Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Na ministrstvu za obrambo so pripravili projekt, ki vključuje izdelavo vodika, obnovljive vire, hrambo energije in drugo. Projekt je postal evropski.
Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Povzemamo nekatere ocene škode v primeru odvzema koncesije za izgradnjo hidroelektrarn na Muri.
Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Hidroelektrarna (HE) Mokrice bi, tako kot ostale HE, spremenila rečni prostor in ogrozila ribje vrste, saj omilitveni ukrepi ne delujejo, opozarja Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za to HE.
Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po neuradnih podatkih podjetja Salomon se »izsledki dosedanjih preiskav nagibajo v smer«, da je bil petkov požar v sortirnici odpadkov v Lenartu podtaknjen. Dodajamo pregled inšpekcijskih pregledov sortirnice.
Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na konferenci Dnevi energetikov generalni direktor Gen energije Martin Novšak.

Prvih 2.000 Skazinih Organkov za gospodinjstva v Osijeku

Čas branja: 1 min
11.04.2016  21:13
Stanovalci soseske Sjenjak v Osijeku na Hrvaškem bodo lahko biološke odpadke iz gospodinjstev kompostirali kar v svoji kuhinji.
Prvih 2.000 Skazinih Organkov za gospodinjstva v Osijeku
V četrtem največjem hrvaškem mestu, ki slovi kot primer dobre prakse pravilnega ravnanja z odpadki in njihovega ločevanja, so razdelili prvih 2.000 Organkov, pametnih košev za biološke odpadke, ki jih izdeluje slovensko družinsko podjetje Plastika Skaza.

Obveščaj me o novih člankih:  

V Osijeku so v zadnjih sedmih letih zmanjšali količino odloženih mešanih odpadkov za 30 odstotkov, kar jih uvršča v vrh med hrvaškimi mesti, sta na predstavitvi inovativnega kuhinjskega koša stanovalcem poudarila župan mesta Osijek Ivan Vrkić in direktor lokalnega komunalnega podjetja Unikom Davor Vić. »Soseska Sjenjak je prva na Hrvaškem, kjer bodo začeli sistematično skrbeti tudi za kompostiranje bioloških odpadkov iz gospodinjstev, ki predstavljajo velik del v skupni masi mešanih odpadkov. S tem ko smo stanovalcem razdelili pametne koše Organko, želimo dokazati, da skrbimo tako za okolje kot tudi za zdravje naših meščanov,« je povedal župan.

»Hrvati pri okoljskem ozaveščanju prebivalcev in spodbujanju pravilnega ravnanja z odpadki uporabljajo bolj inovativne pristope kot Slovenci,« je o novici, da so gospodinjstva v Sjenjaku Organka dobila brezplačno, povedala Tanja Skaza, direktorica družinskega podjetja iz Šaleške doline, kjer so razvili pametni koš.

Organko-je-izdelan-iz-reciklirane-plastike-saj-v-Plastiki-Skaza-verjamejo-v-sozitje-narave-in-tega-m

Koš je funkcionalno zasnovan, iz kuhinjskih odpadkov ustvarja eko tekočino kot stranski proizvod ob fermentaciji. Uporabnik kuhinjske odpadke namesto v smeti odložiti v Organka, vse drugo pa naredijo mikroorganizmi, zaradi katerih razradnja poteka brez smradu. »Tekočina, ki nastane pri razgradnji odpadkov, je odlično gnojilo za naše rože, učinkovito čistilo za naše odtoke, ki ne vsebuje kemikalij, povrh vsega pa pridobimo še osnovo za kompost najboljše kakovosti,« je dejala Tanja Skaza.

Organko je izdelan iz reciklirane plastike, saj v podjetju verjamejo v sožitje narave in tega materiala. »Pokazati in dokazati želimo, da je tudi plastika prijazna do okolja, zato iz nje izdelujemo nove izdelke in s tem ohranjamo naravo. Organko ni le še en produkt v naši ponudbi, z njim smo ustvarili zgodbo o tem, kako pomembno je skrbeti za okolje, v katerem živimo, in ga s tem ohranjati na prihodnje generacije,« poudarila Tanja Skaza in dodala, da letos načrtujejo tudi linijo izdelkov, ki spodbujajo lastno ekološko pridelavo hrane in življenjski slog ljubiteljev vrtnarjenja.

Plastika Skaza z Organkom navdušuje tudi na sejmih v tujini - pred nekaj dnevi je bil na specializiranem vrtnem sejmu Journées des Collections v Marseillu nagrajen v kategoriji Simplifiant, marca pa na sejmu Centreexpo, prav tako v Franciji, kjer se je predstavljalo več kot 350 razstavljavcev, sejem pa je stičišče in referenca za nagrajevanje najbolj inovativnih blagovnih znamk in izdelkov na trgu.

[Več člankov o ravnanju z odpadki v rubriki Odpadki portala Financ Okolje in energija.]Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...