Okolje & energija

Zdravje Slovencev in stanje okolja: kaj kažejo novi podatki

Agencija za okolje (ARSO) je objavila osvežene kazalce o vplivu okolja na zdravje.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

25.02.2016 07:36
Čas branja: 1 min

Že majhne izboljšave okolja lahko pripomorejo k zmanjšanju števila bolezni, kar omogoča večjo kakovost življenja, pa tudi dolgoročen finančni prihranek, so zapisali v ARSO ob objavi kazalcev o vplivu okolja na zdravje. Povzemamo nekatere kazalce.

• Zaradi bolezni dihal je leta 2013 v Sloveniji umrlo 8,7 odstotka od vseh umrlih dojenčkov. Leto poprej 8,3 odstotka, podatek za Evropo je 12,9 odstotka. Takšna umrljivost je povezana s stopnjo onesnaženosti zraka, povezava pa je zapletena.

• Slovenija sodi med države EU, ki so bolj onesnažene z delci PM10. Povprečna letna koncentracija PM10 presega mejno vrednost, ki jo priporoča Svetovna zdravstvena organizacija za zdravje ljudi (20 mikrogramov na kubični meter). V Sloveniji sta približno dve petini otrok izpostavljeni negativnim vplivom povišanih letnih koncentracij delcev. V Evropi večina otrok živi v okolju, kjer so koncentracije delcev PM10 pod 30 mikrogramov na kubični meter, v Sloveniji pa je približno 15 odstotkov otrok izpostavljenih koncentracijam med 30 in 40 mikrogramov na kubični meter. Sprejemi zaradi bolezni dihal pomenijo pri nas približno 15 odstotkov vseh bolnišničnih sprejemov otrok.

• Največ sprejemov v bolnišnico z astmo obolelih otrok je v Ljubljani in Mariboru. Zadnje študije potrjujejo povezavo med onesnaženostjo zraka zaradi delcev PM10, katerih vir je promet, in razvojem astme pri otrocih.

• V Sloveniji so bili v obdobju 2005-2014 prijavljeni od eden do trije hidrični izbruhi na leto. Hidrični izbruh je pojav nalezljive bolezni zaradi onesnažene pitne vode, ki po času in kraju nastanka ter številu prizadetih oseb presega običajno stanje na določenem omejenem območju ali pri skupini posameznikov.

• V letu 2014 se je 91 odstotkov prebivalcev Slovenije oskrbovalo s pitno vodo iz sistemov za oskrbo s pitno vodo, pri katerih se je izvajalo spremljanje kakovosti na mestu uporabe. Leto poprej je znašal podatek 93 odstotkov.

• V času vročinskih valov se je povečalo število umrlih, kar delno pripisujejo obremenitvi s toploto. V letu 2013 je bilo v obdobju vročinskih valov povprečno 52 umrlih na dan, v obdobju brez vročinskih valov pa 48 umrlih na dan.

• Na območjih poplavljanja živi približno sedem odstotkov prebivalstva Slovenije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Okolje & energija
‘EKS, darilo premogovni industriji’
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar ‘EKS, darilo premogovni industriji’ 3

Predlog Energetskega koncepta Slovenije (EKS) je darilo premogovni industriji, so ocenili predlog EKS v Greenpeaceu in društvu Focus.

FINANCE
Okolje & energija
Pozimi je zrak prekomerno onesnažen tudi sredi gozdov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Pozimi je zrak prekomerno onesnažen tudi sredi gozdov 7

Zrak ni onesnažen samo v večjih mestih. Tudi na podeželju sredi gozdov koncentracija PM 10 pozimi pogosto preseže dopustno mejo, so pokazale meritve v Loškem Potoku.

FINANCE
Topjob
(GDPR) Katere podatke o delavcih in kandidatih lahko zbirate ter kako jih pravilno uničiti
Topjob
TopjobLana Dakić (GDPR) Katere podatke o delavcih in kandidatih lahko zbirate ter kako jih pravilno uničiti

Pri večjih količinah papirne dokumentacije, ki jo je treba uničiti, je bolje kot organizirati služben piknik s kresom najeti izvajalca storitev uničevanja dokumentacije

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.

FINANCE
Okolje & energija
Študija: Kitajska zmaguje v boju proti smogu
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Študija: Kitajska zmaguje v boju proti smogu

Kitajska očitno zmaguje v boju proti onesnaženosti zraka. Z napredkom se obeta podaljšanje pričakovane življenjske dobe za več kot dve leti, kaže študija univerze iz Chicaga.

Intervju
(intervju) Od neodzivnosti na zdravljenje do popolnega učinka z eno samo meritvijo
Medicina danes
IntervjuNanča Čebron Lipovec (intervju) Od neodzivnosti na zdravljenje do popolnega učinka z eno samo meritvijo

Preprosta, neinvazivna in stroš­kovno učinkovita metoda, ki zelo poveča učinkovitost zdravila in ohranja ali celo poveča varnost? Sanje marsikaterega zdravnika. Z uvedbo merjenja serumskih koncentracij monoklonskih protiteles, zaviralcev TNF-α, so sanje pri bolnikih s kronično vnetno črevesno boleznijo (KVČB) postale resničnost. O metodi smo se pogovarjali z enim od glavnih akterjev pri tem, dr. Davidom Drobnetom s Kliničnega oddelka (KO) za gastroenterologijo UKC Ljubljana.

FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico
OGLAS
Finance
Finance PR Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo