Kako rešujejo zaplete z odvozom nevarnih odpadkov Kako rešujejo zaplete z odvozom nevarnih odpadkov Po odredbi okoljske inšpekcije, da Kemis na Vrhniki ne more več sprejemati odpadkov, so razmere obvladljive nekaj mesecev, zagotavlja okoljski minister.
Univerza v Cambridgeu bo na Strateškem forumu Bled vodila razpravo o zelenem gospodarstvu Univerza v Cambridgeu bo na Strateškem forumu Bled vodila razpravo o zelenem gospodarstvu Center energetsko učinkovitih rešitev in Cambridge Institute for Sustainability Leadership bosta kot institucionalna partnerja na blejskem strateškem forumu pripravila panel o greentechu oziroma o priložnostih in izzivih podnebno nevtralnega pametnega gospodarstva.
Na pogorišču podružnice družbe Ekosistemi v Zalogu se je začela sanacija Na pogorišču podružnice družbe Ekosistemi v Zalogu se je začela sanacija S pogorišča predlani pogorele podružnice družbe Ekosistemi v Zalogu pri Straži so danes začeli odvažati odpadke in s tem začeli njegovo sanacijo, so v krškem Kostaku povedali za STA. Kostak je z okoljskim ministrstvom junija podpisal pogodbo za prevzem, prevoz in obdelavo zaloških odpadkov. Odvoz odpadkov naj bi končali do konca oktobra.
Začela se je akcija za izgon fosilnih energentov iz občinskih stavb Začela se je akcija za izgon fosilnih energentov iz občinskih stavb Združenje ZENS je pozvalo župane, da v prek dva tisoč občinskih objektih zamenjajo fosilna goriva z obnovljivimi viri. Akcijo sta podprla infrastrukturno ministrstvo in Eko sklad.

Kako spodbuditi zaposlene k varčevanju z elektriko

Čas branja: 1 min
23.03.2016  22:35
Svetovno priznan nevroznanstvenik Beau Lotto bo predaval na aprilski konferenci Dnevi energetikov. Pomagal nam bo razumeti, zakaj ravnamo tako, kot ravnamo.
Kako spodbuditi zaposlene k varčevanju z elektriko
Beau Lotto sodeluje tudi z umetniki in modnimi oblikovalci in briše meje med znanostjo in umetnostjo. Sodeč po medijskih napovedih, bi lahko povzročil enako navdušenje nad znanostjo kot Jamie Oliver nad kuhanjem.

Obveščaj me o novih člankih:  

Beau Lotto je doktoriral iz filozofije - psihologije na edinburški univerzi. Specializiral se je za raziskave dojemanja. Od leta 2006 je izredni profesor na University College London, predaval je tudi na Harvardu, vladam, bankam in drugim. V svojih raziskavah se osredotoča na dojemanje, zanima ga, kako ljudje vidijo svet okoli sebe. V njegovi organizaciji Lottolab opravljajo raziskave in poskuse, po katerih nastajajo znanstvene razprave, objavljene v najbolj priznanih znanstvenih revijah. Lotto je prepričan, da lahko znanost ljudi osupne in spremeni njihovo gledanje na svet.

Lotto nam je po elektronski pošti odgovoril na nekaj vprašanj.

Kako lahko nevroznanost pomaga menedžerjem k boljšemu opravljanju nalog?

Najuspešnejši sistemi v naravi so tudi najbolj prilagodljivi. Menedžerji so voditelji, ki morajo voditi druge v spremembe. Za takšno delo je treba razumeti, kaj pomeni biti človek, to pa je v središču nevroznanstvenega raziskovanja.

Mnogim je lažje varčevati pri denarju kot pri električni energiji. Zakaj je tako?

Možgani so se razvili za merjenje. Tako ugotavljajo, ali je ena vrsta ravnanja boljša od druge. Merjenje zahteva oprijemljivo povratno informacijo. Denar je takšen primer, električna energija pa ne toliko.

Kaj mora menedžer upoštevati, preden oblikuje motivacijske postopke za varčevanje z viri?

Naše meritve in način motiviranja drugih in tudi sebe prepogosto temeljijo na informacijah. Na podatkih. Vendar pa so podatki sami zase nezanesljivi. Nimajo notranje vrednosti. Ključno za oblikovanje in spreminjanje našega obnašanja je vedenje, zakaj. V odgovoru na vprašanje zakaj tiči pojasnilo za naše ravnanje.

Čemu pa se mora menedžer izogibati, da ne bi zaposlenih odvrnil od varčevanja?

Vprašanje je povezano z vodenjem. V predavanju bom razložil, da dobrega vodjo opredeljuje način, kako vodi zaposlene v negotovih razmerah. Vprašanje pa je, kaj želi nekdo doseči. Če želi bolj kreativen način življenja in dela, potrebuje posebno vrsta okolja. Takšno okolje mora biti drugačna od okolja, ki omogoča maksimalno učinkovitost. Vsaj na kratek rok. Voditelj mora poosebljati ravnanje, ki omogoča oboje v pravem kontekstu.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN energija je dobila novega člana poslovodstva 1

Nadzorni svet GEN energije je za člana poslovodstva imenoval Danijela Levičarja.

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj V novogradnjah na Dunaju prepoved ogrevanja na kurilno olje in plin 8

Do sredine leta 2020 bodo v novogradnjah v avstrijski prestolnici prepovedani ogrevanje, hlajenje in segrevanje vode s fosilnimi gorivi,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je bil London v petek v temi? So krivi obnovljivi viri? 2

V petek, pred električnim mrkom, ki je prizadel milijon Britancev, je bila proizvodnja v vetrnih elektrarnah rekordna. Več britanskih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Preden se zaletimo, premislimo, kaj pomeni odstotna točka energije iz obnovljivih virov 5

Vedno znova sem presenečen nad (pre)slabim poznavanjem ozadja in dimenzij podatka, ki bo (usodno) vplival na prihodnost slovenske...

OK & EN
Novice
Novice Inšpektorji: društvo za preučevanje rib je lovilo ribe z elektriko 5

Člani Društva za preučevanje rib Slovenije so lovili ribe brez dovolilnice, brez soglasja kmetijskega ministrstva in z uporabo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zelene elektrike je letos več kot lani, subvencij zanjo pa manj 10

V prvem polletju letos je bila iz podporne sheme subvencionirana proizvodnja 508 gigavatnih ur električne energije.