(intervju) Bi plačali transformator za soseda, ki je kupil e-Porscheja? (intervju) Bi plačali transformator za soseda, ki je kupil e-Porscheja? V elektroenergetiki govorijo o sistemu poštne znamke. Preprosto povedano to pomeni, da plačata enako omrežnino prebivalec A, ki uporablja samo pralni stroj in televizor, in prebivalec B, ki tudi polni električni avto in se greje na elektriko.
(intervju) Kaj danes pravi okoljevarstvenik, ki je pred leti ščitil ptice na Volovji rebri (intervju) Kaj danes pravi okoljevarstvenik, ki je pred leti ščitil ptice na Volovji rebri Tehnologija vetrnih elektrarn je danes do okolja bistveno bolj prijazna kot pred leti, ko so zasnovali (kasneje neuspešno) vetrno elektrarno na Volovji rebri. Je sodobna tehnologija sprejemljiva za največjo okoljevarstveno organizacijo pri nas?
Kje si boste lahko ogledali energetske intervjuje Kje si boste lahko ogledali energetske intervjuje En-lite, društvo za spodbujanje energetske pismenosti, in globalna platforma VideoLectures.NET sta v okviru evropskega tedna trajnostne energije napovedala partnersko iniciativo iEnergija videointervjuji.
Kako velike naložbe bo potrebovalo elektrodistribucijsko omrežje Kako velike naložbe bo potrebovalo elektrodistribucijsko omrežje Omrežnina, namenjena za elektrodistribucijska podjetja, ne bo zadoščala za vsa vlaganja, ki jih bo omrežje potrebovalo, je opozoril predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič ob predstavitvi poslovanja podjetja.
'Država je dolžna odvrniti nevarnosti, ki jih prinašajo podnebne spremembe' 'Država je dolžna odvrniti nevarnosti, ki jih prinašajo podnebne spremembe' Posamezniki in organizacije so pozvali vlado, naj »pripozna podnebne spremembe kot nacionalno krizo in jih začne prednostno in sistemsko obravnavati«.

Nagrade, ki so prav zares energetske

Čas branja: 2 min
19.04.2016  19:20
Zmagovalci končanega energetskega razpisa Financ 2016 so prav vsi prijavljeni projekti oziroma ustanove
Nagrade, ki so prav zares energetske
Prejemniki energetskih nagrad Financ so (z leve): Janez Povše, BTC, Denis Jahić, AquafilSLO - energetsko učinkovit projekt; Renata Košir in Simona Dijak (Goodyear Dunlop Sava Tires) - promocijski projekt, in Tatjana Bernik (občina Škofja Loka) - energetsko učinkovita ustanova.

Obveščaj me o novih člankih:  
Atlantis dodaj
Julon dodaj
BTC dodaj
Citypark dodaj
Goodyear Dunlop Sava... dodaj

Na razpis energetskih nagrad smo dobili 21 prijav, predstavili smo jih v včerajšnjih Financah, in vse so izvrstne. Strokovna komisija je imela zato težko delo, ko je morala v vsaki od treh kategorij izbrati po enega dobitnika priznanja. V vsaki kategoriji pa smo podelili tudi priznanje po izboru bralcev Financ, ki so glasovali prek spleta.Priznanja smo podelili danes na Dnevih energetikov, najpomembnejšem letnem srečanju slovenskih energetskih menedžerjev. In kdo so zmagovalci?

 

 

Čistejši ljubljanski zrak

V kategoriji energetsko učinkovit projekt je po izboru strokovne komisije dobil priznanje sistem ogrevanja Vodnega mesta Atlantis z odpadno industrijsko toploto iz družbe AquafilSLO oziroma po starem Julona. Projekt prinaša občutne energetske in finančne prihranke AquafiluSLO in Atlantisovi lastnici, družbi BTC. Koristi pa bodo imeli tudi Ljubljančani. Dihali bodo čistejši zrak. Takšna oblika ogrevanja bo namreč zmanjšala izpuste ogljikovega dioksida za dva tisoč ton na leto, kar je toliko, kolikor jih povzroči 1.100 avtomobilov, ki vsako leto prevozijo po 12.700 kilometrov.Tudi drugi nagrajeni projekt je postavljen v ljubljanskem BTC. Bralci Financ so namreč izbrali prenovo energetskih sistemov v Intersparovi trgovini v Cityparku. Prenovili so namreč hladilno strojnico, razsvetljavo ter zamenjali peči za peko kruha in peciva. Tudi tu so uporabili odpadno toploto, in sicer tisto, ki se sprošča ob hlajenju oziroma zmrzovanju. Tudi tu bodo prihranili pri stroških in kar za 60 odstotkov zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida. Naložba v prenovo se jim bo povrnila prej kot v petih letih.

 

Promocija med dijaki in orodje

V kategoriji promocijski projekt je strokovna komisija izbrala projekt Pozor(!)ni na okolje, ki ga izvaja družba Goodyear Dunlop Sava Tires. S projektom ozaveščajo o problematiki ogljičnega odtisa predvsem srednješolsko mladino in tudi širšo javnost. Kampanja prerašča v nacionalno gibanje mladih za zmanjšanje ogljičnega odtisa. Začela pa se je, ko so v podjetju ugotovili, da so lažje uredili ločeno zbiranje odpadkov na delovnem mestu kot v domačem okolju.Priznanje po izboru bralcev pa je v tej kategoriji dobil zasebni neprofitni zavod Vitra za spletno orodje, ki pomaga pri odločanju o naložbah v učinkovito rabo in obnovljive vire energije. Projekt so imenovali Nacionalna energetska pot Slovenija oziroma NEP Slovenija, na portalu [nep.vitra.si] je vpisanih 655 bivalnih in poslovnih stavb, rubrike pa omogočajo vpise dobrih rešitev in tudi napak. V sedmih letih delovanja so imeli skoraj 3,4 milijona zadetkov iz 128 držav in prek 350 tisoč obiskovalcev.

 

 

Občina in šolski center

V kategoriji energetsko učinkovito podjetje ali ustanova je dobila nagrado strokovne žirije občina Škofja Loka. V občini so v zadnjih treh letih v energetsko prenovo stavb vložili 1,3 milijona evrov. Obnovili so ovoje tretjine vseh objektov v občinski lasti. Postavili so energetski informacijski sistem za vrednotenje učinkovitosti na podlagi ciljnega spremljanja rabe energije. Optimizirali so nakup energentov in sistem ogrevanja, zmanjšali ventilacijske in transmisijske izgube objektov, zagotovili varčno uporabo električnih naprav in vpeljali še številne druge ukrepe.Nagrado po izboru bralcev Financ pa je dobil Šolski center Velenje, kjer že 15 let namenjajo veliko pozornost učinkoviti rabi in obnovljivim virom energije. Začeli so z organizacijskimi in ozaveščevalnimi ukrepi, večino stavb so pokrili s sončnimi elektrarnami, za energetsko upravljanje pa namestili veliko naprav in programske opreme. V zadnjih dveh letih so porabo toplotne energije v primerjavi s porabo pred desetimi leti zmanjšali za več kot polovico, skupne izpuste ogljikovega dioksida so zmanjšali s približno tisoč na 400 ton.

 

 

Energetska menedžerka leta

Strokovna žirija pa je izbrala še prejemnika nagrade za energetskega menedžerja leta, natančneje: energetsko menedžerko leta. Nagrado je namreč dobila Tatjana Bernik, vodja oddelka za okolje in prostor v občini Škofja Loka.

 Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope 2

Na Jesenicah bodo jeseni dokončali 13-megavatni baterijski sistem, investitorja sta Damian Merlak, ex Bitstamp, in Roman Bernard, Encom....

OK & EN
Novice
Novice Ogljični kuponi kot suho zlato: Belektron je z njimi podeseteril dobiček in podvojil kapital 15

Kaj menite, koliko zaposlenih ima podjetje, ki je lani ustvarilo dobrih 24 milijonov evrov dobička in 737 milijonov evrov prihodkov? Šest.

OK & EN
Elektrika
Elektrika (foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi

V podjetju Kronoterm so predstavili nov model toplotne črpalke, ki je seznamu nemškega urada BAFA zasedla prvo mesto po sezonski...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Kako na Vrhniki predelajo avtomobilsko zračno blazino v nakupovalno torbo 2

V Komunalnem podjetju Vrhnika so lani začeli izdelavo nakupovalnih torb in nahrbtnikov iz blaga za zračne blazine. Torbe so negorljive in...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenija je dobila prvo ultra hitro e-polnilnico 31

Münchenska družba Ionity je v Ilirski Bistrici postavila štiri 350-kilovatne polnilnice za električne avte. Projektant in izvajalec je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Šarec pozval k prevetritvi nevladnih organizacij 20

Ministrstvo za okolje in prostor naj pripravi zakonodajo, ki bo prevetrila, katere so nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Subvencije za e-avte: Eko sklad na eni, avtomobilisti na drugi strani 4

Na Eko skladu so pred dnevi objavili nov poziv za subvencije za električna in priključno-hibridna vozila. Zapletlo pa se je pri pogojih...