med izganjalci dizla tudi Rim. Vendar ne zaradi zdravja meščanov.

»Rim se je odločil, da bo leta 2024 prepovedal vožnjo z dizli v zgodovinskem središču mesta,« je včeraj povedala županja Virginia Raggi.

FINANCE
Transport in logistika
Propad izposojevalnice  e-avtov v Parizu: umikajo več kot štiri tisoč vozil
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Propad izposojevalnice e-avtov v Parizu: umikajo več kot štiri tisoč vozil 2

Souporaba vozil naj bi bila prihodnost mestnega transporta, vendar se poslovni model Autoliba ni izšel, županja Pariza pa ni hotela pokriti izgube

IZVOZNIKI
Novice
Predstavite se francoski poslovni javnosti
FINANCE
Avto
Padla je odločitev: nemška mesta smejo omejiti promet z dizelskimi vozili
Avto
AvtoAlbina Kenda Padla je odločitev: nemška mesta smejo omejiti promet z dizelskimi vozili 16

Nemško sodišče, ki je danes odločalo o usodi dizlov v nemških mestih, je odločilo, da so prepovedi prometa v mestnih središčih zakonite

FINANCE
Okolje & energija
Študija: Kitajska zmaguje v boju proti smogu
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Študija: Kitajska zmaguje v boju proti smogu

Kitajska očitno zmaguje v boju proti onesnaženosti zraka. Z napredkom se obeta podaljšanje pričakovane življenjske dobe za več kot dve leti, kaže študija univerze iz Chicaga.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)