Okolje & energija

Bo les za vlado kurivo, ki sprošča CO2, ali gradbeni material, sprašuje poslanec SMC

Parlamentarni odbor za infrastrukturo, okolje in prostor je danes izrazil podporo nameram vlade, da premier Miro Cerar v imenu Slovenije 22. aprila v New Yorku podpiše pariški podnebni sporazum. Ob tem pa so člani odbora vlado pozvali, naj čim prej pripravi in začne izvajati konkretne ukrepe za doseganje zastavljenih ciljev.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
06.04.2016 17:13
Čas branja: 2 min

Poslanci so danes obravnavali predlog stališča Slovenije do predloga sklepa sveta EU o podpisu pariškega sporazuma, sprejetega decembra lani na podlagi Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja. V mnenju, ki ga je predstavila ministrica za okolje Irena Majcen, je izražena podpora oceni EU, da sporazum predstavlja "ambiciozen, a nujen načrt na poti v trajnostni razvoj in nizkoogljično družbo".

EU je države pozvala, naj se slovesnega podpisa sporazuma v New Yorku udeležijo najvišji predstavniki političnega vrha. Slovenijo bo na podpisu tako zastopal Cerar. Nato pa bo potrebno čim prej izpeljati proces ratifikacije in pripraviti izvedbene dokumente, da bo sporazum mogoče začeti izvajati z letom 2020.

Majcnova je znova poudarila, da si bo Slovenija na ravni EU prizadevala za pošteno porazdelitev nalog in obveznosti med državami članicami ob upoštevanju njihovih posebnosti. Pri tem naša država s svojim gozdnim bogastvom cilja predvsem na upoštevanje ponorov.

Poslanci so zaveze Slovenije na področju okolja sicer pozdravili, ob tem pa izrekli nekaj opozoril. Anton Danilo Ranc (SMC) je tako želel vedeti, ali bo vlada les v prihodnje obravnavala kot kurivo, s čimer se sprošča ogljikov dioksid, ali bolj kot gradbeni material.

Violeta Tomić (ZL) je poudarila, da so cilji v pariškem sporazumu sicer ambiciozni, zaveze držav pa ne. Opozorila je na vprašanje, kako bo z ratifikacijami s strani največjih onesnaževalk, še posebej ZDA po predsedniških volitvah. Opozorila je tudi na številne slovenske okoljsko zgrešene projekte, kot je šesti blok Termoelektrarne Šoštanj, ter na izogibanje sodelovanju, kot to nakazuje besedilo o posebnostih posameznih članic.

Tomićeva je bila kritična tudi do dejstva, da vlada še ni predstavila nobenih konkretnih ukrepov. Tu bi lahko po njenem pokazali več samoiniciativnosti, a je za vlado očitno bolj pomembno, da se Cerar udeleži slovesnega podpisa v New Yorku, kot pa da se čim prej sprejmejo ukrepi za zmanjšanje izpustov, je ocenila.

Franc Laj (NP) se je strinjal, da moramo prevzeti odgovornost za to, v kakšnem okolju bodo živeli naši zanamci. Izrazil je skrb, da so največja gospodarstva pariški sporazum podpisala s figo v žepu.

Slovenija bi morala po njegovem prepričanju podpore usmeriti v dvig na višjo tehnološko raven. Več bi med drugim morala iztržiti od škodljivega tranzitnega prometa in vlagati v preventivo.

Predsednik odbora Igor Zorčič (SMC) pa je opozoril še na dejstvo, da se EU in ZDA trenutno pogajata o prostotrgovinskem sporazumu. Če ZDA pariškega podnebnega sporazuma ne bi ratificirale, bi to lahko pomenilo konkurenčno prednost za ameriško stran, saj bi bile evropske države zavezane višjim okoljskim standardom, je dejal.

Ministrica Majcnova je sicer menila, da se je svet začel zavedati, da je na področju podnebnih sprememb nekaj treba ukreniti. V Parizu je bilo veliko optimizma in ni razloga, da smo pesimisti še pred podpisom in preden začnejo teči postopki ratifikacije, je dejala poslancem.

Slovenija pa na področju zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov že ukrepa, je še zagotovila. Prek Eko sklada na primer spodbuja energetsko sanacijo stavb, spodbuja nakupe okolju prijaznih vozil, vlaga v širjenje mreže polnilnic za električna vozila ter spodbuja uporabo javnega prevoza. Vprašanja uporabe lesa se je, kot je poudarila, lotila resno, tudi z ustanovitvijo družbe za upravljanje z državnimi gozdovi.

Klemen Grebenšek z ministrstva za infrastrukturo pa je spomnil, da je energetski koncept Slovenije v pripravi in da so v tej fazi dobrodošle vse pripombe, pomisleki in usmeritve.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Okolje & energija
Takšen je newyorški energetski koncept
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Takšen je newyorški energetski koncept 3

Guverner ameriške zvezne države New York Andrew Cuomo je med načrti za leto 2018 predstavil tudi načrt za podnebje in delovna mesta v čisti energetiki. Kaj pripravlja?

FINANCE
Manager
Bomo morali črpati ogljik iz zraka in zakrivati sonce, če bomo hoteli preživeti?
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Bomo morali črpati ogljik iz zraka in zakrivati sonce, če bomo hoteli preživeti? 3

Segrevanje planeta poskušajo znanstveniki omiliti z ogromnimi ventilatorji, ki izsesavajo ogljikov dioksid iz zraka, intenzivno pa se pripravljajo tudi na izpust kemikalij, ki bi zmanjšale sončni obsev. Je podnebni inženiring lahko del rešitve ali je preveč tvegan?

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Po čem si boste zapomnili Cerarja
Finance
Rok Pikon Po čem si boste zapomnili Cerarja 23

Ta vlada ni naredila nič, da bi se življenje v Sloveniji pomembno izboljšalo.

FINANCE
Prav je, da Cerar izgubi volitve
Finance
Rok Pikon Prav je, da Cerar izgubi volitve 25

Dobra vlada bi razmišljala o tem, kako znižati DDV, in ne o tem, kako ga še zvišati.

FINANCE
Manager
Bilanca dela poslancev – kdo je največ spraševal, kdo najbolj vestno glasoval, kdo največkrat manjkal...
Manager
ManagerLojze Javornik Bilanca dela poslancev – kdo je največ spraševal, kdo najbolj vestno glasoval, kdo največkrat manjkal... 2

Ob iztekanju mandata smo pogledali, kako zavzeto so delali poslanci.

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.