Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
(video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje (video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje V Krškem je podjetje Amibit razvilo in implementiralo svoj prvi sistem za nadzor toplotnega omrežja.
Kandidat za ministra Zajc: nič več gradenj, ki bi lahko ogrozile podtalnico Kandidat za ministra Zajc: nič več gradenj, ki bi lahko ogrozile podtalnico Državni sekretar na ministrstvu za okolje Simon Zajc je napovedal spremembo zakona, po kateri bo država občinam sofinancirala vodovode.

Nagrade, ki so prav zares energetske

Čas branja: 2 min
19.04.2016  19:20
Zmagovalci končanega energetskega razpisa Financ 2016 so prav vsi prijavljeni projekti oziroma ustanove
Nagrade, ki so prav zares energetske
Prejemniki energetskih nagrad Financ so (z leve): Janez Povše, BTC, Denis Jahić, AquafilSLO - energetsko učinkovit projekt; Renata Košir in Simona Dijak (Goodyear Dunlop Sava Tires) - promocijski projekt, in Tatjana Bernik (občina Škofja Loka) - energetsko učinkovita ustanova.

Obveščaj me o novih člankih:  
Atlantis dodaj
Julon dodaj
BTC dodaj
Citypark dodaj
Goodyear Dunlop Sava... dodaj

Na razpis energetskih nagrad smo dobili 21 prijav, predstavili smo jih v včerajšnjih Financah, in vse so izvrstne. Strokovna komisija je imela zato težko delo, ko je morala v vsaki od treh kategorij izbrati po enega dobitnika priznanja. V vsaki kategoriji pa smo podelili tudi priznanje po izboru bralcev Financ, ki so glasovali prek spleta.Priznanja smo podelili danes na Dnevih energetikov, najpomembnejšem letnem srečanju slovenskih energetskih menedžerjev. In kdo so zmagovalci?

 

 

Čistejši ljubljanski zrak

V kategoriji energetsko učinkovit projekt je po izboru strokovne komisije dobil priznanje sistem ogrevanja Vodnega mesta Atlantis z odpadno industrijsko toploto iz družbe AquafilSLO oziroma po starem Julona. Projekt prinaša občutne energetske in finančne prihranke AquafiluSLO in Atlantisovi lastnici, družbi BTC. Koristi pa bodo imeli tudi Ljubljančani. Dihali bodo čistejši zrak. Takšna oblika ogrevanja bo namreč zmanjšala izpuste ogljikovega dioksida za dva tisoč ton na leto, kar je toliko, kolikor jih povzroči 1.100 avtomobilov, ki vsako leto prevozijo po 12.700 kilometrov.Tudi drugi nagrajeni projekt je postavljen v ljubljanskem BTC. Bralci Financ so namreč izbrali prenovo energetskih sistemov v Intersparovi trgovini v Cityparku. Prenovili so namreč hladilno strojnico, razsvetljavo ter zamenjali peči za peko kruha in peciva. Tudi tu so uporabili odpadno toploto, in sicer tisto, ki se sprošča ob hlajenju oziroma zmrzovanju. Tudi tu bodo prihranili pri stroških in kar za 60 odstotkov zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida. Naložba v prenovo se jim bo povrnila prej kot v petih letih.

 

Promocija med dijaki in orodje

V kategoriji promocijski projekt je strokovna komisija izbrala projekt Pozor(!)ni na okolje, ki ga izvaja družba Goodyear Dunlop Sava Tires. S projektom ozaveščajo o problematiki ogljičnega odtisa predvsem srednješolsko mladino in tudi širšo javnost. Kampanja prerašča v nacionalno gibanje mladih za zmanjšanje ogljičnega odtisa. Začela pa se je, ko so v podjetju ugotovili, da so lažje uredili ločeno zbiranje odpadkov na delovnem mestu kot v domačem okolju.Priznanje po izboru bralcev pa je v tej kategoriji dobil zasebni neprofitni zavod Vitra za spletno orodje, ki pomaga pri odločanju o naložbah v učinkovito rabo in obnovljive vire energije. Projekt so imenovali Nacionalna energetska pot Slovenija oziroma NEP Slovenija, na portalu [nep.vitra.si] je vpisanih 655 bivalnih in poslovnih stavb, rubrike pa omogočajo vpise dobrih rešitev in tudi napak. V sedmih letih delovanja so imeli skoraj 3,4 milijona zadetkov iz 128 držav in prek 350 tisoč obiskovalcev.

 

 

Občina in šolski center

V kategoriji energetsko učinkovito podjetje ali ustanova je dobila nagrado strokovne žirije občina Škofja Loka. V občini so v zadnjih treh letih v energetsko prenovo stavb vložili 1,3 milijona evrov. Obnovili so ovoje tretjine vseh objektov v občinski lasti. Postavili so energetski informacijski sistem za vrednotenje učinkovitosti na podlagi ciljnega spremljanja rabe energije. Optimizirali so nakup energentov in sistem ogrevanja, zmanjšali ventilacijske in transmisijske izgube objektov, zagotovili varčno uporabo električnih naprav in vpeljali še številne druge ukrepe.Nagrado po izboru bralcev Financ pa je dobil Šolski center Velenje, kjer že 15 let namenjajo veliko pozornost učinkoviti rabi in obnovljivim virom energije. Začeli so z organizacijskimi in ozaveščevalnimi ukrepi, večino stavb so pokrili s sončnimi elektrarnami, za energetsko upravljanje pa namestili veliko naprav in programske opreme. V zadnjih dveh letih so porabo toplotne energije v primerjavi s porabo pred desetimi leti zmanjšali za več kot polovico, skupne izpuste ogljikovega dioksida so zmanjšali s približno tisoč na 400 ton.

 

 

Energetska menedžerka leta

Strokovna žirija pa je izbrala še prejemnika nagrade za energetskega menedžerja leta, natančneje: energetsko menedžerko leta. Nagrado je namreč dobila Tatjana Bernik, vodja oddelka za okolje in prostor v občini Škofja Loka.

 Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.