Okolje & energija

Ob slabši kakovosti zraka priporočila za kurjenje

Kakovost zraka v Sloveniji je bila lani slabša kot leto prej. Glavna težava poleti je ozon, pozimi pa prašni delci. Glavni vir slednjih so individualna kurišča, zato okoljsko ministrstvo poleg ukrepov Eko sklada prebivalcem med drugim priporoča, naj ne kurijo lesa, če imajo druge možnosti ogrevanja, in naj ne kurijo na prostem.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
18.01.2016 13:45
Čas branja: 2 min

Kakovost zraka v letu 2015 je bila po predhodni oceni Agencije RS za okolje (Arso) slabša kot v letu 2014. "Slabša kakovost je povezana predvsem s slabšimi meteorološkimi pogoji. Leto 2014 je bilo izredno namočeno," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejala Janja Turšič iz Arsa.

Glavna težava v poletnem času je ozon, ta onesnaženost pa ima regionalni značaj z velikim vplivom čezmejnega prenosa, in sicer iz Padske nižine. Dovoljene vrednosti so največkrat presežene v Kopru in Novi Gorici, najvišje povprečne koncentracije pa beležijo na Krvavcu.

V zimskem času je največja težava onesnaženost z delci PM 10, ki je posledica lokalnih izpustov in neugodnih vremenskih razmer. Lani je bilo število preseganj dnevne mejne vrednosti teh delcev nad dopustno na šestih merilnih mestih, letna mejna vrednost pa ni bila presežena na nobenem merilnem mestu.

Največkrat so bile dnevne mejne vrednosti presežene v Celju in Zasavju, pa tudi v Murski Soboti, Ljubljani in Novem mestu. K izpustom največ, skoraj dve tretjini, prispevajo individualna kurišča, z okoli 15 odstotki sledi promet, je povedala Turšičeva.

"Tudi leto 2016 smo začeli zelo slabo," so ugotovili na Arsu, kjer glede na vreme pričakujejo, da bo tudi ta teden prišlo do preseganj dovoljenih koncentracij.

Arso v dneh, ko je napovedana velika verjetnost preseganja mejnih vrednosti, prebivalcem priporoča, naj ne kurijo lesa v pečeh in kamnih, če imajo druge možnosti ogrevanja, naj zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, naj namesto osebnih vozil uporabljajo javni prevoz in naj ne kurijo na prostem.

"Od časa ekonomske krize ugotavljamo, da čedalje več ljudi za gorivo uporablja les ali celo odpadke," je dejala generalna direktorica direktorata za okolje na ministrstvu Tanja Bolte.

Poleg pravilno vgrajene kurilne naprave in njene uporabe skladno z navodili proizvajalca je za pravilno kurjenje pomembno, da je les čim manj vlažen in da so polena približno enake velikosti. Ne sme se kuriti lesnih odpadkov, ki vsebujejo lepila, barve ali lak, plastičnih ali kuhinjskih odpadkov, tiskanega papirja, odpadnih motornih olj, pnevmatik,je navedla.

Boltetova je povedala, da so za vsa območja v Sloveniji sprejeti programi ukrepov, vlada je tudi že potrdila finančni načrt Eko sklada za letos, ki bo razpisal za 50 milijonov evrov spodbud.

Ukrepom - med drugim za toplotno izolacijo stavb, vgradnjo učinkovitih kurilnih naprav in toplotnih črpalk ter uporabo skupnih kotlovnic za več stavb - so letos dodali spodbude za priklop na daljinsko ogrevanje, kjer je to mogoče.

Boltetova je poudarila, da ne more vsega narediti država s financiranjem, ampak lahko v največji meri k boljši kakovosti zraka prispevajo prebivalci. "Dobili smo informacije, da v nekaterih občinah ljudje ne želijo več plačevati komunale, ker vse odpadke skurijo v kurilnih napravah," je ponazorila.

Ministrstvo je danes znova poudarilo, da je bil sistem dimnikarskih storitev podaljšan do konca leta 2016, tako da imajo uporabniki kurilnih naprav enake obveznosti, kot so jih imeli doslej. Novi predlog zakona naj bi bil pripravljen letos, več pa Boltetova ni mogla povedati, ker še zbirajo predloge in pripombe, ki so bile podane na osnutek zakona, ki je bil v javni razpravi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
V petini gospodinjstev razmišljajo o spremembi načina ogrevanja
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA V petini gospodinjstev razmišljajo o spremembi načina ogrevanja 3

Dobra petina slovenskih gospodinjstev razmišlja o prehodu na drugačen način ogrevanja prostorov ali dopolnitvi obstoječega načina ogrevanja, saj jim to predstavlja največji strošek za energijo. Vse več gospodinjstev pri tem motivira tudi zmanjšanje vplivov na okolje, ki jih povzročajo z gretjem, kažejo izsledki raziskave REUS.

FINANCE
Okolje & energija
Energetika Ljubljana v novo naložbo za čistejši zrak
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Energetika Ljubljana v novo naložbo za čistejši zrak

V enoti TE-TOL v Energetiki Ljubljana bodo dodatno znižali emisijske koncentracije dušikovih oksidov s postavitvijo naprave za denitrifikacijo dimnih plinov DENOx.

FINANCE
Nepremičnine
Nova napoved: gradnja Šumija naj bi se začela še letos
Nepremičnine
NepremičnineJurij Šimac Nova napoved: gradnja Šumija naj bi se začela še letos 5

Oživlja še eden od zapuščenih nepremičninskih projektov v Ljubljani

FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico
OGLAS
Finance
Finance PR Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Pozimi je zrak prekomerno onesnažen tudi sredi gozdov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Pozimi je zrak prekomerno onesnažen tudi sredi gozdov 7

Zrak ni onesnažen samo v večjih mestih. Tudi na podeželju sredi gozdov koncentracija PM 10 pozimi pogosto preseže dopustno mejo, so pokazale meritve v Loškem Potoku.

AGROBIZ
(SUPERBIROKRACIJA) Čebelarji in vinarji, pripravite se, po novem ste embalerji!
Agrobiznis
Tanja Smrekar (SUPERBIROKRACIJA) Čebelarji in vinarji, pripravite se, po novem ste embalerji! 1

Prijaviti se morate na ARSO, tehtati embalažo in o njej poročati

FINANCE
Okolje & energija
Kaj morate vedeti, preden kupite toplotno črpalko
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kaj morate vedeti, preden kupite toplotno črpalko 24

Osem vprašanj in odgovorov o toplotnih črpalkah

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.