Okolje & energija

Domžale-Kamnik: občine skupaj izboljšujejo oskrbo z vodo in čiščenje odpadne vode

Kamniška občina je danes skupaj s partnerskimi občinami predstavila dva doslej največja medobčinska projekta na tem območju: projekt oskrbe s pitno vodo ter projekt odvajanja in čiščenja odpadne vode.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
16.03.2016 12:42
Čas branja: 2 min
Domžale-Kamnik: občine skupaj izboljšujejo oskrbo z vodo in čiščenje odpadne vode
Vrednost projekta oskrbe s pitno vodo znaša nekaj več kot 11,3 milijona evrov, vrednost projekta odvajanja in čiščenja odpadne vode pa dobrih 39 milijonov evrov. Končanje obeh projektov je predvideno do leta 2018. Na sliki je Kamnik.

Namen projekta oskrbe s pitno vodo na območju Domžale-Kamnik je v občinah Kamnik, Domžale, Mengeš, Moravče in Trzin izboljšati kakovost pitne vode in razdeljevanje razpoložljivih vodnih količin iz različnih virov oskrbe. Izvedba del bo omogočila nemoteno in varno oskrbovanje tudi v primeru izpada posameznega vodnega vira ali dela sistema zaradi okvare, je v izjavi za STA pojasnila predstavnica kamniške občine Suzana Stražar.

Vrednost projekta po njenih besedah znaša nekaj več kot 11,3 milijona evrov. Od tega bo EU iz kohezijskega sklada prispevala približno 6.941.000 evrov, država 1.225.000 evrov in občine 3.218.000 evrov. Projekt zajema dva samostojna vodooskrbna sistema, ki vsak zase predstavljata enoten sistem oskrbe s pitno vodo.

V prvem sklopu so zajeta dela na območju občine Kamnik, v drugem sklopu pa dela na območju občin Domžale, Mengeš, Moravče in Trzin. Kot je dejala Stražarjeva, oba sistema s pitno vodo skupaj oskrbujeta več kot 55.000 prebivalcev. Vgradili bodo približno 30 kilometrov vodovodnih cevovodov, deset črpališč in pet vodohranov.

Primarni cilji projekta so priključitev novih prebivalcev na sistem oskrbe s pitno vodo, boljša in varnejša oskrba s pitno vodo za prebivalce, ki so že priključeni na vodovodno omrežje, zmanjšanje vodnih izgub, povečanje razpoložljivih količin vode za zagotavljanje požarne varnosti in hidravlična izboljšava vodovodnega sistema.

Namen projekta odvajanja in čiščenja odpadne vode na območju Domžale-Kamnik pa je izgradnja novega kanalizacijskega sistema v občinah Kamnik, Domžale, Komenda, Mengeš, Cerklje na Gorenjskem in Trzin. V sklopu projekta se po besedah Stražarjeve izvaja gradnja novega kanalizacijskega sistema v občinah Kamnik, Mengeš in Komenda ter nadgradnja centralne čistilne naprave Domžale-Kamnik.

Vrednost projekta znaša dobrih 39 milijonov evrov ter je delno financiran iz kohezijskega sklada EU v višini nekaj manj kot 24 milijonov evrov, delno iz državnega proračuna v višini dobrih 4,2 milijona evrov in iz proračunov občin v višini skoraj 11 milijonov evrov.

Projekt obsega izgradnjo 47.166 metrov kanalizacije, 21 črpališč in nadgradnjo centralne čistilne naprave Domžale-Kamnik. V sklopu projekta načrtujejo dodatno priključitev 6586 populacijskih enot (PE) na odvajanje in dodatno priključitev 12.637 PE na čiščenje, je pojasnila Stražarjeva.

Župani partnerskih občin so danes predstavili tudi doslej izvedena dela v sklopu obeh projektov. Začela so se že julija 2014, njihova vrednost znaša približno 20 milijonov evrov, občine pa so jih plačale z začasnimi lastnimi sredstvi iz najetih kreditov in rezerv. Stražarjeva je opozorila, da je do podpisa pogodbe o sofinanciranju z ministrstvom za okolje in prostor prišlo šele pred dvema tednoma in da denarja od države še vedno niso dobili, zaradi česar so občine v precejšnji zagati.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Stekel bo najobsežnejši kohezijski projekt v Sloveniji
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Stekel bo najobsežnejši kohezijski projekt v Sloveniji

Ministrstvo za okolje in prostor ter župani občin Ljubljana, Medvode in Vodice so danes v Ljubljani podpisali pogodbe o sofinanciranju projekta nadgradnje kanalizacije v naštetih občinah, ki je z vrednostjo več kot 135 milijonov evrov največji kohezijski projekt v Sloveniji. Dela bodo stekla prihodnji teden, so napovedali.

FINANCE
Nepremičnine
V Pomurju gradbince čaka za dobrih 53 milijonov evrov projektov
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec V Pomurju gradbince čaka za dobrih 53 milijonov evrov projektov

V pomurskih občinah bodo do leta 2022 v vodovodno in gospodarsko infrastrukturo ter kolesarske poti skupaj vložili dobrih 53 milijonov evrov, pri čemer bo dobrih 41 milijonov prišlo iz državnega in evropskega proračuna

FINANCE
Subvencije
TOP razpisi tega tedna: ministrstvo za izobraževanje, podjetniški sklad, občine ...
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin TOP razpisi tega tedna: ministrstvo za izobraževanje, podjetniški sklad, občine ...

Objavljamo izbor sveže odprtih razpisov za subvencije

FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico
OGLAS
Finance
Finance PR Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
A. Komat: Borci proti poplavam povečujejo nevarnost poplav
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar A. Komat: Borci proti poplavam povečujejo nevarnost poplav

»Svetovno prebivalstvo se je v preteklem stoletju potrojilo, uporaba vode pa se je povečala kar za šestkrat. Tudi zato je vse bolj jasno, da, ko govorimo o vodi, v resnici govorimo o naši prihodnosti pa tudi o položaju, ki ga bomo kot država imeli v svetu,« je povedal evropski poslanec Igor Šoltes na okrogli mizi Ali ustava drži vodo?

FINANCE
Subvencije
TOP razpisi tega tedna: dežela Furlanija - Julijska krajina, občine ...
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin TOP razpisi tega tedna: dežela Furlanija - Julijska krajina, občine ...

Objavljamo izbor sveže odprtih razpisov za subvencije

FINANCE
Okolje & energija
Kaj pravijo v murskosoboškem vodovodu o hidroelektrarni in podtalnici
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kaj pravijo v murskosoboškem vodovodu o hidroelektrarni in podtalnici

Navajamo trditve podjetja Vodovod sistema B, kjer pravijo, da bi izgradnja hidroelektrarne na Muri ogrozila podtalnico.

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.