Okolje & energija

Gramoz zasul polkilometrski odsek struge reke Idrijce

Več tisoč kubičnih metrov gramoza je po odprtju glavne zapornice jezu pri Kobili zasulo polkilometrski odsek reke Idrijce. Za tako potezo se je družba Soške elektrarne Nova Gorica (SENG) konec minulega tedna odločila zaradi plazu pri Rakah blizu Idrije in s tem za zaprtje dovoda vode po vodnem kanalu Rake, ki poganja malo hidroelektrarno Mesto.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
23.02.2016 21:16
Čas branja: 2 min

Zaradi odprtja glavne zapornice jezu je prišlo do nenadnega in hitrega splavljenja več tisoč kubičnih metrov gramoza, ki se je več let kopičil za jezom. Gramoz je reka nanesla v dolžini več kot pol kilometra dolvodno in je zasul vse tolmune od Kobile do mestnega pokopališča ter tako uničil ves živelj v tem delu reke.

Pričakovati pa je, da bo reka ob prvem večjem vodostaju gramoz splavila naprej vse do Idrije in bo nastala še večja škoda.

V SENG so za STA povedali, da so ravnali skladno s predvidenimi ukrepi, ki jih določa koncesijska pogodba. "Zaradi plazu, ki je zasul in s tem zajezil dovodni kanal, bi utegnila nastati velika dodatna materialna škoda na infrastrukturi in zasebnem premoženju. O vseh načrtovanih ukrepih smo predhodno obvestili Ribiško družino Idrija. Že v četrtek je bil v dopoldanskem času o nameravanem ukrepu obveščen član Ribiške družine Idrija. V dogovoru z ribiči smo še isti dan izvedli tudi izlov rib iz kanala. Kljub našemu obvestilu in sodelovanju pri izvedbi ukrepov za zavarovanje ribjega življa, nas s strani ribiške družine do danes ni kontaktiral nihče. Zapornica je bila odprta od četrtka, zato v družbi SENG težko razumemo, da se ribiči sploh niso odzvali," na očitke idrijskih ribičev odgovarjajo v družbi.

Ta dogodek je povzročil velike naravne posledice ter ekonomsko škodo idrijski ribiški družini zaradi izpada dohodka od turističnega ribolova. Ta del reke sodi v Krajinski park Zgornja Idrijca v okviru Geoparka Idrija, ki je pod okriljem Unesca, saj so tu ribiči in obiskovalci lahko v tolmunih občudovali največje in najlepše primerke soške postrvi tipa zgornja Idrijca, sedaj pa je reka v tem delu mrtva.

Jez Kobila na Idrijci je bil postavljen že v 16. stoletju. "Za vsako vodno pregrado se nabira prod oziroma naplavine. Z odprtjem talne zapornice na jezu, ki je namenjena tudi uravnavanju prevajanja proda po strugi, se je manjši del proda iz akumulacije prenesel dolvodno skupaj z velikimi količinami vode. Glede na to, da so bili vsi izvedeni ukrepi s strani SENG skladni z ustaljeno prakso in obratovanjem ob izrednih dogodkih, za SENG omenjene aktivnosti niso neobičajne. Še posebej, ker smo vse aktivnosti izvedli ob vednosti ribičev, do danes pa nas ni nihče obvestil o morebitni škodi."

V SENG sicer zagotavljajo, da se bodo tudi v tem primeru se odzvali "ustrezno in odgovorno". "Takoj, ko smo iz medijev izvedeli za nastalo problematiko, smo priprli talno zapornico in s tem napolnili akumulacijo ter izvedli dodatno zaščito pred vdorom vode v kanal," so dodali.

Natančnih izračunov škode v Ribiški družini (RD) Idrija še niso izdelali, vendar je ta po prepričanju predsednika RD Idrija Zorana Babiča zelo obsežna. Narava in ribiška družina bosta potrebovali več let, da spet obudita naravni vodni živelj v tem delu reke. Najprej se bo moralo vzpostaviti novo ravnovesje med naplavinami in vodotokom, šele nato bo narava lahko začela z obnavljanjem vodnega življa, alg in drugih malih vodnih organizmov. Šele nato bodo idrijski ribiči lahko vložili v ta odsek reke soške postrvi tipa zgornja Idrijca, ki jih gojijo v svoji ribogojnici.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
Kaj pravijo v murskosoboškem vodovodu o hidroelektrarni in podtalnici
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kaj pravijo v murskosoboškem vodovodu o hidroelektrarni in podtalnici

Navajamo trditve podjetja Vodovod sistema B, kjer pravijo, da bi izgradnja hidroelektrarne na Muri ogrozila podtalnico.

FINANCE
Okolje & energija
Dramatično globalno vodno poročilo OZN
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Dramatično globalno vodno poročilo OZN 1

Okoli 3,6 milijarde ljudem vsaj en mesec na leto grozi nevarnost pomanjkanja vode, do leta 2050 pa se lahko njihovo število povzpne na med 4,8 in 5,7 milijarde, so zapisali v poročilu OZN o razvoju voda za leto 2018.

FINANCE
Okolje & energija
A. Komat: Borci proti poplavam povečujejo nevarnost poplav
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar A. Komat: Borci proti poplavam povečujejo nevarnost poplav

»Svetovno prebivalstvo se je v preteklem stoletju potrojilo, uporaba vode pa se je povečala kar za šestkrat. Tudi zato je vse bolj jasno, da, ko govorimo o vodi, v resnici govorimo o naši prihodnosti pa tudi o položaju, ki ga bomo kot država imeli v svetu,« je povedal evropski poslanec Igor Šoltes na okrogli mizi Ali ustava drži vodo?

FINANCE
Okolje & energija
Nedo, model za sodelovanje z Japonsko, bi uporabili še kje
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Nedo, model za sodelovanje z Japonsko, bi uporabili še kje

“Slovensko-japonski projekt Nedo je vzorčni model sodelovanja med državama bi ga lahko razširili tudi na druga področja,” je, kot so sporočili z infrastrukturnega ministrstva, povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti.

Moje finance
Razno
3. mesto: Goriška regija (13 občin)
Moje finance
RaznoMarja Milič 3. mesto: Goriška regija (13 občin)
FINANCE
Evropska prestolnica kulture, gospodarska priložnost Nove Gorice in Gorice
Finance
Borut Hočevar Evropska prestolnica kulture, gospodarska priložnost Nove Gorice in Gorice

»Območje Nove Gorice in Gorice ima veliko možnost, da nadgradi svojo makro in mikro ekonomijo,« je povedala novo izvoljena senatorka italijanskega parlamenta Tatjana Rojc.

FINANCE
Okolje & energija
HSE bi lahko sam financiral srednjesavske elektrarne
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar HSE bi lahko sam financiral srednjesavske elektrarne

Kje smo trenutno pri pripravi koncesijske pogodbe za elektrarne na srednji Savi, smo govorili v sredo na Zasavskem forumu časnika Finance.