Okolje & energija

Stavka v energetiki se nadaljuje

V energetiki se danes nadaljuje stavka. Medtem ko bodo v Dravskih in Soških elektrarnah ter Termoelektrarni Šoštanj med 8. in 10. uro omejevali proizvodnjo, bodo v ostalih družbah v tem času prekinili delo. Omejevanje proizvodnje sicer ne bo imelo vpliva na oskrbo z elektriko, je za STA pojasnil predsednik sindikata energetikov Branko Sevčnikar.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
07.04.2016 08:49
Čas branja: 1 min

Prvi dan splošne stavke, ponedeljek, je potekal v obliki dveurnih zborov delavcev (udeležilo se jih je okoli 3000 zaposlenih oz. več kot 60 odstotkov vseh zaposlenih v energetiki), torek in sreda sta bila namenjena pogovorom o stavkovnih zahtevah.

Čeprav je Sindikat delavcev dejavnost energetike Slovenije v ponedeljek na vlado, proti kateri je stavka uperjena, poslal pobudo k dialogu, se doslej po Sevčnikarjevih besedah ni zgodilo nič.

Sindikat je dobil le zahtevo za sklic ekonomsko socialnega odbora za energetiko - ta bo po današnji stavki. "To je edini signal, da se na vladi odzivajo," je poudaril Sevčnikar.

V sindikatu sicer pričakujejo, da se bo vlada odzvala na njihove pozive k pogajanjem.

Sindikat je na vlado ob napovedi stavke posredoval dve stavkovni zahtevi: da oblikuje in sprejme odločitev o prestrukturiranju in organiziranju slovenskega elektrogospodarstva ter da se do sprejetja zahtevanega dokumenta v elektrogospodarstvu ustavijo vse enostranske aktivnosti na področju odpuščanja pod pretvezo domnevnih racionalizacij in optimizacij.

Sindikat namerava aktivnosti do 21. aprila, ko naj bi se stavka končala, stopnjevati. Tako bodo v Dravskih elektrarnah, Soških elektrarnah in Termoelektrarni Šoštanj 12. in 14. aprila med 8. in 10. uro omejevali proizvodnjo, v ostalih družbah - med drugim v elektrodistribucijah, Elesu, Plinarni Maribor, trboveljski termoelektrarni in Energetiki Ljubljana - je v tem času predvidena le prekinitev dela.

Dejavnosti bodo 18. aprila podaljšali za dve uri: tako bodo v Dravskih in Soških elektrarnah ter Termoelektrarni Šoštanj proizvodnjo omejevali med 8. in 12. uro, v ostalih družbah bodo v tem času prekinili delo. 21. aprila se bodo aktivnosti podaljšale še za dve uri, torej bodo potekale med 8. in 14. uro.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Vse o tem, zakaj plačljiva primarna regulacija ni reševanje TEŠ
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Vse o tem, zakaj plačljiva primarna regulacija ni reševanje TEŠ 4

Kako deluje primarna regulacija v elektroenergetskem sistemu in zakaj ne gre za subvencije, tudi če bo doslej brezplačna storitev postala plačljiva, je pojasnil Jurij Klančnik, direktor Področja za obratovanje v družbi ELES.

FINANCE
Okolje & energija
Kako se ELES, GEN-I in Petrol srečujejo z blockchainom
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako se ELES, GEN-I in Petrol srečujejo z blockchainom 2

Nekatere največje energetske družbe sodelujejo v mednarodnih projektih, kjer uporabljajo tehnologijo verižnih blokov. Predstavljamo nekatere podrobnosti.

FINANCE
Okolje & energija
Energetika bo potrebovala tri milijarde. Kdo jih bo dal?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Energetika bo potrebovala tri milijarde. Kdo jih bo dal? 6

"Ocenjujem, da bomo do leta 2030 vložili v elektroenergetiko več kot tri milijarde evrov," je povedal direktor družbe ELES Aleksander Mervar na Finančni konferenci.

FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.

FINANCE
Okolje & energija
Vročina ne popušča, hidrologija se slabša. Kaj bo z elektriko?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Vročina ne popušča, hidrologija se slabša. Kaj bo z elektriko?

V zadnjih dneh se je elektrika na trgu podražila za do 15 evrov pri megavatni uri, a bo proizvodnja dovolj velika kljub večjemu odjemu in slabši hidrologiji, zagotavljajo v družbi ELES

FINANCE
Okolje & energija
ELES postavlja inovativni diagnostično-analitski center
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar ELES postavlja inovativni diagnostično-analitski center

Konec leta bo zaživel center za ravnanje s sredstvi elektroenergetskega omrežja družbe ELES oziroma Diagnostično-analitski center (DAC). Center prinaša vrsto novosti, ki niso omejene samo na podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
Posebnost v energetiki: dobiček se včasih pokaže drugje, kot je bil ustvarjen
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Posebnost v energetiki: dobiček se včasih pokaže drugje, kot je bil ustvarjen

V nekaterih primerih se dobrobiti v energetskih družbah ne pokažejo v poslovnih izidih podjetja, kjer so jih ustvarili, je opozoril direktor družbe ELES Aleksander Mervar.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo