Metalurgi zahtevajo: odgovornost nevladnikov je treba opredeliti Metalurgi zahtevajo: odgovornost nevladnikov je treba opredeliti Nujno je treba spremeniti zakonodajo pri okoljevarstveni in raziskovalni dejavnosti, so predstavniki Strateškega sveta za metalurgijo zatrdili državnemu sekretarju v Šarčevem kabinetu Vojmirju Urlepu.
Nemški vložek v zaščito podnebja: 40 milijard evrov do leta 2023 Nemški vložek v zaščito podnebja: 40 milijard evrov do leta 2023 Nemška vlada bo predstavila sveženj podnebnih ukrepov, ki bo težak vsaj 40 milijard evrov. Med drugim napovedujejo uvedbo finančnih obremenitev za izpuste ogljika.
Nor birokratski zaplet, ki zavira razmah fotovoltaik Nor birokratski zaplet, ki zavira razmah fotovoltaik Sosedje, ki ne živijo v istem bloku, potrebujejo za skupnostno fotovoltaiko gradbeno dovoljenje, ki pa ga ne morejo dobiti, ker je elektrarna naprava in ne objekt, so opozorili na konferenci Združenja slovenske fotovoltaike.
(intervju) Na Hrvaškem napoved novih fotovoltaičnih subvencij (intervju) Na Hrvaškem napoved novih fotovoltaičnih subvencij V zadnjem četrtletju 2019 naj bi na Hrvaškem spet uvedli subvencije za fotovoltaike na družinskih hišah, pojasnjuje župan Križevcev Mario Rajn.

Spodbudno: energetika lani ni povečala onesnaževanja

Čas branja: 1 min
16.03.2016  21:06
Kljub lanski globalni gospodarski rasti se emisije toplogrednih plinov, ki izvirajo iz energetike, lani že drugo leto zapored niso povečale, je danes sporočila mednarodna energetska agencija IEA.
Spodbudno: energetika lani ni povečala onesnaževanja

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
IEA dodaj
Faith Birol dodaj

Globalne »energetske« emisije ogljikovega dioksida so lani znašale 32,1 milijarde ton, kar je toliko kot leta 2013.

Podatek je pomemben zlasti zato, ker potrjuje, da svetovno gospodarstvo lahko raste, ne da bi se hkrati povečala količina izpustov, ki nastajajo v energetski branži. Količina izpustov se je v preteklosti večkrat zmanjšala, vendar ob izjemnih razmerah: med naftno krizo v začetku osemdesetih let, ob razpadu Sovjetske zveze in med globalno gospodarsko krizo leta 2008.

»Podatki potrjujejo lansko presenetljivo informacijo. Zdaj imamo že dve zaporedni leti, ko se rast emisij in gospodarska rast razhajata. To je še ena spodbuda za boj zoper podnebne spremembe,« je povedal izvršni direktor IEA Faith Birol.

Ključna je bila proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov, ki je lani pomenila 90 odstotkov nove proizvodnje električne energije. Samo vetrna energija je lani dodala več kot polovico nove svetovne proizvodnje električne energije.

Emisije iz energetike so lani upadle v ZDA in na Kitajskem. V najštevilčnejši državi na svetu so upadle za 1,5 odstotka, proizvodnja energije pa je v štirih letih upadla za deset odstotnih točk, na 70 odstotkov. Emisije pa so zrasle v večini drugih azijskih držav, na Bližnjem Vzhodu in tudi v Evropi.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Nov velik energetski projekt: slovenska proizvodnja vodika za več obnovljivih virov 6

Družbe Plinovodi, HESS, HSE in ELES so se dogovorile o sodelovanju pri skupni pobudi za projekt proizvodnje in uporabe vodika ter spajanja...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Poglejte, kaj piše v slovenskem patentu za shranjevanje električne energije 5

Matjaž Valant z Univerze v Novi Gorici je spomladi presenetil z informacijo, da je izumil postopek za shranjevanje električne energije v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Z umetno inteligenco do prihrankov elektrike pri toplotnih črpalkah

Švicarski raziskovalci so razvili metodo, pri kateri z uporabo umetne inteligence oblikujejo novo generacijo kompresorjev toplotnih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nor birokratski zaplet, ki zavira razmah fotovoltaik 1

Sosedje, ki ne živijo v istem bloku, potrebujejo za skupnostno fotovoltaiko gradbeno dovoljenje, ki pa ga ne morejo dobiti, ker je...

OK & EN
Novice
Novice (dopolnjeno) Pripravljen je nov osnutek energetskega načrta. Poglejte, kaj pravi o NEK 2 in TEŠ 6 5

Končana je različica 4.0 celovitega Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN). Odločitev o NEK 2 je eden ključnih izzivov.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nuklearka in termoelektrarne so delale s polno paro 1

Prevzem električne energije je v prvih šestih mesecih 2019 znašal 12.277 gigavatnih ur, kar je na ravni prevzema iz prve polovice leta...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj so jedrske elektrarne na Kitajskem cenejše kot na zahodu 1

Kakšni so ekonomski vidiki jedrske energije in kakšna je njena sprejemljivost v javnosti? O tem bodo med drugim govorili septembra v...