Okolje & energija

Kaj se dogaja v globalni energetiki, medtem ko v slovenski stavkajo

Teden je v energetiki minil v znamenju dveh povsem nasprotnih trendov: globalni je bil v iskanju izhoda iz fosilnih goriv, slovenski pa v krepitvi pritiskov za ohranjanje fosilnih delovnih mest.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Kako je SNEP iz Savinjske doline z uvedbo digitalnega dvojčka zmanjšal porabo energije v britanskem podjetju
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Kako je SNEP iz Savinjske doline z uvedbo digitalnega dvojčka zmanjšal porabo energije v britanskem podjetju

Naročnik je že začel uvajati rešitve s katerimi bodo zmanjšali porabo energije za 40 odstotkov in zmanjšali izpuste; naložba se bo povrnila v desetih mesecih

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

02.04.2016 07:36
Čas branja: 1 min

Slovenska energetska folklora je ponovila že večkrat preigrano zaporedje: potem ko v HSE napovedo racionalizacijo v TEŠ in Premogovniku Velenje, se stopnjujejo pritiski po zamenjavi generalnega direktorja HSE Košoroka. Energetski sindikalist Sevčnikar pa pripravi stavko s samozavestjo predstavnika združbe, na kateri si je pred leti polomil zobe tudi Gregor Golobič.

Medtem pa so se intenzivno pripravljali na svet brez fosilnih goriv tudi v državah, ki so veljale za najbolj zagrizene uporabnice ali proizvajalke fosilnih virov.

Google, Apple, Microsoft in Amazon so včeraj podprli Obamov zakon o čisti energiji. Obama je z njim nameraval pooblastiti okoljsko agencijo EPA, znano iz Volkswagnove dizelske afere, da lahko regulira izpuste iz elektrarn, vendar je izvajanje zakona zaustavilo ameriško vrhovno sodišče. Šefi naštetih tehnoloških gigantov pa so v pismu podpore med drugim zapisali, da je vse večja raba obnovljivih virov energije dobra za okolje in za posel.

•V Savdski Arabiji in nekaterih drugih naftnih državah analizirajo, kako bi prešli na proizvodnjo sončne energije, je pred nekaj dnevi povedal savdski minister za nafto Ali al-Naimi.

•Liu Zhenya, predsednik kitajskega operaterja elektroenergetskega omrežja, je v sredo predstavil načrt, s katerim bi v mesta po vsem svetu pripeljali električno energijo, proizvedeno v arktičnih vetrnih in ekvatorialnih sončnih elektrarnah.

Indijska vlada pripravlja shemo, ki bi omogočila nakup električnega avtomobila brez pologa, do leta 2030 pa bodo vsi avtomobili v tej državi električni, je razkril načrte indijski energetski minister Piyush Goyal.

•Predsednika Barack Obama in Xi Jinping sta se zavezala, da bosta ZDA in Kitajska čez tri tedne podpisali pariški podnebni sporazum, so potrdili v Beli hiši.

•Milijarder in nekdanji newyorški župan Michael Bloomberg in njegova delovna skupina sta v četrtek končala prvo fazo poročila o tem, kako naj podjetja obveščajo delničarje o svoji izpostavljenosti podnebnim tveganjem. Poročilo je narejeno za mednarodno združenje finančnih regulatorjev Financial Stability Board. Celotno poročilo bo pripravljeno do konca leta, delničarjem pa bo omogočilo vpogled v poslovne modele, strategije, tveganja in drugo v povezavi s podnebnimi spremembami.

•Zoper ameriškega naftnega velikana Exxon je 17 ameriških generalnih državnih tožilcev začelo preiskavo, ker naj bi oviral poskuse boja proti globalnemu segrevanju, so v torek v New Yorku sporočili tožilci.

Ponedeljkova stavka za ohranitev delovnih mest v fosilni energetiki usmerja Slovenijo na drugo pot, kot jo ubirajo v večjem delu sveta.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

FINANCE
Okolje & energija
Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije 5

Sprejemanje energetskega koncepta Slovenije se preveša v sklepno fazo. V ponedeljek se namreč izteka javna obravnava, pripravlja se celovita presoja vplivov na okolje, sledilo bo medresorsko usklajevanje in nato potrjevanje na vladi. V DZ bo romal predvidoma marca, so za STA povedali na ministrstvu za infrastrukturo.

FINANCE
Okolje & energija
Takšen je newyorški energetski koncept
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Takšen je newyorški energetski koncept 3

Guverner ameriške zvezne države New York Andrew Cuomo je med načrti za leto 2018 predstavil tudi načrt za podnebje in delovna mesta v čisti energetiki. Kaj pripravlja?

FINANCE
Okolje & energija
Vse več terencev se že pozna na globalni porabi nafte
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Vse več terencev se že pozna na globalni porabi nafte

Globalne emisije ogljikovega dioksida, ustvarjene v energetiki, so lani zrasle za 1,4 odstotka ter dosegle rekordnih 32,5 gigatone. Lanska rast izpustov v energetiki je prva po treh letih, so sporočili iz mednarodne agencije za energijo IEA.

FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?
OGLAS
Finance
Finance PR Kako brez stresa do sončne elektrarne? (OGLAS)

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z električno energijo šele razmišljate? V vsakem primeru potrebujete pri nadaljnjih korakih za postavitev sončne elektrarne ob sebi več kot le izvajalca del. Pravi partner bo namreč poskrbel, da bo vse izvedeno kvalitetno in hitro, vi pa boste ob tem povsem brez skrbi.

FINANCE
Okolje & energija
(video) Na Dnevih energetikov tudi o verižnih blokih v energetiki
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Na Dnevih energetikov tudi o verižnih blokih v energetiki

»Tehnologija verižnih blokov je manjkajoči člen v energetiki.«

FINANCE
Okolje & energija
Za prenovo elektrodistribucijskega omrežja vsaj sedem milijard
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Za prenovo elektrodistribucijskega omrežja vsaj sedem milijard 30

Si upate objaviti članek ali intervju z naslovom Fotovoltaika bo Evropo stala več kot druga svetovna vojna, če ne bomo takoj nehali s to norostjo, me je vprašal Leon Valenčič z Elektroinštituta Milan Vidmar. Tako je nastal spodnji intervju.

FINANCE
Okolje & energija
(video) 'Odvisnost od uvoza elektrike šibi konkurenčnost gospodarstva'
FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti