Okolje & energija

Vrsta dogodkov ob svetovnem dnevu vode

Po vsem svetu 22. marca obeležujemo svetovni dan voda. Brez vode ni življenja, tako v Evropi kot v Sloveniji pa se krepijo pozivi, naj se pravico do čiste in kakovostne vode zaščiti tudi na najvišji zakonski ravni.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
22.03.2016 07:01
Čas branja: 1 min
Vrsta dogodkov ob svetovnem dnevu vode
Svetovni dan voda obeležujemo od leta 1993. Letošnjega so Združeni narodi pospremili s sloganom Boljša voda, boljša delovna mesta.

Slovenija je z vodo bogata država. "Vendar to ne pomeni, da nam bo kakovostna pitna voda vedno na razpolago. Zato je prav, da že danes naredimo vse, kar je v naši moči, da bo še naprej ostala takšna, kakršna mora biti: čista in nam vsem dostopna naravna dobrina," so ob tem dnevu opozorili na državnem statističnem uradu.

V zadnjih mesecih se je tako v Evropi kot v Sloveniji okrepil strah pred privatizacijo vodnih virov, ki bi se jih želele polastiti multinacionalke. Tako je na evropski ravni vzniknila peticija Right2Water, ki je pozivala Evropsko komisijo k predlogu zakonodaje za implementacijo človekove pravice do vode in sanitarij ter okrepitvi položaja zagotavljanja vode in sanitarij kot ključnih javnih storitev za vse. Peticijo je podprlo skoraj 1,9 milijona ljudi.

V Sloveniji se je podobnih aktivnosti lotila civilna iniciativa Za Slovenijo in svobodo, ki se zavzema za vpis neodtujljive pravice do vode in sanitarnih storitev kot temeljne človekove pravice v slovensko ustavo. Njihova spletna pobuda je zbrala že več kot 53.000 podpisov.

Predstavniki iniciative so se obrnili tudi na slovenskega evropskega poslanca Igorja Šoltesa (ta v Evropskem parlamentu sedi v klopeh Zelenih), ki bo na slovensko pobudo v Bruslju danes opozoril Evropsko komisijo in jo pozval k čimprejšnjemu ukrepanju.

Na slovenskem okoljskem ministrstvu sicer mirijo, da do privatizacije vode v Sloveniji ne more priti. Voda in vodno zemljišče sta namreč opredeljena kot naravno vodno javno dobro, na katerem v skladu z ustavo ni mogoče pridobiti lastninske pravice. "Lahko se pridobi le posebna pravica uporabe, ki jo določi zakon, pri nas so to vodne pravice oz. koncesije in vodna dovoljenja," so pojasnili prejšnji teden.

Ob svetovnem dnevu voda se bodo po vsem svetu zvrstili različni dogodki, ki bodo opozorili na pomen te osnovne dobrine. Ob tej priložnosti bo na primer ljubljansko javno podjetje Vodovod-Kanalizacija pred mestno hišo prestolnice prikazalo, koliko litrov vode se skriva v živilih in dobrinah, ki jih uporabljamo vsak dan. V Mariboru bo podjetje Aquasystems omogočilo ogled procesa čiščenja odpadnih voda na Centralni čistilni napravi Maribor, v celjskem muzeju novejše zgodovine pa bodo predstavili razstavo o vodi v Otroškem muzeju Hermanov brlog.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
A. Komat: Borci proti poplavam povečujejo nevarnost poplav
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar A. Komat: Borci proti poplavam povečujejo nevarnost poplav

»Svetovno prebivalstvo se je v preteklem stoletju potrojilo, uporaba vode pa se je povečala kar za šestkrat. Tudi zato je vse bolj jasno, da, ko govorimo o vodi, v resnici govorimo o naši prihodnosti pa tudi o položaju, ki ga bomo kot država imeli v svetu,« je povedal evropski poslanec Igor Šoltes na okrogli mizi Ali ustava drži vodo?

AGROBIZ
Novice
Evropska komisija predlaga ukrepe za lažje namakanje v kmetijstvu
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Evropska komisija predlaga ukrepe za lažje namakanje v kmetijstvu 6

Predlagana nova pravila bodo kmetom omogočila, da bodo kar najbolje izkoristili nepitno odpadno vodo iz čistilnih naprav, s tem pa vsaj malo zmanjšali težave s pomanjkanjem vode.

FINANCE
Okolje & energija
Kaj pravijo v murskosoboškem vodovodu o hidroelektrarni in podtalnici
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kaj pravijo v murskosoboškem vodovodu o hidroelektrarni in podtalnici

Navajamo trditve podjetja Vodovod sistema B, kjer pravijo, da bi izgradnja hidroelektrarne na Muri ogrozila podtalnico.

IZVOZNIKI
Novice
V Franciji priložnosti za slovenski agrobiznis
FINANCE
Okolje & energija
Evroposlanci podprli zahtevo za več obnovljivih virov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Evroposlanci podprli zahtevo za več obnovljivih virov 1

Poslanci Evropskega parlamenta so v sredo podprli predlog, po katerem naj bi, če bo predlog obveljal, postavili ambicioznejše podnebne cilje od doslej predlaganih.

FINANCE
Okolje & energija
Bruselj Slovenijo poziva k izboljšanju na več okoljskih področjih
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Bruselj Slovenijo poziva k izboljšanju na več okoljskih področjih 1

Predstavniki Evropske komisije so v pregledu izvajanja okoljske politike EU, novem mehanizmu Bruslja za dialog z državami članicami, Slovenijo opozorili na tri glavne izzive. To so racionalizacija pravnega okvira, ohranitev območij Natura 2000 ter prednostna obravnava naložb v zvezi z odpadno vodo.

FINANCE
Okolje & energija
Dramatično globalno vodno poročilo OZN
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Dramatično globalno vodno poročilo OZN 1

Okoli 3,6 milijarde ljudem vsaj en mesec na leto grozi nevarnost pomanjkanja vode, do leta 2050 pa se lahko njihovo število povzpne na med 4,8 in 5,7 milijarde, so zapisali v poročilu OZN o razvoju voda za leto 2018.