V Nemčiji bodo danes predstavili podnebni načrt V Nemčiji bodo danes predstavili podnebni načrt Nemška vlada bo danes predvidoma razkrila načrt za zaščito podnebja. Načrt bi lahko dodatno obremenil nemške blue chipe za več milijard evrov.
Na vladi zavrnjeno posredovanje Bratuškove v družbah ELES in Borzen Na vladi zavrnjeno posredovanje Bratuškove v družbah ELES in Borzen Na dnevni red današnje seje vlade sta bila uvrščena predloga za spremembe aktov o ustanovitvi družb ELES in Borzen, vendar nista bila sprejeta.
Zakaj je moralo podjetje Paradajz vrniti prejeto subvencijo Zakaj je moralo podjetje Paradajz vrniti prejeto subvencijo Na Pomurskem forumu Financ smo govorili o uporabi termalne vode in geotermalne energije v pomurskem gospodarstvu.

Premogovnik Velenje lani z manjšo proizvodnjo

Čas branja: 1 min
01.04.2015  14:53
Premogovnik Velenje je lani odkopal dobre tri milijone ton premoga, kar je okoli 582.000 ton manj od načrtov. Ta izpad proizvodnje je po oceni glavnega tehničnega vodje premogovnika Bogdana Makovška posledica izjemno zahtevnih montangeoloških razmer v centralnem delu jame Preloge na odkopu CD1.
avtor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Po njegovih besedah so se težave pojavljale že pri pripravi omenjenega odkopa, izdelavi smernih prog in komore. Po teh začetnih težavah z zagonom je proizvodnja na odkopu stekla, a so jo morali septembra lani zaradi zatesnitve odvozne proge za dva meseca ustaviti, je zapisano v internem glasilu premogovnika.

Pretesariti so morali več kot 80 metrov proge, kar je bilo zaradi težkih razmer in zelo rušljive hribine izredno zahtevno delo. Sreča v nesreči je bila, da je odkop CD1 brez večjih težav prestal dvomesečno mirovanje, pravi Makovšek.

Pred tem v zgodovini velenjskega premogovnika tako dolge zaustavitve proizvodnje na odkopu po njegovih pojasnilih še niso imeli.

premogovnik-velenje-002-jm.1404411288.jpg.n.600px.jpg

Velenjski rudarji so v prvih dveh mesecih letos odkopali okoli 430.000 ton premoga, kar je v okviru načrta. Podobna proizvodnja bo tudi ta mesec, v končni fazi pa je priprava novega odkopa v jami Pesje, ki naj bi po zadnjih načrtih začel delovati okrog 10. aprila.

Po Makovškovi oceni morajo ta odkop čim prej odkopati, da bodo lahko v odkopavanje v zadnji četrtini leta vključili še dodatni odkop v jami Pesje. "Od tega odkopa spet pričakujemo zelo dobre proizvodne rezultate. Z njim naj bi odkopali okoli dva milijona ton premoga, letos sicer manjši del, saj je glavnina proizvodnje s tega odkopa načrtovana v prihodnjem letu," je dejal.

Kot je dodal, bo v začetku aprila končal z obratovanjem odkop k.-65D, ki je krovninski, kar pomeni, da imajo težave s plinskim stanjem.

Premogovnik Velenje letos načrtuje odkop 3,5 milijona ton premoga, pri kurilni vrednosti 10,27 gigajoula za tono. Če bo dosežena kurilna vrednost okoli 11 gigajoula za tono, pa bo treba odkopati okrog 3,35 milijona ton premoga.

Premogovnik Velenje je imel na deponiji konec februarja približno 200.000 ton premoga, ob koncu tega meseca naj bi bilo na deponiji še okoli 150.000 ton lignita.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Nov velik energetski projekt: slovenska proizvodnja vodika za več obnovljivih virov 6

Družbe Plinovodi, HESS, HSE in ELES so se dogovorile o sodelovanju pri skupni pobudi za projekt proizvodnje in uporabe vodika ter spajanja...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Poglejte, kaj piše v slovenskem patentu za shranjevanje električne energije 5

Matjaž Valant z Univerze v Novi Gorici je spomladi presenetil z informacijo, da je izumil postopek za shranjevanje električne energije v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nor birokratski zaplet, ki zavira razmah fotovoltaik 1

Sosedje, ki ne živijo v istem bloku, potrebujejo za skupnostno fotovoltaiko gradbeno dovoljenje, ki pa ga ne morejo dobiti, ker je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Z umetno inteligenco do prihrankov elektrike pri toplotnih črpalkah

Švicarski raziskovalci so razvili metodo, pri kateri z uporabo umetne inteligence oblikujejo novo generacijo kompresorjev toplotnih...

OK & EN
Novice
Novice (dopolnjeno) Pripravljen je nov osnutek energetskega načrta. Poglejte, kaj pravi o NEK 2 in TEŠ 6 5

Končana je različica 4.0 celovitega Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN). Odločitev o NEK 2 je eden ključnih izzivov.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj so jedrske elektrarne na Kitajskem cenejše kot na zahodu 1

Kakšni so ekonomski vidiki jedrske energije in kakšna je njena sprejemljivost v javnosti? O tem bodo med drugim govorili septembra v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj se bomo v resnici odločali o drugem bloku jedrske elektrarne 6

Če želimo doseči podnebne cilje, moramo omogočiti enakovredno in nevtralno obravnavo vseh nizkoogljičnih tehnologij za proizvodnjo...