Teš 6 zaradi požara izključen iz omrežja Teš 6 zaradi požara izključen iz omrežja Na šestem bloku Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) je ponoči izbruhnil požar. Kot so povedali na Regijskem centru za obveščanje Celje, je ogenj pogašen, blok 6 pa je do nadaljnjega izključen iz omrežja.
Na koga boste stavili, če bo Šarčev minister trčil v šaleški lobi? Na koga boste stavili, če bo Šarčev minister trčil v šaleški lobi? Okoljski minister Jure Leben je prejšnji teden napovedal sprejetje ambiciozne podnebne strategije. Poglejmo, kaj ga čaka. In nas z njim.
Podnebni sporazum: ZDA konstruktivne pri izdelavi knjige pravil Podnebni sporazum: ZDA konstruktivne pri izdelavi knjige pravil Predstavniki 196 držav so se na podnebnem vrhu COP24 dogovorili, kako bodo zagnali delovanje pariškega podnebnega sporazuma.
Poglejte filme, ki so jih o elektriki posneli osnovnošolci Poglejte filme, ki so jih o elektriki posneli osnovnošolci V družbi SODO so pripravili zaključni dogodek natečaja Uresničujmo, z energijo varčujmo! Predstavili so sedem videov sedmih osnovnih šol.
Kaj je peskovnik za inovacije in zakaj ga potrebujemo  Kaj je peskovnik za inovacije in zakaj ga potrebujemo Tehnologija verižnih blokov v energetiki veliko obeta. Marsikatero zamisel pa bi lažje uresničili, če bi imeli koncept peskovnika, sandbox, je razložil Gregor Karlovšek, ki je sodeloval kot energetski svetovalec pri projektu za trgovanje z energijo SunContract.

S prihranki energije do optimizacije poslovanja

Čas branja: 2 min
18.04.2016  08:26
Ste se že kdaj vprašali, kako prihraniti pri stroških razsvetljave, ogrevanja, hlajenja? S takšnimi vprašanji se vsakodnevno soočajo tudi podjetja, ki želijo svoje poslovanje optimizirati tudi z znižanjem stroškov.
S prihranki energije do optimizacije poslovanja

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Schneider Electric dodaj
Deloitte dodaj
Edge dodaj
Talum dodaj
Revoz dodaj

Poraba energije se je v zadnjih letih izjemno povečala. Ameriška uprava za energijo (US Energy Information Administration) napoveduje, da se bo svetovna poraba energije do leta 2040 povečala za okoli 50 odstotkov. Takšen trend spodbuja vedno bolj množična uporaba električnih naprav in sistemov, ki nam zagotavljajo kakovostnejše in udobnejše bivanje. Trend bi se lahko v prihodnjih letih še stopnjeval, saj se bodo obstoječim električnim porabnikom pridružili novi. Značilen pokazatelj tega trenda so na primer električni avtomobili, ki bodo z leti nadomestili vozila na pogonska goriva.

Če se bo poraba električne energije izjemno povečevala, bi lahko prišlo tudi do težav pri oskrbi, saj bi lahko bila poraba na vrhuncih večja od proizvodnje. Da se takšne napovedi ne bi uresničile bodo v prihodnjih letih na pomenu pridobivala pametna omrežja. Prav ta bodo ohranjala stabilnost v elektro energetskih omrežjih pri zanesljivi in kvalitetni dobavi električne energije. Hkrati se bomo morali tudi posamezniki zavedati, da je potrebno energijo uporabljati bolj racionalno. Schneider Electric, vodilno svetovno podjetje na področju upravljanja energije in avtomatizacije, je že razvilo vrsto rešitev, ki nam omogočajo, da se nam ne bo potrebno odpovedati udobju, ki ga ponujajo električne naprave, ob hkratnih prihrankih. S temi rešitvami so svoje stroške že znižale tako številna tuja kot tudi slovenska podjetja. Nekatere družbe so zgradile stavbe, ki proizvajajo celo več energije, kot je porabijo same.

Trajnostne poslovne stavbe

V začetku letošnjega leta je bila v Amsterdamu dokončana najbolj trajnostna poslovna stavba na svetu. Deloitte se je odločil za postavitev tehnološko izpopolnjene zgradbe, pri kateri so uporabili rešitve družbe Schneider Electric. Zgradbo so poimenovali The Edge (rob) saj velja za skrajni domet tehnologije na področju upravljanja energije. Zgradba je oblikovana tako, da porablja čim več sončne toplote in svetlobe, prav tako ima nameščene sončne panele, večino porabnikov povezanih na internet stvari (Internet of things), številne senzorje in platformo za analizo vseh podatkov, ki tudi nadzoruje in upravlja z vsemi sistemi. Gre za platformo SmartStruxure družbe Schneider Electric, ki v realnem času zagotavlja vse potrebne informacije in tako prispeva k optimizaciji delovanja celotne zgradbe. Zaradi vseh rešitev zgradba proizvede več energije, kot je dejansko porabi. Presežki se gibljejo okrog 2 odstotkov.

SE-ILUSTRACIJA.1460960343.JPG.o.480px.jpg

»Med slovenskimi družbami, ki so vgradile rešitve Schneider Electric, sta tudi Talum in Revoz. Talum je namestil sistem za nadzor in optimizacijo ventilacijskega sistema. Rezultati nameščenih rešitev so bili izjemni. Poraba energije, ki jo je Talum porabil za ventilacijo, se je znižala za 25 odstotkov, kar na letni ravni predstavlja 5 GWh prihranka energije,« pojasnjuje Srečko Bezjak, direktor Schneider Electric v Sloveniji. Za proizvodnjo takšne količine energije povprečna termo elektrarna porabi 4.367 ton premoga, kar povzroči 1.860 ton emisij ogljikovega dioksida. Bezjak še pojasnjuje, da so poleg prihranka energije, ki ima za posledico tudi nižje stroške, pozitivne posledice tudi manjše onesnaževanje, nižja raven hrupa ter boljša produktivnost zaradi krajšega zagonskega časa. Investicija je bila tako povrnjena izjemno hitro, že v 11 mesecih.

Bezjak Schneider Electric

Schneider Electric je s svojimi rešitvami pomagal tudi novomeški družbi Revoz, kjer so z izboljšano tehnologijo dosegli od enega do dveh odstotkov prihranka energije, kar na letni ravni predstavlja 2 GWh. Investicija se je Revozu povrnila v devetih mesecih.

Srečko Bezjak še izpostavlja, da je prihodnost vsekakor v napravah, ki optimizirajo in zmanjšujejo porabo energije, zato prav te tehnologije dodatno razvijajo. Kljub njihovim koristim, pa se velikokrat zatakne pri denarju. Zato skupaj z naročniki vedno poiščejo vzvode, s katerimi lahko delno ali celo v celoti premostijo strošek in tako dolgoročno pri celotni investiciji dosežejo prihranke.

Več na spletni strani Schneider Electric


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj enotarifno merjenje elektrike? Kaj pa, če imate toplotno črpalko?

Praviloma velja, da se dvotarifno merjenje splača, če gospodinjstvo v času manjše tarife porabi približno 30 odstotkov električne...

OK & EN
Novice
Novice Od ljubljanskega referenta do top 10 na svetu 4

Širši javnosti povsem neznano slovensko podjetje Belektron že vrsto let uspešno deluje v eni od niš mednarodnega finančnega trga v...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Minister Leben, tale bo pa težka! Zdaj vam nasprotuje GZS. 1

Država bo težko uspela dokazati da so za neprevzete kupe embalaže odgovorne embalažne družbe, so zapisali na Gospodarski zbornici...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Evropske elektro napovedi: konec januarja bo za Slovenijo težak 12

V evropskem združenju operaterjev prenosnega elektroenergetskega omrežja ENTSO-E so objavili napovedi električne proizvodnje za...

OK & EN
Novice
Novice Kateremu Slovencu je premoženje najbolj zraslo? Trgovcu z ogljikovim dioksidom!

Z letošnje lestvice 100 najbogatejših Slovencev revije Manager smo za portal Okolje & energija pobrskali za tistimi, ki so blizu...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V Ljubljani kmalu še en ponudnik souporabe e-avtov, v Sloveniji kitajski e-avti 6

Podjetje Plan-net solar bo v kratkem ponudilo na trgu kitajske mini električne avte, za leto 2019 pa načrtujejo postavitev omrežja za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika To je električni avto, ki so ga naredili dijaki

Dijaki treh srednjih šol so pod mentorstvom Inštituta Metron Andreja Pečjaka predelali klasičnega bencinskega smarta v električnega....

OK & EN
Novice
Novice Tako iščejo milijarde za financiranje energetske prenove slovenskih stavb 2

Do leta 2020 bo naložb v energetsko učinkovitost stavb za 50 milijonov evrov, kako bo naprej, pa ne vemo, ker bo treba zagotoviti...