Okolje & energija

Zemeljski plin je bil za odjemalce cenejši

Končna maloprodajna cena za povprečnega gospodinjskega odjemalca v Sloveniji se je v obdobju enega leta znižala za osem odstotkov, za povprečnega industrijskega odjemalca pa je bila nižja za devet odstotkov, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

20.03.2016 22:35
Čas branja: 2 min

Gospodinjski odjem

Končna maloprodajna cena zemeljskega plina za povprečnega gospodinjskega odjemalca je v zadnjem četrtletju 2015 znašala 0,63 evra za standardni kubični meter ozitoma 16,79 evra za gigadžul in je bila za osem odstotkov višja od maloprodajne cene v 3. četrtletju 2015. V obdobju enega leta pa se je maloprodajna cena za povprečnega gospodinjskega porabnika znižala, in sicer za osem odstotkov. Znižanje je bilo najvišje za porabnike v skupini z letno porabo nad 200 gigadžulov. Zanje je bila končna cena nižja za 22 odstotkov.

Obiščite portal Financ Okolje in energija oe.finance.si, kjer so zbrani članki o električni energiji, naftnem in plinskem trgu, ravnanju z odpadki, trajnostnem razvoju, učinkoviti rabi in obnovljivih virih energije in o drugih energetskih in okoljskih tematikah.

Cena za dobavo zemeljskega plina, ki se določa prosto na trgu, je v 4. četrtletju 2015 za povprečnega gospodinjskega odjemalca znašala brez DDV 0,31 evra za standardni kubični meter EUR/Sm3 in se je znižala za štiri odstotke glede na prejšnje četrtletje, v obdobju enega leta pa se je znižala za 16 odstotkov. V strukturi končne cene je delež cene za dobavo plina v 4. kvartalu 2015 znašal 58,8 odstotka.

Omrežnina je bila v 4. četrtletju 2015 v povprečju nižja za 19 odstotkov glede na prejšnje četrtletje, v obodbju enega leta pa se je povišala za slab odstotek. Njen delež v strukturi končne cene je 4. kvartalu 2015 znašal 28,3 odstotka.

Prvega avgusta 2015 se je za končne porabnike zemeljskega plina za 0,5 odstotka znižal prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v sopoizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije. Zaračunane dajatve so v 4. četrtletju 2015 ostale na enaki ravni kot v prejšnjem četrtletju, v obdobju enega leta pa so bile višje za 31 odstotkov. Delež postavke dajatve je v 4. četrtletju 2015 za povprečnega gospodinjskega odjemalca znašal 9,4 odstotka končne maloprodajne cene.

Trošarina na zemeljski plin se v tretjem kvartalu 2015 ni povišala in je ostala na ravni iz aprila 2014. Delež trošarine je v 4. četrtletju 2015 za povprečnega gospodinjskega odjemalca pomenil 3,5 odstotka končne maloprodajne cene.

Industrijski odjem

Maloprodajna cena zemeljskega plina za povprečnega industrijskega odjemalca je v četrtem četrtletju 2015 znašala 0,43 evra za standardni kubični meter oziroma 11,46 evra za gigadžul in je bila višja od maloprodajne cene v 3. četrtletju leta 2015 za slaba dva odstotka. V obdobju enega leta se je maloprodajna cena za povprečnega industrijskega porabnika znižala za devet odstotkov. Znižanje maloprodajne cene tega segmenta je bilo v obdobju enega leta najvišje za odjemalce v skupini I4 z letno porabo od sto tisoč do sto milijonov gigadžulov. Končna cena je bila zanje nižja za 18 odstotkov.

Cena za dobavo zemeljskega plina, ki se določa prosto na trgu, je v 4. četrtletju 2015 za povprečnega industrijskega odjemalca znašala brez DDV 0,26 evra za standardni kubični meter in je bila za dva odstotka nižja glede na prejšnje četrtletje, v obdobju enega leta pa se je znižala za 11 odstotkov. V strukturi končne cene je delež cene za dobavo plina v 4. kvartalu 2015 znašal 72,2 odstotka.

Omrežnina je bila v 4. četrtletju 2015 v povprečju višja za osem odstotkov glede na prejšnje četrtletje, v enoletnem obdobju pa se je povišala za 24 odstotkov. Njen delež v strukturi končne cene je 4. kvartalu 2015 znašal 16,9 odstotka.

Zaračunane dajatve so bile glede na prejšnje četrtletje višje v povprečju za 20 odstotkov, v obdobju enega leta pa so bile nižje za 22 odstotkov. Delež postavke dajatve je v 4. četrtletju 2015 za povprečnega industrijskega odjemalca znašal 8,1 odstotka končne maloprodajne cene.

Zaračunana trošarina na zemeljski plin se v obdobju enega leta zaradi spremenjene metodologije (upoštevanje vračil oziroma oprostitve trošarine za nekatere večje industrijske porabnike) znižala za 47 odstotkov. Delež trošarine je v 4. četrtletju 2015 za povprečnega industrijskega odjemalca predstavljal 2,8 odstotka končne maloprodajne cene, so še sporočili z infrastrukturnega ministrstva.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Članki
(časovnica) Kaj prinaša leto 2018 prek meje
FINANCE
Članki
Kako je z Grčijo – in kako s slovenskim posojilom
Finance
FinanceAlbina Kenda Kako je z Grčijo – in kako s slovenskim posojilom 2

Grčija je (spet) na dnevnem redu, saj naj bi avgusta predvidoma končala zadnji program pomoči in se dokončno vrnila na trg, če bo šlo vse po načrtih

FINANCE
Članki
(nova pravila) Adijo, provizije za nakup s plačilno kartico
Finance
FinanceAlbina Kenda (nova pravila) Adijo, provizije za nakup s plačilno kartico 2

Trinajst vprašanj in odgovorov pred 13. januarjem, ko začnejo veljati nova evropska pravila za plačilne storitve. Med drugim trgovci in ponudniki storitev ne bodo več smeli kupcu dodatno zaračunati, če bo račun poravnal s katero od kartic.

FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?
OGLAS
Finance
Finance PR Kako brez stresa do sončne elektrarne? (OGLAS)

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z električno energijo šele razmišljate? V vsakem primeru potrebujete pri nadaljnjih korakih za postavitev sončne elektrarne ob sebi več kot le izvajalca del. Pravi partner bo namreč poskrbel, da bo vse izvedeno kvalitetno in hitro, vi pa boste ob tem povsem brez skrbi.

FINANCE
Članki
Se obeta rekordni japonski borzni debi?
Finance
FinanceAlbina Kenda Se obeta rekordni japonski borzni debi?

O IPO za mobilni telekom razmišljajo pri Softbank Group

FINANCE
Članki
Kdo v EU ima največ slabih posojil – in kaj pripravlja EU, da ne bi nastajala nova
Finance
FinanceAlbina Kenda Kdo v EU ima največ slabih posojil – in kaj pripravlja EU, da ne bi nastajala nova 2

Evropska komisija je objavila prvo poročilo o reševanju slabih posojil v članicah. EU sicer čisti slaba posojila in pripravlja nova pravila, kako bi jih v prihodnje sploh preprečili

FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?
OGLAS
Finance
Finance PR Kako brez stresa do sončne elektrarne? (OGLAS)

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z električno energijo šele razmišljate? V vsakem primeru potrebujete pri nadaljnjih korakih za postavitev sončne elektrarne ob sebi več kot le izvajalca del. Pravi partner bo namreč poskrbel, da bo vse izvedeno kvalitetno in hitro, vi pa boste ob tem povsem brez skrbi.