Okolje & energija

Za razgradnjo NEK in radioaktivne odpadke 186 milijonov v desetih letih

Vlada je določila besedilo predloga Resolucije o nacionalnem programu ravnanja z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom za obdobje 2016-2025 in ga bo posredovala Državnemu zboru v obravnavo po rednem postopku.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

10.03.2016 16:44
Čas branja: 2 min

Obiščite portal Financ Okolje in energija oe.finance.si, kjer so zbrani članki o električni energiji, naftnem in plinskem trgu, ravnanju z odpadki, trajnostnem razvoju, učinkoviti rabi in obnovljivih virih energije in o drugih energetskih in okoljskih tematikah.

Program v prvem poglavju opisuje slovenski jedrski program, pravno formalno opredelitev radioaktivnih odpadkov, veljavno zakonodajo in mednarodne pogodbe. V drugem poglavju podaja splošne cilje in načela ravnanja z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom, postopke za zmanjšanje nastajanja, vnos/iznos, uvoz/izvoz in tranzit radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva, zagotavljanje kadrovskih in finančnih virov, financiranje področja, mejnike programa za obdobje 2016 - 2025, pripravo programa razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (NEK) in programa odlaganja radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva iz NEK.

Sledi analiza stanja v tretjem poglavju za vse vrste radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva po posameznih objektih s podatki o trenutnih količinah in ocenah prihodnjih količin, vključno z radioaktivnimi odpadki iz razgradnje. Analiza stanja na področju raziskav in razvoja obravnava pereče probleme, ki se nanašajo na raziskovanje in razvoj ter na izobraževanje in usposabljanje.

S tem je povezana tudi raziskovalna in razvojna dejavnost na področju ravnanja z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom. V četrtem poglavju so na podlagi analize stanja na področju ravnanja z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom ob upoštevanju potreb po pravočasnem zagotavljanju pogojev za reševanje problemov, povezanih z njimi, predstavljene strategije z ukrepi za dosego ciljev za vse vrste radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva za čas veljavnost programa in tudi za daljše časovno obdobje.

Predstavljenih je 12 strategij s konkretnimi ukrepi za dosego ciljev za vsako posamezno strategijo in s predlogi tehničnih ukrepov. Določeni so roki, nosilci ukrepov in viri financiranja.

Prikazana je ocena stroškov za izvajanje ukrepov za dosego ciljev iz resolucije po posameznih področjih nacionalnega programa. Navedeni so okvirni stroški, ki bremenijo državni proračun in Sklad za financiranje razgradnje NEK in odlaganja radioaktivnih odpadkov. Za izvedbo celotnega programa je v naslednjem desetletnem obdobju treba zagotoviti 185,8 milijona evrov, in sicer iz dveh glavnih virov: iz Sklada za razgradnjo NEK 145,4 milijona evrov in iz državnega proračuna v vrednosti 36,5 milijona evrov. V resoluciji pa so ločeno navedena tudi sredstva za raziskave in razvoj v višini štiri milijone evrov, ki bodo zagotovljena iz obstoječih raziskovalno-razvojnih sredstev ali neposredno od uporabnikov.

Zadnji del resolucije je namenjen komuniciranju, izobraževanju in poročanju, opredeljen pa je tudi način sodelovanja in obveščanja javnosti pri odločanju na tem področju. Navedena je odgovornost posameznih akterjev za izvajanje nacionalnega programa ravnanja z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom. Opredeljeno je spremljanje napredka pri izvajanju nacionalnega programa, ki se zagotovi z vsakoletnim preverjanjem stanja izvajanja programa. Organ, pristojen za jedrsko varnost, enkrat letno zbere informacije od posameznih izvajalcev strategije in jih vključi v letno poročilo o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti, ki ga vlada predloži državnemu zboru, so še sporočili z okoljskega ministrstva.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

FINANCE
Okolje & energija
Skladišču radioaktivnih odpadkov podaljšali dovoljenje
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Skladišču radioaktivnih odpadkov podaljšali dovoljenje

Uprava za jedrsko varnost je 19. aprila podaljšala dovoljenje za obratovanje Centralnega skladišča radioaktivnih odpadkov v Brinju za deset let.

FINANCE
Okolje & energija
Rutenij je še kar prisoten v Sloveniji
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Rutenij je še kar prisoten v Sloveniji

Meritve so pokazale, da je radioaktivni izotop Ru-106, o katerem smo poročali lansko jesen, še prisoten v našem okolju v zelo nizkih koncentracijah, so sporočili z Uprave RS za jedrsko varnost (URSJV).

FINANCE
Manager
Kitajci potegnili zavoro pri odkupu odpadkov – kaj to pomeni tudi za Slovenijo?
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Kitajci potegnili zavoro pri odkupu odpadkov – kaj to pomeni tudi za Slovenijo?

Omejitev izvoza plastičnih in papirnih odpadkov na Kitajsko v zahodnih državah že povzroča težave. Vrednost reciklatov je občutno upadla, za recikliranje ni dovolj predelovalnih zmogljivosti, pravih rešitev ni na vidiku.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Okolje & energija
V Mariboru začetek preverjanja učinkovitosti strojnega ločevanja odpadkov
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA V Mariboru začetek preverjanja učinkovitosti strojnega ločevanja odpadkov

V Mariboru naj bi poleti začela poskusno obratovati sortirnica mešanih komunalnih odpadkov, zato bodo prihodnji teden v mestni četrti Radvanje začeli zbirati podatke za primerjavo učinkovitosti ročnega in strojnega ločevanja odpadkov. Tehtali bodo smetnjake in tako poskušali dokazati, da je strojno ločevanje odpadkov cenejše in učinkovitejše.

FINANCE
Okolje & energija
Vlada sprejela energetski koncept
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Vlada sprejela energetski koncept 2

Povzemamo nekatere navedbe Energetskega koncepta Slovenije, sprejetega na seji vlade.

FINANCE
Okolje & energija
Inšpektorji bodo krenili nad fotovoltaike
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Inšpektorji bodo krenili nad fotovoltaike

Inšpekcije so objavile strateške usmeritve za letošnje leto. Pregledali smo, pri katerih okoljskih in energetskih dejavnostih jih lahko pričakujemo z večjo verjetnostjo.

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.