(video) Zamenjava dizlov z e-vozili po načelu avto za avto v podjetju odpade (video) Zamenjava dizlov z e-vozili po načelu avto za avto v podjetju odpade Gospodarstvo čaka prehod iz fosilne v zeleno floto poslovnih vozil. Pošta Slovenije je med slovenskimi podjetji z največjim številom električnih vozil. Pri elektrifikaciji sodeluje tudi s podjetjem GEN-I. To pa ni edini primer takšnega sodelovanja.
Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Sodelujte na razpisu okoljskih nagrad Financ Podjetja, od mikro do največjih, ustanove, samostojne podjetnike, društva in tudi fizične osebe vabimo k prijavi na razpis okoljskih nagrad Časnika Finance in Eko sklada.
ELES predstavil koncept razvoja polnjenja e-avtov ELES predstavil koncept razvoja polnjenja e-avtov Uroš Salobir iz družbe ELES je predstavil koncept celostnega razvoja infrastrukture za množično polnjenje e-vozil. Imenovali so ga E8.
(video) Zakaj je pri polnjenju e-avtov strah energetikov odveč (video) Zakaj je pri polnjenju e-avtov strah energetikov odveč Prihajajo 350-kilovatne e-polnilnice, a je strah energetikov odveč. Številni bodo polnili avte tudi na železniških postajah. Kako so na omrežje priključili prvi shranjevalnik električne energije pri nas. Našteto in še marskija smo izvedeli na posvetu Časnika Finance o zeleni mobilnosti v slovenskih podjetjih.
Leben napovedal ukrepe za sanacijo požarišča v Zalogu Leben napovedal ukrepe za sanacijo požarišča v Zalogu Novi minister za okolje in prostor Jure Leben si je na svojem prvem terenskem obisku ogledal v lanskem požaru uničeno podružnico celjskega podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži. Ker sanacija požarišča od konca preteklega leta stoji, območje zaloške podružnice pa je v zadnjem obdobju dobilo novega lastnika, je napovedal odločne ukrepe.

S prihranki energije do optimizacije poslovanja

Čas branja: 2 min
18.04.2016  08:26
Ste se že kdaj vprašali, kako prihraniti pri stroških razsvetljave, ogrevanja, hlajenja? S takšnimi vprašanji se vsakodnevno soočajo tudi podjetja, ki želijo svoje poslovanje optimizirati tudi z znižanjem stroškov.
S prihranki energije do optimizacije poslovanja

Poraba energije se je v zadnjih letih izjemno povečala. Ameriška uprava za energijo (US Energy Information Administration) napoveduje, da se bo svetovna poraba energije do leta 2040 povečala za okoli 50 odstotkov. Takšen trend spodbuja vedno bolj množična uporaba električnih naprav in sistemov, ki nam zagotavljajo kakovostnejše in udobnejše bivanje. Trend bi se lahko v prihodnjih letih še stopnjeval, saj se bodo obstoječim električnim porabnikom pridružili novi. Značilen pokazatelj tega trenda so na primer električni avtomobili, ki bodo z leti nadomestili vozila na pogonska goriva.

Če se bo poraba električne energije izjemno povečevala, bi lahko prišlo tudi do težav pri oskrbi, saj bi lahko bila poraba na vrhuncih večja od proizvodnje. Da se takšne napovedi ne bi uresničile bodo v prihodnjih letih na pomenu pridobivala pametna omrežja. Prav ta bodo ohranjala stabilnost v elektro energetskih omrežjih pri zanesljivi in kvalitetni dobavi električne energije. Hkrati se bomo morali tudi posamezniki zavedati, da je potrebno energijo uporabljati bolj racionalno. Schneider Electric, vodilno svetovno podjetje na področju upravljanja energije in avtomatizacije, je že razvilo vrsto rešitev, ki nam omogočajo, da se nam ne bo potrebno odpovedati udobju, ki ga ponujajo električne naprave, ob hkratnih prihrankih. S temi rešitvami so svoje stroške že znižale tako številna tuja kot tudi slovenska podjetja. Nekatere družbe so zgradile stavbe, ki proizvajajo celo več energije, kot je porabijo same.

Trajnostne poslovne stavbe

V začetku letošnjega leta je bila v Amsterdamu dokončana najbolj trajnostna poslovna stavba na svetu. Deloitte se je odločil za postavitev tehnološko izpopolnjene zgradbe, pri kateri so uporabili rešitve družbe Schneider Electric. Zgradbo so poimenovali The Edge (rob) saj velja za skrajni domet tehnologije na področju upravljanja energije. Zgradba je oblikovana tako, da porablja čim več sončne toplote in svetlobe, prav tako ima nameščene sončne panele, večino porabnikov povezanih na internet stvari (Internet of things), številne senzorje in platformo za analizo vseh podatkov, ki tudi nadzoruje in upravlja z vsemi sistemi. Gre za platformo SmartStruxure družbe Schneider Electric, ki v realnem času zagotavlja vse potrebne informacije in tako prispeva k optimizaciji delovanja celotne zgradbe. Zaradi vseh rešitev zgradba proizvede več energije, kot je dejansko porabi. Presežki se gibljejo okrog 2 odstotkov.

SE-ILUSTRACIJA.1460960343.JPG.o.480px.jpg

»Med slovenskimi družbami, ki so vgradile rešitve Schneider Electric, sta tudi Talum in Revoz. Talum je namestil sistem za nadzor in optimizacijo ventilacijskega sistema. Rezultati nameščenih rešitev so bili izjemni. Poraba energije, ki jo je Talum porabil za ventilacijo, se je znižala za 25 odstotkov, kar na letni ravni predstavlja 5 GWh prihranka energije,« pojasnjuje Srečko Bezjak, direktor Schneider Electric v Sloveniji. Za proizvodnjo takšne količine energije povprečna termo elektrarna porabi 4.367 ton premoga, kar povzroči 1.860 ton emisij ogljikovega dioksida. Bezjak še pojasnjuje, da so poleg prihranka energije, ki ima za posledico tudi nižje stroške, pozitivne posledice tudi manjše onesnaževanje, nižja raven hrupa ter boljša produktivnost zaradi krajšega zagonskega časa. Investicija je bila tako povrnjena izjemno hitro, že v 11 mesecih.

Bezjak Schneider Electric

Schneider Electric je s svojimi rešitvami pomagal tudi novomeški družbi Revoz, kjer so z izboljšano tehnologijo dosegli od enega do dveh odstotkov prihranka energije, kar na letni ravni predstavlja 2 GWh. Investicija se je Revozu povrnila v devetih mesecih.

Srečko Bezjak še izpostavlja, da je prihodnost vsekakor v napravah, ki optimizirajo in zmanjšujejo porabo energije, zato prav te tehnologije dodatno razvijajo. Kljub njihovim koristim, pa se velikokrat zatakne pri denarju. Zato skupaj z naročniki vedno poiščejo vzvode, s katerimi lahko delno ali celo v celoti premostijo strošek in tako dolgoročno pri celotni investiciji dosežejo prihranke.

Več na spletni strani Schneider Electric

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ljubljana kot Los Angeles: ceste barvajo na belo 2

Včeraj položeni asfalt v središču Ljubljane so prebarvali na belo. V Los Angelesu tako znižujejo temperaturo zraka v mestu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Padli trgovec z elektriko – deset let po zlomu Lehmana še ena zgodba o bankrotu

Eden najbogatejših Norvežanov, sicer trgovec s terminskimi pogodbami na elektriko, se je tako močno zašpekuliral, da je zatresel...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj je star clio dražji kot skoraj nov zoe, a ne za tiste s 600 evri plače 3

Ministrstvo za infrastrukturo odgovarja na bojazni nekaterih energetikov, ki so prepričani, da energetski koncept onemogoča gradnjo...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Vrsta neprijetnih in manj znanih resnic o recikliranju odpadkov 2

Kolikšen delež odpadkov je v resnici mogoče reciklirati, kam gredo odpadki po odvozu z dvorišč komunalnih družb, zakaj je bil sežig...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj ob toplotnih črpalkah dodatni viri ogrevanja niso potrebni

Pred časom je veljalo, da toplotna črpalka pri nižjih temperaturah ni zadoščala in je bilo treba imeti dodatno ogrevanje. Komu naj...

OK & EN
Zakaj ni fotovoltaik na strehah stanovanjskih blokov 9

Dejan Paravan iz GEN-I je razložil, kakšne so izkušnje dve leti po uvedbi uredbe o samooskrbi.

OK & EN
Novice
Novice Kdo so državni sekretarji na okolju in infrastrukturi

Na prvi seji vlade so imenovali državne sekretarje; na okoljsko ministrstvo prihaja arhitekt Aleš Prijon, na infrastrukturno pa Bojan...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemški pogled: Zakaj je zastal razvoj slovenskega trga elektrike in kaj to prinaša 2

Na energetskem trgu se dogaja revolucija, ki pa ji s takšnim regulatornim okvirom, kot je slovenski, ne moremo slediti, meni Karl Kraus,...