Okolje & energija

Objavili, kako bodo skladiščili radioaktivne odpadke

Resolucija o nacionalnem programu ravnanja z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom za obdobje 2016 do 2025 je pripravljena za vladno obravnavo.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

25.02.2016 08:47
Čas branja: 1 min

Na leto nastane v Sloveniji približno 40 kubičnih metrov nizko in srednje radioaktivnih odpadkov, od tega 90 odstotkov v krški jedrski elektrarni (JEK). Suhe stisljive odpadke embalirajo v standardne 208-litrske sode, so med drugim zapisali v resoluciji, ki je med gradivi za obravnavo na vladi.

Pri pripravi strokovnih gradiv za strategijo ravnanja z radioaktivnimi odpadki so upoštevali, da je odobren program nadzora nad staranjem JEK, s čimer je izpolnjen eden od pogojev za podaljšanje obratovanja do leta 2043 ob uspešno opravljenem varnostnem pregledu v letih 2023 in 2033.

Za pripravo gradiva sta odgovorna Andrej Stritar, direktor Uprave RS za jedrsko varnost, in Tanja Bolte, generalna direktorica Direktorata za okolje.

Iz resolucije povzemamo nekaj predvidenih rokov pri skladiščenju radioaktivnih odpadkov in jedrskega goriva:

•Do konca leta 2017 bodo pridobili gradbeno dovoljenje za odlagališče nizko in srednje radioaktivnih odpadkov Vrbina v Krškem. Gradnja bo potekala dve leti, odlagališče bo začelo poskusno obratovati leta 2020.

• Skladišče v JEK za odpadke iz obratovanja elektrarne bo obratovalo vsaj do začetka druge faze odlaganja odpadkov iz JEK oziroma do leta 2050. Ponovna faza odlaganja odpadkov je predvidena v letih od 2050 do 2061, glede na analizo potreb po nadaljnjem odlaganju pa bo lahko odlagališče obratovalo tudi po letu 2061.

• Odlaganje odpadkov iz razgradnje JEK bo predvidoma potekalo od 2050 do 2061.

• Zdaj obratuje mokro skladišče za izrabljeno gorivo, ki bo delovalo do leta 2053. V letih 2017 in 2018 bo potekala gradnja suhega skladišča znotraj lokacije JEK. Suho skladišče bo obratovalo 60 let, obstaja pa možnost podaljšanja obratovanja.

• Do leta 2045 bodo potekale priprave na gradnjo odlagališča za izrabljeno gradivo in visoko radioaktivne odpadke. V letih od 2045 do 2055 bodo iskali primerno lokacijo. Potrdili jo bodo leta 2055, odlagališče bodo gradili v letih od 2055 do 2065, obratovati bo začelo leta 2065, zaprli pa ga bodo po letu 2075. Takrat se bo začel dolgoročni nadzor.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Okolje & energija
Skladišču radioaktivnih odpadkov podaljšali dovoljenje
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Skladišču radioaktivnih odpadkov podaljšali dovoljenje

Uprava za jedrsko varnost je 19. aprila podaljšala dovoljenje za obratovanje Centralnega skladišča radioaktivnih odpadkov v Brinju za deset let.

FINANCE
Manager
Kitajci potegnili zavoro pri odkupu odpadkov – kaj to pomeni tudi za Slovenijo?
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Kitajci potegnili zavoro pri odkupu odpadkov – kaj to pomeni tudi za Slovenijo?

Omejitev izvoza plastičnih in papirnih odpadkov na Kitajsko v zahodnih državah že povzroča težave. Vrednost reciklatov je občutno upadla, za recikliranje ni dovolj predelovalnih zmogljivosti, pravih rešitev ni na vidiku.

FINANCE
Okolje & energija
Šarec se bo osebno zavzel za hitro reševanje odlagališča za jedrske odpadke
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Šarec se bo osebno zavzel za hitro reševanje odlagališča za jedrske odpadke 1

Vlada se bo potrudila, da bo odlagališče za nizko in srednje radioaktivne odpadke iz krške nuklearke na Vrbini pri Krškem zgrajeno, je danes v DZ zagotovil premer Marjan Šarec. "Kajti pravilno ugotavljate, da je 40 let dolga doba," je odgovoril poslancu SNS Dušanu Šišku, ki ga je vprašal, ali se mu to ne zdi predolga doba.

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.

FINANCE
Okolje & energija
V Mariboru začetek preverjanja učinkovitosti strojnega ločevanja odpadkov
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA V Mariboru začetek preverjanja učinkovitosti strojnega ločevanja odpadkov

V Mariboru naj bi poleti začela poskusno obratovati sortirnica mešanih komunalnih odpadkov, zato bodo prihodnji teden v mestni četrti Radvanje začeli zbirati podatke za primerjavo učinkovitosti ročnega in strojnega ločevanja odpadkov. Tehtali bodo smetnjake in tako poskušali dokazati, da je strojno ločevanje odpadkov cenejše in učinkovitejše.

FINANCE
Okolje & energija
Divjih odlagališč odpadkov je v Sloveniji še okoli 10.000
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Divjih odlagališč odpadkov je v Sloveniji še okoli 10.000

Največ divje odloženih odpadkov je gradbenih. Stroški za odlaganje odpadkov bi nekatera gradbena podjetja spravili v nekonkurenčen položaj.

FINANCE
Okolje & energija
EU hoče biti 'vodilna svetovna sila pri ravnanju z odpadki in recikliranju'
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar EU hoče biti 'vodilna svetovna sila pri ravnanju z odpadki in recikliranju'

Evropska komisija je sprejeta pravila, ki predstavljajo najmodernejšo zakonodajo o odpadkih na svetu, so sporočili iz Bruslja.

FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?
OGLAS
Finance
Finance PR Kako brez stresa do sončne elektrarne? (OGLAS)

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z električno energijo šele razmišljate? V vsakem primeru potrebujete pri nadaljnjih korakih za postavitev sončne elektrarne ob sebi več kot le izvajalca del. Pravi partner bo namreč poskrbel, da bo vse izvedeno kvalitetno in hitro, vi pa boste ob tem povsem brez skrbi.