Okolje & energija

Kako brez denarja prenoviti občinski vodovod

Pristop, kot ga uporabljajo pri energetskem pogodbeništvu, lahko izvajajo tudi pri prenovi drugih objektov.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

09.09.2015 16:44
Čas branja: 2 min

Slovenske občine od 1. januarja 2014 na leto prenovijo najmanj tri odstotke skupne tlorisne površine javnih stavb. Svojega denarja nimajo dovolj, lahko pa prenovo opravijo s sklepanjem energetskega pogodbeništva. Po mnenju županov in drugih udeležencev srečanja slovenskih občin na celjskem sejmu MOS je pri tem še veliko neizkoriščenega potenciala, so sporočili iz celjskega sejma.

Najuspešnejša mala občina

Občina Brda je med malimi občinami energetsko najuspešnejša. Lani so dokončali energetsko sanacijo treh javnih stavb, kar je po mnenju direktorja Goriške lokalne energetske agencije Rajka Lebana najbolj smiselno, prihranki pa najbolj učinkoviti. Za energetsko sanacijo Osnovne šole Dobrovo so pridobili denar iz kohezijskih sredstev, podružnično šolo Kojsko so sanirali tudi s švicarskim prispevkom, sanirali pa so tudi občinsko stavbo. »S to rešitvijo ni bilo treba preveč obremeniti proračuna občine. Prej smo plačevali okrog 15 tisoč evrov elektrike na mesec, danes po izpeljanih ukrepih pa v povprečju 7.200 evrov. S tem se poplačuje vlagatelj in mi privarčujemo sredstva,« je razložil župan Brd Franc Mužič. Ustvarili so že 49 tisoč evrov prihranka, z 90 odstotki se je poplačal koncesionar, deset odstotkov pa je dobila občina.

Kdo prevzame tveganje

»Energetsko pogodbeništvo je dogovor med dvema partnerjema. Eden investira v ukrepe, ki prinašajo prihranke, drugi pa s prihranki poplača prvega. Tveganje se tako prenese na partnerja, ki je zagotovil prenovo,« je županom energetsko pogodbeništvo razložil Leban. Dodal je, da čakajo na pristojna ministrstva, da sestavijo pravila, po katerih bi investitorji na temelju energetskega pogodbeništva lažje sodelovali pri izpolnjevanju energetskih zavez.

Pogodbeništvo tudi pri vodovodu in okolju

Župani so med drugim govorili o priložnostih energetskega pogodbeništva pri javnih stavbah, predstavniki kapitala pa vidijo priložnost še drugje. »Projekte se da uporabiti na vodovodnih sistemih in okoljskih rešitvah. Oblikovati je treba dogovore med več partnerji pri projektu, poleg lokalnih skupnosti so to lahko hoteli, kar je bil primer na Bledu, ali industrija kot v Kamniku,« je povedala Blaženka Pospiš Perpar iz Petrola, ki je leta 2001 podpisalo prvo energetsko pogodbo v Kranju in se bo iztekla 2017.

Sanacija večstanovanjskih blokov, neizkoriščena priložnost

Neizkoriščene možnosti so še pri sanaciji večstanovanjskih stavb, kjer pa sta največji oviri nadzor učinkovitosti energetske prenove in pridobitev soglasja etažnih lastnikov za sanacijo. Gregor Suhadolnik iz GEN-I je predstavil model, s katerim omogočajo energetsko sanacijo večstanovanjskih objektov, ne glede na to, v kateri lasti so. Ta upošteva vso zakonodajo in predvideva veliko več sodelovanja različnih deležnikov. »Minimalne subvencije države so potrebne, da bi občine lahko več vlagale v energetsko učinkovite projekte,« pa je potrebo po večji pomoči države izpostavil Mirko Marinič iz Energetike Ljubljana.

Energetskih dogovorov bo vse več

Ena izmed dobrodošlih praks občin je tudi energetsko knjigovodstvo, ki so ga uvedli v občini Šentjur. Župan Marko Diaci je prepričan, da bo v bodoče energetskih dogovorov še več. Do zdaj so koncept prihranka energije pri njih uporabili na dveh občinskih objektih, so še sporočili iz Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti.

gradbinci-fasada2.1441809267.jpg.n.960px.jpg
Energetsko pogodbeništvo je dogovor med dvema partnerjema. Eden investira v ukrepe, ki prinašajo prihranke, drugi pa s prihranki poplača prvega.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Okolje & energija
Dobrega gradbinca za energetsko prenovo je težko dobiti
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Dobrega gradbinca za energetsko prenovo je težko dobiti 5

Slovenska gradbena operativa ni sposobna narediti bistveno več energetskih sanacij, kot jih je v letu 2017, je povedal direktor Eko sklada Hinko Šolinc.

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov: vrhunska predavanja in uspešne energetske rešitve
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Dnevi energetikov: vrhunska predavanja in uspešne energetske rešitve

Kaj prinašajo Dnevi energetikov, letošnje najpomembnejše srečanje slovenskih energetskih menedžerjev?

PA
Novice
Lahko 'blockchain' preoblikuje celotni energetski sektor?
Finance Akademija
NovicePoslovna akademija Lahko 'blockchain' preoblikuje celotni energetski sektor?

Na letošnjih Dnevih energetikov Goodall o prednostih razvoja trajnostnih energetskih tehnologij, Smole o novih rešitvah na področju verižnih blokov, Lewis pa o odzivu odjemalcev na nove energetske storitve

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.

FINANCE
Okolje & energija
(video) Na Dnevih energetikov svetovna avtoriteta za energetske poslovne modele
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Na Dnevih energetikov svetovna avtoriteta za energetske poslovne modele

Na letošnjih Dnevih energetikov bo predaval tudi Philip Lewis, ki sodi med najpomembnejše svetovne avtoritete pri oblikovanju novih poslovnih modelov na maloprodajnem trgu električne energije.

FINANCE
Okolje & energija
(video) Na Dnevih energetikov tudi o verižnih blokih v energetiki
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Na Dnevih energetikov tudi o verižnih blokih v energetiki

»Tehnologija verižnih blokov je manjkajoči člen v energetiki.«

FINANCE
Okolje & energija
Dvajset let energetske odličnosti: od pionirjev do profesionalcev
FINANCE
Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod
OGLAS
Finance
Skupina HSE
Finance PR Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod (OGLAS)

Skupina HSE je največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji in nosilka zelenega prehoda. Sledimo poglavitnim strateškim smernicam države in Evropske unije na področju trajnostnega razvoja ter temu nenehno prilagajamo svojo dejavnost in storitve. Več kot polovica proizvedene električne energije iz skupine HSE že danes prihaja iz obnovljivih virov, končnim odjemalcem pa ponujamo celovite in konkurenčne energetske rešitve na področju trajnostne energetske oskrbe in samooskrbe.